Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Jágr bere ocenění od prezidenta jako obrovskou čest a poctu

Praha - Za obrovskou čest a poctu považuje hokejový útočník Jaromír Jágr medaili Za zásluhy, kterou převzal dnes večer od prezidenta Václava Klause na Pražském hradě při oslavách 92. výročí vzniku Československa. Podle něj by si ale vyznamenání zasloužila řada jiných lidí, ať už sportovců, nebo především osobností z jiných oborů. Jágr dostal medaili Za zásluhy jako sedmnáctý sportovec v historii a jako čtvrtý hokejista po Dominiku Haškovi (1998), Ivanu Hlinkovi (1999) a Augustinu Bubníkovi (2002).

"Nejen pro mě, ale pro všechny lidi, kteří získali tuto cenu, je to obrovská čest a pocta," řekl Jágr s tím, že jej nikdy nenapadlo, že by mohl být v
této vybrané společnosti. 

"Je spousta ocenění, které se týkaly hokeje. Třeba Zlatá hokejka nebo ocenění v Americe, ale tohle je něco jiného. Je to obrovská pocta, ale na druhou stranu je spousta lidí, kteří by si to zasloužili více než já," tvrdí Jágr. O svém ocenění se prý dozvěděl před dvěma týdny.

Komentář analytika ČT Jindřicha Šídla:

"To, že to dostal Jaromír Jágr, možná u lidí, kteří mají intelektuální tendenci pohrdat sportem, působí úsměšně, ale Jágr je nejúspěšnější český sportovec v kolektivním sportu všech dob. I Václav Havel uděloval ceny sportovcům."

S prezidentem Klausem se setkal častokrát, ale spíše při tenisu. "On má sport rád, ale to bylo v době, kdy měl víc času," podotkl. Sám si s ním ale nezahrál. "To je těžké, toho musí člověk nechat vyhrát a to já nerad," vtipkoval Jágr, jenž si na slavnostní večer musel půjčit smoking. "Já ho měl v době, kdy jsem v NHL vyhrával trofeje, a to je hrozně dávno. Když jsem zjistil, že je potřeba, tak mi kamarádi zařídili půjčení. Na lítání po obchodech už nemám čas," dodal.

Dvojnásobný mistr světa, olympijský šampion z Nagana a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru získal v dosavadní kariéře řadu ocenění. Pětkrát převzal v NHL Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, třikrát Lester B. Pearson Award (Ted Lindsay Award) pro nejužitečnějšího hráče podle hráčské asociace NHLPA a jednou Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče podle novinářů. Devětkrát získal Zlatou hokejku pro nejlepšího tuzemského hokejistu.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články