Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Za 5 minut 12

Tak jsme snad tu mašinu nastartovali. Byla to fuška, ale od poloviny zápasu s Lotyši jsem měl pocit, že svíčky začaly dávat jiskru a motor konečně naskočil. Není až tak důležité, kolik jsme vyhráli nebo jaké jsme předváděli akce, důležité je, jakým způsobem jsme se k vítězství propracovali. V našem případě to kluci vydřeli, vybojovali, vydupali ze země. Konečně tam bylo vidět enormní nasazení, které je někdy víc než hokejové umění.

David Pospíšil
zdroj: ČT24 autor: V. Rejl

Zjednodušená hra, dohrávání osobních soubojů a zlepšený pohyb donutily nakonec Lotyše vyrábět chyby, které jsme potrestali, a zaslouženě vyhráli. Aby to zase nevypadalo tak růžově, musím podotknout, že do vyrovnávací branky jsem byl stažený jako králík a hlavou mi probíhaly katastrofické scénáře. Nedařilo se téměř nic, zoufalost se prohlubovala a nebýt Jakuba Kováře v naší brance, asi bychom prohrávali o víc než o ten jeden gól.

Vyrovnání přineslo zlom a já doufám a přeji si, aby byl trvalý. Znovu jsme viděli důkaz o tom, že osmdesát procent úspěchu je v hlavě. Stejní hráči na stejném ledě. Najednou měli naši hokejisté sílu napadat, prosadit se v souboji jeden na jednoho nebo tvrdě zakončit. Hokejová špička je dnes tak vyrovnaná, že bez bojovnosti a obětí neporazíte téměř nikoho.

Profesorský přístup, který nám byl vlastní do utkání s Lotyši, nemá nárok na úspěch i přesto, že máme v kádru lepší hokejisty než třeba Dánové nebo Norové. Těmto soupeřům se nejdříve musíte vyrovnat v nasazení a teprve potom vypluje na povrch větší hokejový um. To, co tady píšu, vědí samozřejmě i kluci, kteří se pak na ledě bijí o body, ale nejtěžší ze všeho je převést tuto vědomost do praxe. Hlava by chtěla, ale tělo se vzpouzí a hledá cestičku, jak to všechno přelstít, a snaží se dosáhnout stejného výsledku s menší námahou.

Někdy musíme dostat facku, abychom si uvědomili, že úspěch ze začátku bolí. My jsme tu facku dostali včas a snad nebude potřeba další.  Recept na dobrý výkon, který se cestou do Švédska někde ztratil, se konečně našel, je prověřený, a proto doporučuji nic neměnit, jen dochucovat.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články