Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Česká televize nabízí jako první celoplošné HbbTV služby

Praha - ČT spolu se zahájením Mistrovství světa v ledním hokeji spouští i zkušební provoz prvních praktických služeb na platformě hybridní televize: sportovní aplikaci k MS v hokeji a Superteletext. Od 4. května jsou volně dostupné nejen v satelitním, ale i v zemském vysílání všech čtyř programů ČT.

Úvodní nabídka HbbTV
zdroj: ČT

Divákům vybaveným odpovídajícím přijímačem (televizorem nebo set-top-boxem HbbTV) se v uvedených distribucích na ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 objeví v pravém spodním rohu obrazovky titulek ČT menu a symbol červeného čtverečku. Ten indikuje, že ke spuštění služeb HbbTV je potřeba stisknout na dálkovém ovládači červené tlačítko (funkční tlačítko užívané také ke kontextové navigaci v klasickém teletextu). 

"U většiny televizorů je to aktivované, případně v menu Nastavení je funkce Aktivovat interaktivní vysílání," vysvětluje ředitel teletextu ČT Jan Zeman. Novinka se týká zhruba rok starých televizí. Pro plnou funkčnost HbbTV služeb musí být přijímač připojen k internetu. Diváci zvyklí na starou verzi teletextu o něj však nejpřijdou. "Bude běžet zároveň s novým teletextem," říká výkonná ředitelka Nových médií ČT Pavlína Kvapilová.

Pavlína Kvapilová, výkonná ředitelka Nových médií ČT

"Teletext ČT je velmi užitečnou službou pro diváky. Je to vidět z čísel, protože řádově si ho každý měsíc najde zhruba 1,3 milionu lidí a nejoblíbenější je sport."

Česká televize odstartovala testování hybridního vysílání na platformě HbbTV už v květnu 2011. Služby hybridní televize budou od 4. května 2012 součástí ČT1, ČT2, zpravodajské ČT24 a sportovní ČT4 v satelitním vysílání (pozice 23,5° E) i v zemském digitálním vysílání sítě 1 (multiplexu veřejné služby). 

Kromě nového teletextu ale Česká televize spustila i speciální portál věnovaný hokejovému šampionátu s kompletními statistikami hráčů i týmů, on-line přenosy a zpravodajstvím. "Ještě v první polovině letošního roku bychom chtěli připravit aplikaci k Mistrovství Evropy ve fotbale a k olympiádě v Londýně," dodal Zeman.

Nová hybridní televize navíc umožní v budoucnosti divákům hlasovat do oblíbených pořadů nebo si přehrávat filmy z televizního archivu. Jako inspirace České televizi slouží německé stanice. Brzy se tak diváci dočkají i programového průvodce, který bude propojen s televizním archivem iVysílání, které už dnes funguje na počítačích nebo tabletech. 

Co nabízí HbbTV České televize

Stiskem červeného tlačítka divák vstoupí do úvodní nabídky, kde může vybírat aktuálně ze tří aplikací:

Co je to HbbTV 

HbbTV podporují zejména vysílatelé v Evropě včetně České televize. Jedná se o univerzální platformu pro digitální doplňkové služby. Není omezena proprietárními systémy jednotlivých výrobců spotřební elektroniky (například různé widgety, které fungují vždy jen s televizory určité značky). Většina výrobců TV přijímačů již avizovala, že do svých nových modelových řad s funkčností HbbTV počítá. Lze tedy očekávat postupně narůstající vybavenost českých domácností odpovídajícími televizory. 

Hybridní televizní vysílání HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) slučuje na obrazovce jediného přijímače výhody standardního lineárního televizního vysílání s možnostmi nelineárního příjmu jakéhokoliv obsahu šiřitelného v digitální formě po internetu. Odkazy na text, fotografie, audio či video přitom mohou být synchronizovány s právě vysílaným pořadem, nebo k nim lze přistupovat zcela bez ohledu na aktuální program. 

Další rozvoj HbbTV skýtá mnoho možností, jak divácký komfort u obrazovky posunout dál. Jednou z nich je nová forma elektronického programového průvodce (EPG). Tuto aplikaci lze obohatit o fotografie i video ukázky z pořadů. Aplikaci lze koncipovat na více dnů než u standardního EPG. Zahrnovat může i program minulých dnů, z něhož pak lze přehrávat dříve odvysílané pořady, jejichž záznam je dostupný v on-line video archivu. Právě to je další významný potenciál HbbTV. 

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články