Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hokejová reprezentace do 20 let zná předběžnou nominaci

Praha – Trenér hokejové reprezentace do 20 let Miroslav Přerost zúží nominaci na mistrovství světa až po přípravných zápasech, které tým čekají. Do zámoří tak odcestuje sedmadvacítka hráčů. Po duelech proti Lotyšům a Rusům tým opustí dva obránci a dva útočníci. Loni česká juniorská reprezentace skončila na mistrovství světa pouze ve skupině o udržení a ani letos nemá velké ambice. 

Čeští junioři na MS 2007
zdroj: EPA

"Na mistrovství světa odcestují všichni nominovaní hráči. Po přípravných zápasech bude nominace zúžena na dvacítku hráčů a tři brankáře," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Praze Přerost, který plánuje mít v mužstvu pro šampionát sedm zadáků, třináct útočníků a tři gólmany.

Český tým se sejde v pátek 16. prosince v Rokycanech, kde také absolvuje první trénink. Hned druhý den čeká hráče cesta do zámoří. Do šampionátu Češi vstoupí 27. prosince v Edmontonu zápasem proti Dánsku. V dalších duelech se utkají čeští hokejisté s domácí Kanadou, USA a Finskem. Ze skupiny postupují do play-off první tři týmy a Čechy tak nečeká nic lehkého. Loni skončili v obdobně složité skupině čtvrtí.

"Loni jsme měli velmi těžkou skupinu, kdy jsme hráli proti týmům Kanady, Ruska a Švédska. V těchto utkáních se nám nepodařilo ani jednou zvítězit a skončili jsme bohužel ve skupině o udržení, kde jsme všechny zápasy vyhráli a nakonec obsadili sedmé místo," připomněl Přerost.

A ani tentokrát nemají hokejisté vysoké ambice. Za hlavní cíl klade Přerost porazit outsidera skupiny Dánsko. "Mohli bychom být skeptičtí, ale chceme být pozitivně naladění. Hlavním úkolem je porazit Dánsko, to je ve skupině základ. Pak máme tři zápasy, v nichž se pokusíme jednoho ze soupeřů porazit a dostat se do čtvrtfinálové části," nastínil trenér. "Letos jsme oproti loňsku možná silnější i v ofenzivě, je tam více hráčů schopných vstřelit branku," věří Přerost, podle něhož musí hráči stavět tým nad své osobní ambice.

Trenér nicméně varuje před silou soupeřů v základní skupině. Zámořské týmy mají v nominaci hokejisty se zkušenostmi z NHL. "Finové mají ve svém středu hráče, který už absolvoval MS dospělých a pomohl jim získat zlatou medaili. Dali dohromady asi nejsilnější mužstvo za posledních několik let," charakterizoval soupeře Přerost.

Brankářskou jedničkou týmu by měl být Petr Mrázek, jenž nemohl v předešlých dvou letech na MSJ startovat kvůli zákazu Vítkovic, neboť před dvěma lety odešel bez souhlasu ostravského klubu do zámoří. Na konci listopadu ale Vítkovice svůj postoj změnily. "Došlo k dohodě a my jsme strašně rádi, že ho máme. On sám není nijak uražený a hrozně se na to těší," uvedl Přerost.

Kapitán týmu není dosud známý, i proto, že nikdo z hráčů v nominaci nemá účast stoprocentně jistou. "Všichni hráči mají stejnou šanci. Nikdo nemá nic jistého. A nechtěli jsme ani brát někoho, kdo by ty vyhlídky na setrvání v týmu měl jiné. Ohledně zvolení kapitána to necháme na později, jak to vyplyne ze situace," dodal Přerost. 

Širší nominace:Brankáři: Libor Kašík (Zlín/Olomouc), Petr Mrázek (Ottawa/OHL), Tomáš KrálObránci: Petr Zámorský (Zlín), Filip Pavlík (Třinec/Ústí nad Labem), Jiří Říha (Liberec/Benátky nad Jizerou), Daniel Krejčí (Slavia Praha), Vojtěch Mozík (Mladá Boleslav), Tomáš Bartejs (Chomutov), David Musil (Vancouver/WHL), Marek Hrbas (Kamloops/WHL), Bohumil Jank (Poprad/KHL)Útočníci: Dmitrij Jaškin, Tomáš Hertl (oba Slavia Praha), Petr Straka, Jakub Culek (oba Rimouski/QMJHL), Daniel Přibyl (Sparta Praha), Petr Holík (Zlín), Michal Švihálek (České Budějovice), Tomáš Nosek (Pardubice), Martin Frk (Halifax/QMJHL), Tomáš Filippi (Baie-Comeau/QMJHL), Tomáš Hyka (Gatineau/QMJHL), Lukáš Sedlák (Chicoutimi/QMJHL), Tomáš Faksa (Kitchener/WHL), Dominik Uher (Spokane/WHL), Jiří Sekáč (Poprad/KHL)

Zápasový program týmu v zámoří:
20. prosince: ČR - Lotyšsko (Okotoks, příprava)
22. prosince: ČR - Rusko (Lethbridge, příprava)
27. prosince: Dánsko - ČR (Edmonton, základní skupina MS)
28. prosince: ČR - Kanada (Edmonton, základní skupina MS)
30. prosince: ČR - USA (Edmonton, základní skupina MS)
31. prosince: Finsko - ČR (Edmonton, základní skupina MS) 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články