Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Martínek už do MS kvůli zranění nezasáhne

Bratislava - Česká hokejová reprezentace se bude muset ve zbytku mistrovství světa obejít bez obránce Radka Martínka, který se zranil v prvním zápase turnaje proti Lotyšsku. Čtyřiatřicetiletý bek utrpěl po zákroku Arturse Kuldy otřes mozku a dnes, nejpozději v pondělí, by měl z dějiště turnaje odjet domů do Havlíčkova Brodu. Další informace o hokejovém šampinátu nabízí speciál mshokej.cz.

"Radkovi v noci po zápase udělali CT hlavy a páteře, které víceméně nic závažného neprokázalo. Jen povrchní poranění hlavy a otřes mozku. Dnes už je docela dobrý, i proto, že jsme vyhráli. Je ale nešťastný, že pro něj šampionát skončil," řekl lékař reprezentace Radomír Holibka novinářům.

Kulda atakoval Martínka již v 15. minutě zápasu a trefil jej ramenem na hlavu. Přestože těsně před nárazem do Martínka povyskočil a k samotnému ataku došlo již po odehrání kotouče a Martínkově přihrávce za lotyšskou branku, švédští sudí ho posoudili jako čistý a Kuldu nepotrestali. Zástupci Mezinárodní hokejové federace (IIHF) ale hned po zápase oznámili, že případ bude řešit disciplinární komise. Dnes by měla oznámit, zda Kuldu dodatečně potrestá.

Lékař: Martínek byl v ohrožení života

Martínek byl z ledu odvezen na nosítkách a následně putoval na vyšetření do nemocnice, kde zůstal přes noc. Dnes nebo v pondělí by měl ještě absolvovat další vyšetření hrudní páteře na magnetické rezonanci, protože cítí mírné bolesti. "Uvidíme, jestli to bude na Slovensku, nebo už v Česku," uvedl Holibka. Samotný hráč by chtěl ještě dnes odpoledne odjet domů, slovenští lékaři by ale uvítali, kdyby do pondělí zůstal u nich v nemocnici na pozorování.

Podle lékaře hokejové reprezentace byl Martínek po zákeřném faulu na hlavu v ohrožení života. "V první chvíli jsem myslel, že má poraněnou krční páteř. Tohle do hokeje nepatří. Byl to útočný faul na hlavu a ten hráč by už na mistrovství světa neměl hrát, on si ho vyloženě našel," kroutil hlavou Holibka. "Radek to ani nečekal. Byl v souboji s jiným hráčem a tento se rozjel a trefil ho nepřipraveného," řekl.

Martínek se po střetu s Kuldou pokusil vstát, ale okamžitě upadl na led a ztratil vědomí. S doktory komunikoval až v sanitce. "Jednu až dvě minuty byl v bezvědomí a měl zapadlý jazyk," uvedl Holibka.

Dvojnásobný mistr světa, který se do reprezentace vrátil po více než šesti letech, chtěl hned po MS odletět zpět za rodinou do New Yorku. "Bavili jsme se o tom. Říkal jsem mu, že by bylo rozumné, aby tak týden zůstal v klidu a nelítal. Změny tlaku na hlavu mu mohou, ale i nemusí, udělat problémy," řekl Holibka. Martínek však prý již podobné letecké přesuny po otřesu mozku absolvoval a neměl s nimi problémy.

Lotyš byl suspendován na tři zápasy

Arturs Kulda byl za faul na Radka Martínka potrestán disciplinární komisí Mezinárodní hokejové federace zákazem startu na tři zápasy. Bude tak chybět ve zbývajících duelech základní skupiny D v pondělí proti Finsku a ve středu proti Dánsku, potom i v prvním duelu v osmifinálové fázi, či ve skupině o udržení.

"Video ukázalo, že Arturs Kulda v této situaci vyskočil a zasáhl Martínka do oblasti hlavy a krku," řekl oficiálním stránkám Mezinárodní hokejové federace předseda disciplinární komise Jan-Ake Edvinsson.

Lotyšský tým s trestem nesouhlasí

Lotyšská strana se ale s trestem nechce smířit a odvolala se s cílem vymoci si přinejmenším zkrácení hráčovy diskvalifikace. "Podali jsme protest, v pondělí se to bude řešit," citoval server Sportbox.ru trenéra Olegse Znarokse, který bezprostředně po zápase po zhlédnutí Kuldova zákroku tvrdil, že vůbec nešlo o faul.

Lotyšský kouč považuje trest za příliš přísný. Podle něj má hlavně zastrašující charakter a je varováním pro další hráče před podobnými tvrdými zákroky. "Kdyby mu zastavili činnost na jeden zápas, a ne na tři, bylo by dobře. Kuldu opravdu potřebujeme," dodal Znaroks.

Radek Martínek po návratu z hokejového šampionátu
zdroj: ČTK
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články