Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Jaroslav Drobný - vynikající tenista a hokejista

Praha - Jen málo sportovců na světě se dokázalo prosadit hned ve dvou vrcholových sportech. Jaroslav Drobný byl jedním z nich. Vynikající hokejista a tenista dokázal uspět v obou sportech, kterým se věnoval. Navíc bez ohledu na nelehké okolnosti, které ho jeho kariérou neustále provázely.

Wimbledon
zdroj: isifa/Rex Features

Jaroslav Drobný se narodil 12. října 1921 v Praze. Poprvé dal o sobě výrazně vědět již před druhou světovou válkou. Jako sedmnáctiletý se zúčastnil v roce 1939 hokejového šampionátu v Basileji a Curychu. Národní tým skončil čtvrtý, v tehdejším hodnocení mistrovství Evropy druhý za Švýcarskem.

Daleko slavnější výhru zažil o osm let později. Na domácím turnaji v Praze Československo naprosto senzačně vyhrává titul mistrů světa, ke kterému (díky odlišnému hernímu systému) pomáhají senzační výhrou Rakušané. Čechoslováci jim pak ve vítězné euforii posílají jako výraz díků vlak plný potravin, uhlí a dalších surovin. Přece jen byly pouhé dva roky po válce.

Drobného kvality potvrzují následující rok i olympijské hry ve Svatém Mořici 1948, kde Československo vyhrává stříbrné medaile. Drobný přispěl za celý šampionát deseti vstřelenými góly. Co by obyčejnému člověku stačilo na celý život, s tím se Drobný nespokojil. Začal se naplno věnovat tenisu - a v něm opět triumfoval.

Přestože byl úspěšným reprezentantem, po únorovém komunistickém převratu opouští Československo a snaží se získat cizí státní občanství. Nakonec se mu to daří v Egyptě, za který hraje od roku 1950 do roku 1959. Mezi největší tenisové triumfy Drobného patří několik finálových účastí na Grand Slamu, ve dvouhře dvakrát triumfuje na French Championships, v roce 1954 vyhrává ve Wimbledonu. Úspěšný je i ve čtyřhře.

Nakonec se Drobný usadil v Londýně, získal britské občanství a ještě v roce 1960 hrál na Wimbledonu. Ač se považoval za lepšího hokejistu nežli tenistu, přehled jeho sportovních úspěchů je impozantní. V roce 1997 se stal členem síně slávy IIHF. 13. září 2001 umírá v Londýně ve věku nedožitých osmdesáti let.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články