Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Je národnostní uvolnění hokejisty zakázané?

Bratislava/Budapešť - Slovenská právní odveta za kontroverzní zákon o občanství nevzbuzuje rozpaky pouze v politice a diplomacii. Dohry maďarsko-slovenského sporu se již objevují i u zdánlivě politicky neutrální oblasti – sportu. Slovensko v těchto dnech sleduje osud mladého hokejového útočníka Ladislava Sikorčina. Silná domácí konkurence a touha po sportovním úspěchu v reprezentačním dresu ho přiměla k rozhodnutí žádat o maďarské občanství. Vidina pomoci týmu Maďarska k vzestupu však znamená problémy v rodné zemi, kde kvůli zákonu přijde automaticky o původní slovenské občanství.

Zatímco pro Slováky je "národnostní konverze" dosud neznámého útočníka kontroverzním činem, Maďaři považují Sikorčina spíše za hrdinu. Možnost hrát na mistrovských světa v barvách sousední země totiž u něho zvítězila, a to i přesto, že hokejistu čekají doma problémy. Na světovém šampionátu chce pomoci Maďarům probojovat se mezi elitu.

Radoslav Procházka, poslanec:

"Je to dobrovolné rozhodnutí kde se předpokládají právní následky o kterých každý ví"

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Olgy Bakové

"Já, Ladislav Sikorčin přísahám, že budu Maďarsko považovat za svůj domov a budu věrným občanem Maďarské republiky," prohlásil Sýkorčin při dnešní oficiální přísaze. O zachování příslušnosti k rodné zemi však nadále stojí. "Je mi líto, že ztratím slovenské občanství, ale věřím, že na Slovensku ten zákon změní a budu si moct ponechat jak slovenské, tak maďarské občanství," dodává hokejista.

Řešení problémů kolem dvojího občanství je na Slovensku stále v nedohlednu. Současná koalice slibovala že zákon schváleny z doby premiéra Roberta Fica změní, zatím se ale není schopná na společném postupu dohodnout. Pro Sikorčina i další desítky lidí tak současný stav znamená jediné: buď/anebo.

Ladislav Sikorčin
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články