Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Období hokejového půstu ukončil kolínský zázrak

Praha – Na loňském hokejovém šampionátu se stal zázrak. Zcela nečekaným způsobem skoncovali čeští hokejisté s tříletým medailovým půstem na MS. "Bezejmenný" tým dal českému hokeji novou naději. Z turnaje v Německu vzešli čeští hráči jako vítězové a pro svou vlast vybojovali historicky dvanácté zlato. Potvrdili tak, že poslední dekáda byla pro tým ze srdce Evropy mimořádně úspěšná. Od roku 2000 Češi slavili již čtyřikrát. Historii světových šampionátů v ledním hokeji ovšem vládnou Rusko a Kanada, které si mezi sebou téměř rovným dílem rozdělily dvě třetiny z celkových 74 titulů.

Český tým, z něhož se v posledních letech postupně začali vytrácet zástupci zlaté generace, se od stříbra z MS 2006 v Rize vracel domů pokaždé s prázdnou, třikrát neprošel čtvrtfinálovou branou. Neuspěl rovněž na olympijských hrách ve Vancouveru a ani před druhou loňskou vrcholnou akcí, světovým šampionátem, neměli jeho příznivci příliš důvodů k optimismu.

Tehdejšímu trenérovi Vladimíru Růžičkovi se totiž omluvila většina hráčů ze zámoří a nebývale velký prostor při sestavování mužstva tak dostali hokejisté působící v evropských soutěžích a domácí extralize. Podceňovaný tým však na MS ohromil. Hráči se stmelili, přežili pár kritických momentů a s pomocí nesmírné vůle a bojovnosti senzačně "urvali" dvanáctý titul. Tím si Češi upevnili třetí příčku v historickém medailovém žebříčku za Ruskem a Kanadou (12-13-19).

Samostatné české reprezentaci se zároveň podařilo vyrovnat bilanci jejich předchůdců z dob Československa. Také hráči, již nastupovali ve federálním výběru, stanuli na mistrovství světa na nejvyšším stupínku šestkrát (1947, 1949, 1972, 1976, 1977, 1985). Kromě toho brali ještě 12 stříbrných a 16 bronzových medailí.

Rusové a Kanaďané jsou nedostižní

Historickou tabulku vedou Rusové s 25 tituly, hned za ním jsou Kanaďané s 24 triumfy. Hokejisté ze Severní Ameriky vládli světovému hokeji až do 50. let minulého století. Mezitím však v Sovětském svazu pomalu vznikala nová velmoc, jež od roku 1963 až do svého rozpadu v roce 1991 přepustila nejvyšší stupínek pouze šestkrát. Aspoň jedno prvenství mají na kontě Švédsko, USA, Finsko, Slovensko a Velká Británie.

Počet účastníků MS zpočátku kolísal, například v roce 1953 dohrály turnaj po odstoupení Československa pouze tři týmy. Koncem 70. let se elitní skupina ustálila na osmi zemích, v roce 1992 přibyly další čtyři a od roku 1998 v ní hraje 16 mužstev. Současné rozdělení na čtyři divize v zásadě platí od roku 1987. Důležitými změnami byla též otevření turnaje profesionálům v roce 1977 či zavedení vyřazovacích bojů o 15 let později.

Nejvíce medailí z MS vlastní legendární brankář "sborné" Vladislav Treťjak a bývalý československý útočník Jiří Holík - oba nasbírali celkem 13 cenných kovů. Treťjak drží s někdejším spoluhráčem Alexandrem Ragulinem rovněž maximum v počtu získaných titulů (10), další sovětský velikán Boris Michajlov je se 169 body v čele kanadského bodování MS. Rekordmanem v počtu startů je Fin Petteri Nummelin, který si zahrál na 15 šampionátech.

České statistiky ovládá útočník Výborný

Od roku 1993, kdy na MS poprvé startovala reprezentace ČR, nastoupilo alespoň v jednom utkání turnaje už 165 hráčů: 12 brankářů, 59 obránců a 94 útočníků. Rekordmanem českého týmu je David Výborný, který v letech 1996-2007 nechyběl na žádném turnaji a absolvoval tedy dvanáct šampionátů. Na nich odehrál 102 zápasů a nasbíral rekordních 63 bodů za 27 gólů a 36 asistencí. Zároveň vlastní nejcennější medailovou sbírku (5-1-2).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články