Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Startuje nový ročník NHL

New York - Pěti zápasy začíná dnes nový ročník NHL a podruhé v historii se prestižní hokejová soutěž představí v Praze. I s víkendovým dvojzápasem Bostonu s Phoenixem v O2 areně v Evropě odstartuje sezonu rekordní počet šesti klubů slavné ligy, protože podruhé za sebou se bude hrát v Helsinkách a dokonce potřetí v řadě hostí NHL Stockholm. Ve finské metropoli bude ve čtvrtek v 18:00 středoevropského letního času vhozeno úvodní buly 93. ročníku v duelu Minnesoty s Carolinou. Další zápasy se hrají v zámoří v noci na pátek a na úvod jsou nachystané atraktivní duely kanadských rivalů Toronta s Montrealem a Edmontonu s Calgary.

Obhájce Stanleyova poháru Chicago se představí v Denveru proti domácímu Coloradu a poražený finalista Philadelphia začne na ledě Pittsburghu. Pro Penguins to bude první soutěžní zápas v nové hale Consol Energy Center, kam se přestěhovali ze zastaralé Civic Areny.

Vedení NHL rozšířilo již tradiční akci novoročních zápasů pod širým nebem - Winter Classic. Na Nový rok se v této sezoně představí na stadionu Heinz Field pro americký fotbal v Pittsburghu Penguins s WashingtonemDevět let stará aréna pro 65 tisíc diváků se může těšit na tradičně prestižní souboj hlavních hvězd - Sidneyho Crosbyho a Alexandra Ovečkina. V neděli 20. února se na McMahon Stadium, který také slouží pro americký fotbal, mohou těšit pod širé nebe příznivci Calgary na duel s Montrealem.

Důležitá data letošního ročníku

Maraton základní části NHL čítá 1230 utkání a skončí v neděli 10. dubna. Prezidentovu trofej pro nejlepší tým dlouhodobé části obhajuje Washington. O tři dny později startují boje o Stanleyův pohár a nový šampion bude korunován nejpozději 17. června. Dalším z důležitých dat ročníku je 2. březen, kdy se uzavře možnost přestupovat a kluby s ambicemi na úspěch v play-off budou do tohoto dne shánět atraktivní posily.

Po roční pauze se bude hrát i Utkání hvězd, které se v minulé olympijské sezoně neuskutečnilo. Hostit jej bude Raleigh, kde působí Carolina Hurricanes. Exhibice v RBC Center je naplánována na neděli 30. ledna, den předtím jsou na programu dovednostní soutěže.

Z hlavních hvězd soutěže se bude chtít vrátit zpět na absolutní trůn Ovečkin, který v sezonách 2007/08 i 2008/09 získal obě ceny pro nejužitečnější hráče - Hart Trophy od Asociace profesionálních hokejových novinářů a Lester B. Pearson Award od NHLPA, která se nyní jmenuje Ted Lindsay Award. Tu sice Ovečkin obhájil, ale Hart Trophy mu sebral Henrik Sedin z Vancouveru, který jej porazil i v souboji o Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče.

Z pozice nejlepšího střelce sesadil Ovečkina po dvou letech jeho rival Crosby. Dvě hlavní ofenzivní hvězdy soutěže mají se svými celky nejvyšší ambice, které v uplynulé sezoně uťal u obou Montreal. Washington vyřadili Canadiens v prvním kole a Pittsburgh ve druhém.

Crosby s Jevgenijem Malkinem by rádi vrátili Penguins na trůn, kam jej dostali v roce 2008. Ovečkin se zase bude snažit dostat konečně na vrchol Washington a spravit si chuť po sezoně, kdy nejen vypadl s Capitals na úvod play-off, ale i s Ruskem ve čtvrtfinále olympijských her ve Vancouveru a ve finále mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem musel strávit porážku od českého týmu. Mezi favority patří i po proměně kádru nadále Chicago, Detroit, San Jose, ale i například Boston nebo Vancouver.

V kádrech klubů NHL je 40 Čechů

Rovných 40 českých hokejistů je aktuálně v kádrech klubů NHL den před startem 93. ročníku. Další osmička hráčů bude o svou šanci ve slavné soutěži bojovat na farmách v AHL. Počet zástupců ze země úřadujících mistrů světa v NHL stále klesá. Loni nastoupilo v lize 48 českých hokejistů. Pokud se v nadcházejícím ročníku neprosadí do NHL všichni hráči z farem, či ještě někdo nově v soutěži nepodepíše kontrakt, představí se nejmenší počet Čechů od sezony 1997/98. Tehdy jich nastoupilo devětatřicet.

Největší české zastoupení je stejně jako loni v týmu Floridy a Columbusu. V kádru Floridy je aktuálně čtveřice hráčů. Trio Čechů působí ve Phoenixu, který zahájí sezonu proti Bostonu o víkendu v pražské O2 areně, a v Montrealu. V sedmi týmech není ani jeden Čech - v kádru obhájce Stanleyova poháru Chicaga i poraženého finalisty Philadelphie, dále pak v Anaheimu, Buffalu, Los Angeles, San Jose a Vancouveru. Aktuálně není ani v Dallasu, ale na farmě v Texasu budou bojovat o šanci forvardi Tomáš Vincour a Ondřej Roman.

Přehled českých hokejistů v týmech NHL

Columbus Blue Jackets: Jan Hejda, Rostislav Klesla (oba obránci), Jakub Voráček, Tomáš Káňa (oba útočníci).

Detroit Red Wings: Jakub Kindl (obránce), Jiří Hudler (útočník).

Nashville Predators: Martin Erat (útočník).

St. Louis Blues: Roman Polák (obránce), Vladimír Sobotka (útočník).

Calgary Flames: Aleš Kotalík (útočník).

Colorado Avalanche: Milan Hejduk, David Kočí (oba útočníci).

Edmonton Oilers: Ladislav Šmíd (obránce), Aleš Hemský (útočník).

Minnesota Wild: Marek Židlický (obránce), Martin Havlát (útočník).

Phoenix Coyotes: Martin Hanzal (útočník), Radim Vrbata (útočník), Petr Průcha (útočník).    

New Jersey Devils: Patrik Eliáš (útočník).

New York Islanders: Radek Martínek (obránce).

New York Rangers: Michal Rozsíval (obránce), Václav Prospal (útočník).

Pittsburgh Penguins: Zbyněk Michálek (obránce).

Boston Bruins: David Krejčí (útočník).

Montreal Canadiens: Roman Hamrlík (obránce), Jaroslav Špaček (obránce), Tomáš Plekanec (útočník).

Ottawa Senators: Filip Kuba (obránce), Milan Michálek (útočník).

Toronto Maple Leafs: Tomáš Kaberle (obránce).

Atlanta Thrashers: Ondřej Pavelec (brankář).

Carolina Hurricanes: Jiří Tlustý (útočník).

Florida Panthers: Tomáš Vokoun (brankář), Radek Dvořák, Michael Frolík, Rostislav Olesz (všichni útočníci).

Tampa Bay Lightning: Pavel Kubina (obránce).

Washington Capitals: Michal Neuvirth (brankář), Tomáš Fleischmann (útočník).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články