Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Kotalík definitivně posílil České Budějovice - na jak dlouho, neví

České Budějovice - Hokejový útočník Aleš Kotalík se stal definitivně posilou Českých Budějovic a nastoupí za tým už v dnešním extraligovém utkání proti Vítkovicím. Vedení HC Mountfield po půlnoci dostalo transferkartu od Buffala, takže Kotalíkovu startu už nic nebrání. Stále však existuje možnost, že si jej Buffalo stáhne zpět a dvaatřicetiletý hokejista se vrátí do NHL. To je totiž podmínka, pod kterou jej americký klub do Evropy uvolnil.

Aleš Kotalík
zdroj: isifa/EPA autor: Doug Benz

Odchovanec jindřichohradeckého hokeje dnes přesně nespecifikoval, za jakých podmínek se dohodl s Buffalem na uvolnění. "To, jakým způsobem a kdo mi bude plnit smlouvu, je dohoda Buffala, mě a Českých Budějovic. Je to naše soukromá věc a nemá smysl to nějakým způsobem ventilovat ven," uvedl Kotalík na tiskové konferenci. "Majitel Buffala řekl, že chce mít na všechny podepsané hráče práva. A v případě, že Buffalo bude chtít využít mých služeb kdykoliv v průběhu sezony, tak si mě povolá," řekl Kotalík. Proto netuší, jak dlouho jeho českobudějovická mise bude trvat.

Kotalík neskrýval potěšení z toho, že se vrátil na místa, kde s velkým hokejem začínal. Když se dozvěděl, že v Buffalu pro něj zřejmě nezbude místo, začal hned řešit návrat do Českých Budějovic. "Byla to pro mě prakticky jediná možnost," uvedl.

Českobudějovický klub připravil pro Kotalíka dres s jeho oblíbeným číslem 12. Jihočeši zároveň tak trochu počítají s tím, že by Kotalík výhledově v klubu pracoval i v jiné pozici než hráč. "Rádi bychom ho v budoucnosti zapojili do chodu managementu. Mohl by působit v podobných pozicích jako třeba Martin Straka v Plzni nebo Jarda Jágr v Kladně," uvedl sportovní manažer Mountfieldu Josef Zajíc. Kotalík se podobné vizi nebrání. Ale zatím prý není na pořadu dne. "Nechystám se v dohledné době končit kariéru a sednout si do kanceláře. Na druhou stranu mi je prostředí hokeje v Českých Budějovicích blízké. Ovšem až budoucnost ukáže, pro co se po kariéře rozhodnu," řekl Kotalík.

Dvaatřicetiletý bronzový medailista z olympijských her v Turíně, který se po letním přestupu z Calgary do Buffala neprotlačil do kádru Sabres, s jihočeským týmem už od pondělí trénoval. Do klubu, kde vstoupil do velkého hokeje, se odchovanec Jindřichova Hradce vrací po deseti letech. V extralize působil také při výluce v NHL v sezoně 2004/05, kdy ale hrál za Liberec.

V Buffalu měl na tuto sezonu kontrakt na tři miliony dolarů, ale šéfové Sabres Kotalíka před necelými dvěma týdny zařadili na listinu volných hráčů. Když si ho nikdo nevybral, byl poslán spolu s obráncem Shaonem Morrisonnem na farmu i proto, že se Buffalo potřebovalo dostat s platovým stropem pod povolenou hranici. Kotalík na farmě působil už loni při angažmá v Calgary a tentokrát tuto možnost odmítl. V Buffalu hrál Kotalík od roku 2001. V březnu 2009 jej Sabres vyměnil do Edmontonu, kde dokončil sezonu. Následně podepsal jako volný hráč tříletou smlouvu na devět milionů dolarů s New York Rangers. Tam se mu nedařilo stejně jako v Calgary, kam zamířil loni v únoru. V NHL odehrál celkem 542 zápasů a nasbíral 284 bodů za 136 gólů a 148 přihrávek. V 34 duelech play-off přidal šest branek a devět asistencí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články