Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Švédové zdolali Švýcarsko 2:0 a jsou také ve čtvrtfinále

Košice - Hokejisté Švédska porazili v osmifinálové skupině F na mistrovství světa v Košicích Švýcarsko 2:0 a zajistili si postup do čtvrtfinále. Svěřenci Pära Martse mají jistotu, že neskončí hůře než druzí, a o první místo se utkají v pondělí s Kanadou, na kterou se bodově dotáhli. Švýcaři by potřebovali k posunu do play-off porazit Spojené státy americké a porážku Norska s Francií, jinak pro ně turnaj v pondělí skončí. Více informací o šampionátu najdete na webu mshokej.cz.

Obě branky vstřelil Mikael Backlund, který se trefil nejdříve ve 48. minutě a 32 vteřin před koncem mu byl připsán při power-play Švýcarů i technický gól. Švédský gólman Viktor Fasth udržel potřetí na turnaji čisté konto a neinkasoval už 129 minut a 31 sekund.

Švédové nastoupili s prořídlou sestavou. Bek Nicklas Grossman už si na turnaji nezahraje kvůli zranění kolena, další bek Oliver Ekman-Larsson nehrál s pohmožděným zápěstím a kvůli zdravotním potížím nenastoupil ani útočník Jimmie Ericsson. Kouč Marts, který si nechává na soupisce dvě volná místa pro případné posily z Detroitu, měl k dispozici jen pět beků a dvanáct útočníků.

V úvodní třetině hráli Seveřané hned čtyřikrát v početní převaze, ale nedokázali se prosadit a gólman Genoni držel čistý štít. Švýcaři také svou početní výhodu na úvod druhé části nevyužili a vzápětí znovu pykali, ale Persson a Sjögren své šance nevyužili. Pak se zase bránili dvakrát v oslabení Švédové. Bezbrankový stav nezměnily ani možnosti Švéda Tedenbyho, při které skvěle zasáhl bek Gobbi, a na druhé straně Lötschera a Mosera.

V úvodu závěrečné části nadělala Fasthovi problémy v přesilovce Švýcarů střela Sbisy. Pak pykal ještě Backlund, který ale chvilku po návratu z trestné lavice otevřel z levého kruhu skóre. Zvýšit mohl v přesilovce Eriksson. V závěru zabránila Backlundovi v zakončení do prázdné branky hozená hokejka soupeře a sudí Bulanov s Odinšem uznali technický gól.

Švédsko - Švýcarsko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 48. Backlund (S. Kronwall), 60. Backlund. Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Odinš (Lot.) - Hribar (Slovin.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:7. Bez využití. Diváci: 5 941.

Švédsko: Fasth - Gunnarsson, Petrasek, Fernholm, Erixon, S. Kronwall - Thörnberg, Pääjärvi-Svensson, Berglund - Eriksson, Persson, Nilsson - Tedenby, Krüger, Silfverberg - Sjögren, Wallin, Backlund. Trenér: Pär Marts.

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Sbisa, Vauclair, Furrer, B. Gerber, Du Bois, Gobbi, Seger - Plüss, Bieber, Rüthemann - Monnet, Ambühl, Sprunger - Gardner, Lötscher, Moser - Stancescu, Rubin, Trachsler. Trenér: Sean Simpson.

Slovinci a Rakušané se vrací do Divize I

Hokejisté Slovinska a Rakouska sestupují po roce zpět do divize I mistrovství světa. Slovinci prohráli na světovém šampionátu v Bratislavě v rozhodujícím souboji s Běloruskem 1:7 a Rakušané podlehli také v přímém duelu o záchranu v Košicích Lotyšsku 1:4. Slovince a Rakušany nahradí mezi elitou příští rok na turnaji ve Finsku a Švédsku Itálie a Kazachstán.

Slovinci sice v prvním utkání boje o záchranu překvapili Lotyše a vyhráli 5:2, ale po porážce s Rakouskem 2:3 podstoupili přímou bitvu o udržení s Bělorusy, kteří zvítězili nad Rakušany 7:2 a podlehli Lotyšům 3:6. Naděje se jim začala rozplývat v sedmé minutě po Děmaginově trefě a za 81 vteřin jim zasadil další ránu Kosticyn.

Ve 29. minutě upravil už na 3:0 v přesilovce pěti proti třem Stepanov. Za tři a půl minuty sice zkorigoval stav Sabolič, ale Michalev s Kosticynem do konce druhé části získali Bělorusku už čtyřbrankový náskok. V závěrečné části dovršil Michalev hattrick, když se trefil jak v oslabení, tak v přesilovce.

Slovinsko - Bělorusko 1:7 (0:2, 1:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 32. Sabolič (Pajič, Jeglič) - l7. Děmagin (Grabovskij, Meleško), 8. A. Kosticyn (Korvyšin, Kulakov), 29. Stepanov (Kitarov, A. Kosticyn), 36. Michalev (Ugarov, Denisov), 38. A. Kosticyn (Stepanov, Děmkov), 56. Michalev (Korobov), 57. Michalev (Grabovskij, Korobov). Rozhodčí: Burchell (Kan.), Persson - Tillerkvist (oba Švéd.), Valach (SR). Vyloučení: 7:3. Využití: 0:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 8708.

Rakušané po úvodní porážce v boji o záchranu s Běloruskem 2:7 oživili naděje výhrou nad Slovinskem 3:2. Proti favorizovanému Lotyšsku, které po selhání proti Slovinsku (2:5) porazilo Bělorusy 6:3, ale nedokázali sestup odvrátit. Lotyši vedli 3:0 už ve 23. minutě, Rakušané si čestný úspěch připsali až 59 vteřin před koncem.

Lotyše uklidnil v šesté minutě úvodní trefou Bukarts a ve 14. minutě vedli po gólu Mikelise Redlihse už o dvě branky. A když na začátku druhé části při Peitnerově vyloučení využil přesilovku Saulietis, bylo definitivně rozhodnuto. Bývalý hráč Litvínova Saulietis přidal druhou trefu v přesilovce v 49. minutě a v závěru pokazil čisté konto Masalskisovi také v početní výhodě Thomas Raffl.

Lotyšsko - Rakousko 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 6. Bukarts (Meija), 14. M. Redlihs (Saulietis, Berzinš), 23. Saulietis (Dzerinš, Sotnieks), 49. Saulietis (Sotnieks, Dzerinš) - 60. T. Raffl (R. Lukas, Rotter). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Ország (SR) - Schrader (Něm.), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 7:5. Využití: 2:1. Diváci: 4110.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články