Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Záruba: Až na jednu třetinu to byl výborný šampionát

Praha - Český hokejový tým předvedl na mistrovství světa v Bratislavě nejlepší turnajový výkon poslední dekády a pouze jedna nepovedená třetina v semifinále se Švédskem připravila celek o možnost bojovat o obhajobu zlatých medailí. Šéfkomentátor Redakce sportu České televize Robert Záruba hodnotil ve vysílání ČT24 právě skončený šampionát, vyjádřil se také ke kritice výkonů rozhodčích a možnosti spolupořádat mistrovství světa v roce 2015 společně právě se Slováky.

Záruba soudí, že národní mužstvo odehrálo výborné mistrovství. "Tým hrál nadprůměrně dobře. Dlouho jsem neviděl hrát národní mužstvo takhle dobře po tak dlouhou dobu. V sedmi zápasech nepřišel žádný výpadek, soupeři měli převahu jen v drobných pasážích a hru jsme měli prakticky pod kontrolou," tvrdí Záruba. Podobný výkon reprezentace na turnaji nepamatuje posledních deset let. Objasňuje také příčiny semifinálové porážky: "Na každý tým musí nutně v průběhu turnaje přijít alespoň menší krize. Nás potkala bohužel zrovna v semifinále a Švédové jsou asi nejlepší tým na světě právě ve využívání slabých chvilek soupeře."

Český tým po utkání o bronz slavil stejně, jako by obhájil titul. Podle Záruby je to dáno hlavně faktem, že reprezentace hrála proti Rusku. "Je to podruhé v historii, co český tým porazil Rusko, tenkrát vlastně ještě Sovětský svaz, dvakrát během jednoho turnaje. Poprvé to bylo v roce 1969, v těch dvou velmi emotivních utkáních ve Stockholmu, a možná něco z toho přetrvalo ještě do dneška. Navíc ruský tým byl na turnaji opět hvězdný a porazit ho, jakkoliv na tom během turnaje ruský výběr byl, je vždycky cenné," vysvětluje Záruba.

Je nám líto, video expirovalo.
Radomír Holibka v Událostech, komentářích

Záruba o spolupořadatelství se Slovenskem:

"Zaslechl jsem hlasy, že bychom mohli zvážit myšlenku pořádat mistrovství 2015 v Praze a Bratislavě, myslím si ale, že z naší strany to reálné není."

V příštích dvou letech budou mistrovství světa pořádat společně finalisté uplynulého MS, tedy Finsko a Švédsko. Záruba tento systém jako příliš šťastný nevnímá, neboť podle něj půjde v podstatě o dva oddělené, na sobě nezávislé turnaje. Do jednoho města se turnaj přesune až na závěrečné boje o medaile. "Výhodou to může být pro pořadatele a také samozřejmě pro fanoušky. Dosud si mohli koupit lístky na konkrétní zápas pouze v základní skupině a dál museli tipovat, z jakého místa jejich tým postoupí. Teď budou vstupenky kromě vyřazovacích bojů vždy na konkrétní utkání."

Turnaj z hlediska pořadatelské země považuje Záruba za úspěšný, i když vše nevyšlo úplně stoprocentně. "Samozřejmě že se Slováci nevyhnuli problémům, které nebyly úplně příjemné. Mám na mysli třeba krádež v hotelu s dánskou výpravou, ale je nutné ocenit, že se k tomu pořadatelé postavili čelem, nechtěli nic ututlat, naopak se snažili být maximálně vstřícní směrem k médiím," pochvaloval si Záruba. Problémy byly během šampionátu také s kvalitou ledu a otázkou jsou rovněž dluhy, které vznikly během přestaveb stadionů v Bratislavě a Košicích a o kterých se v současnosti na Slovensku hodně mluví.

Záruba o kritice rozhodčích:

"Myslím, že bychom se měli soustředit na jiné věci. Rozhodčí rozhodně nejsou hlavním problémem světového nebo českého hokeje. Třeba u nás jsou rozhodčí velmi kvalitní. Všichni občas chybují, ale to i rozhodčí v NHL."

S kritikou rozhodčích, která se jako tradičně po některých sporných výrocích objevila, Záruba zásadně nesouhlasí. "Já už nevím, jak by měli rozhodčí pískat. Dělají chyby, jsou to jen lidé. Technika jim maximálně pomáhá v brankových situacích, v ostatních případech je otázka, jak by to měli posuzovat. Možná někde na Islandu nebo v Jižní Africe jsou lepší rozhodčí než ti na šampionátu, ale já o nich tedy nevím. Navíc se už nezmiňuje, že chybovali často i v náš prospěch," připomíná.

Poslední roky se stále mluví o krizi českého hokeje a nejen odborníci si kladou otázku, jak dlouho ještě dokáže český tým vozit z vrcholných akcí medaile. "Každý rok se bojíme, aby nám ten pramen nevyschl, a zatím to vypadá, že to ještě chvíli vydrží. Otázkou je, co bude, až přijdou do národního mužstva slabší ročníky," neskrývá obavy Záruba, ale už optimističtěji dodává: "Reálný horizont je tak sedm až devět let, kdy by měla odcházet současná střední generace a za ní vidíme tu mezeru. Je ale možné, že se to podaří nakonec zacelit, jako už několikrát v minulosti."

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články