Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Mladoboleslavský Tůma: Koledovali jsme si o sestup dlouho

Mladá Boleslav - Hokejisté Mladé Boleslavi po čtyřech letech opouštějí extraligu a ředitel klubu Jan Tůma přiznal, že klub si o to již dlouho koledoval. Středočeši od svého postupu v roce 2008 vždy skončili v nejvyšší soutěži poslední a zachraňovali se v baráži. Třikrát ji zvládli, ale letos nestačili na Chomutov a čeká je start v první lize.

Boleslavští si v příští sezoně zahrají jen první ligu
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Bezprostředně po porážce v rozhodujícím sedmém duelu Tůma nechtěl dělat ukvapené závěry. "Teď je předčasné mluvit o tom, co sestup pro Boleslav znamená. Samozřejmě je to obrovské zklamání. Asi jsme si koledovali už dlouho a teď se s tím musíme nějakým způsobem poprat a uvidíme, co bude dál," řekl Tůma novinářům.

Bruslařský klub ale rozhodně nečeká jednoduché jaro. "Bude náročné se s tím vypořádat. Myslím, že kdo se pohybuje v hokeji, dobře ví, jaký je rozdíl mezi extraligou a první ligou, pokud jde o kádry a finance. Čeká nás hodně práce," uvedl Tůma, který si dobře uvědomuje, že klub bude mít s největší pravděpodobností k dispozici i menší rozpočet.

Manažer Chomutova Jaroslav Veverka ml.: Ještě před dvěma měsíci celá republika psala, že jsme úplní diletanti, kteří o hokeji nic nevědí. Já jsem ale říkal, že klub beru jako rodinný, jako naše malé dítě a všichni pro něj děláme maximum. Zadostiučinění je to specificky i pro mé jméno. Spousta lidí plivala na jméno Veverka, a já teď mohu jen říct: 'Pánové, Veverka to dokázal'. Tahle sezona je něco úžasného a chtěl bych ji zažívat každý rok. Laťku jsme si nastavili vysoko.

"Jednání s partnery nás teprve čekají. I oni ale vnímají rozdíl mezi extraligou a první ligou. Určitě to bude mít nějaký dopad i na kádr," připustil mladoboleslavský ředitel. Není pravděpodobné, že by v klubu zůstaly dvě největší loňské posily David Výborný a Jaroslav Balaštík a prakticky jistě odejde i řada dalších hráčů.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání

I přesto ale Středočeši v příštích týdnech zřejmě ohlásí, že se pokusí za rok probojovat zpět do extraligy. Nahrávat by jim mělo, že by to mělo být teoreticky snazší, neboť Český svaz ledního hokeje, který bude extraligu v příští sezoně řídit, plánuje zavést širší baráž. Tu by hrály dva celky z nejvyšší soutěže a dva týmy z první ligy. "Asi nebudeme chtít hrát první ligu s tím, že bychom neměli nějaký cíl. To určitě ne," řekl Tůma.

Středočeši by teoreticky ani letos nemuseli sestoupit, neboť členové Asociace profesionálních klubů ledního hokeje si v prosinci odhlasovali, že soutěž uzavírají a žádný ze stávajících klubů ji neopustí. A případný prvoligový vítěz baráže extraligu případně rozšíří.

"Samozřejmě existuje nějaké usnesení APK ve smyslu uzavření soutěže. Není ale zase tak úplně jednoznačné. V tuhle chvíli se k němu žádným způsobem neupínáme. Sami víte, že APK je dneska dost rozpolcená. Myslím, že v tomhle bychom se pohybovali v otázce nějakých snů. Uvidíme, jaká bude realita," dodal Tůma.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články