Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Chelsea má po výhře nad Crystal Palace titul, Čech svůj čtvrtý v Anglii

Londýn - Chelsea svým typický výsledkem pod Josém Mourinhem (1:0) potvrdila zisk titulu a slaví pátý triumf v anglické Premier League. Stvrdila ho v 35. kole, kdy porazila doma Crystal Palace. Petr Čech do utkání nezasáhl. O výhře rozhodl těsně před přestávkou nejlepší hráč této sezony Premier League Eden Hazard, který dorazil svoji neúspěšnou penaltu. Chelsea získala titul po pěti letech. 

Radost hráčů Chelsea v utkání s Crystal Palace
zdroj: ČTK/AP autor: Nick Potts

Chelsea nepůsobila v zápase tolik dominantním dojmem, i kapitán John Terry po zápase přiznal, že na hráče důležitost zápasu dolehla. "Nervozita byla znát, Crystal Palace je dobrý tým a zápas nám znepříjemnili. Naštěstí vstřelil Eden Hazard gól a vyhráli jsme," řekl Terry.

Domácí skutečně příliš šancí neměli, Crystal Palace dobře bránil. Nakonec rozhodla sporná penalta v poslední minutě prvního poločasu, kterou vybojoval Hazard. Sice ji neproměnil, ale vyražený míč poslal do brány hlavou.

"Je to neuvěřitelný pocit. Tvrdě jsme pracovali, takže mít konečně jistotu titulu je skvělé. Zisk prvního titulu (v Premier League v roce 2005) byl skvělý, ale teď už to bylo pět let, co jsme čekali na další, což nebylo příjemné. Takže si to určitě užiju," řekl Terry, který je teprve druhým kapitánem, který získal s jedním týmem čtyři tituly. Prvním byl Roy Keane s Manchesterem United.

Počet titulů:

20 - Manchester United, 18 - FC Liverpool, 13 - Arsenal, 9 - Everton, 7 - Aston Villa, 6 - Sunderland, 5 - Chelsea, 4 - Newcastle United, Sheffield Wednesday, Manchester City, 3 - Huddersfield Town, Wolverhampton Wanderers, Leeds United, Blackburn Rovers, 2 - Preston North End, FC Portsmouth, FC Burnley, Tottenham Hotspur, Derby County, 1 - Sheffield United, West Bromwich Albion, Ipswich Town, Nottingham Forest.

Svůj čtvrtý anglický titul slaví také Petr Čech, který ale v konkurenci Belgičana Thibauta Courtoise nastoupil v této sezoně pouze do šesti ligových zápasů. Pomohl nicméně Chelsea k celkovému počtu 17 čistých kont, což je nejvíce v soutěži.

"Jsem rád, že jsem týmu nějakým způsobem pomohl, a když jsem dostal šanci, nezklamal jsem. Těch zápasů nebylo tolik, člověk pak vnímá ten titul i trošku jinak. Ale i tak z něj mám velkou radost," uvedl český brankář.

"V lize jsme byli nejlepší celý rok, pořád jsme byli první v tabulce. To jen dokazuje, že je titul ve správných rukách. Zasloužili jsme si ho. Celá sezona byla úspěšná, máme titul, vyhráli jsme Ligový pohár a rozhodně je důvod k oslavám," dodal Čech.

United propadli s West Bromem a prohráli potřetí v řadě

Už se zdálo, že Manchester United po vítězstvích nad Tottenhamem, Liverpoolem a Manchesterem City napravil dojem z další nepřesvědčivé sezony. Jenže svěřenci trenéra Van Gaala si nyní připsali třetí prohru v řadě, když prohráli doma s West Bromwichem 0:1. Pátému Liverpoolu tak stále zůstává naděje na kvalifikaci do Ligy mistrů.

United, kteří po prohře 0:3 na hřišti Evertonu nastoupili proti West Bromwichi v útoku s Robinem van Persiem, měli v prvním poločase výraznou optickou převahu. Jenže přestože drželi míč po 78 % času, ze svého tlaku nedokázali vytěžit branku. Jedinou větší příležitost domácí zaznamenali po čtvrthodině hry po střele Robina van Persieho, jeho pokus však dokázal skvěle zneškodnit brankář Myhill.

Slavící hráči West Bromwiche
zdroj: PA autor: Lynne Cameron

Po třiašedesáti minutách se dostal do vedení West Bromwich, když Bruntovu střelu z přímého kopu tečoval do brány Olsson. Ani po většinu druhého poločasu se tým z Manchesteru nepropracoval do žádné stoprocentní šance, přesto mohl čtvrt hodiny před koncem srovnat. Rukou ve vápně zahrál Berahino, jenže Van Persie neproměnil penaltu. A protože ani v nastavení Di María neprostřelil Myhilla, United prohráli potřetí v řadě a stále se nepřiblížili tomu, aby si definitivně zajistili kvalifikaci do Ligy mistrů.

Dva góly Sáncheze přispěly k výhře Arsenalu na hřišti Hullu

Zato Arsenalu už stačí jediná výhra ve čtyřech zbývajících zápasech a bude mít jistotu osmnácté účasti v nejprestižnější evropské klubové soutěži v řadě. Gunners zvítězili na hřišti Hullu 3:1, když všechny góly vstřelili již v první půli a v druhé půli už Hull, který bojuje o záchranu, jen korigoval hlavičkou Stephena Quinna.

Arsenal své tři branky vměstnal do rozmezí osmnácti minut. Nejdříve se tečovanou střelou z přímého kopu trefil Alexis Sánchez, o pět minut později si padesátimetrový lob za obranu od Cazorly zpracoval Ramsey a s pomocí teče jednoho z obránců Hullu zvýšil na 2:0. Třetí gól vstřelil znovu Sánchez, který si parádně diagonálně naběhl na Ramseyho kolmici, obešel Harpera a zakončoval do prázdné brány. Arsenal je tak o skóre za Manchesterem City na třetím místě, má však utkání proti Sunderlandu k dobru.

Sunderland se dostal do vedení v 21. minutě, Gómez využil penaltu nařízenou po Fonteho faulu. "Svatým" ale trvalo pouhou minutu, než vyrovnali, po zaváhání gólmana Pantilimona se do odkryté brány trefil Mané. Domácí měli v závěru poločasu dvě velké šance, rozhodující gól dali ale až po změně stran z dalšího pokutového kopu, kterého se znovu úspěšně ujal Gómez. Záložník hostů Ward-Prowse navíc za faul ve vápně zaplatil vyloučením. Sunderland získal důležité tři body v boji o udržení, Southampton po třetím zápase za sebou bez vítězství zůstal na sedmém místě.

Liverpool otevřel skóre s QPR po dvaceti minutách, po Lambertově přihrávce se technickým pokusem prosadil Coutinho. Brazilskému záložníkovi se proti londýnskému celku daří, trefil se ve všech třech utkáních proti QPR, do kterých nastoupil. V 73. minutě ale vyrovnal nizozemský reprezentant Fer. "Reds" dostali o několik minut později možnost znovu si vzít vedení na svoji stranu poté, co byl obránce Škrtel faulován ve vápně Onuohou. Gerrardovu penaltu ale zneškodnil gólman Green. Kapitán Liverpoolu však chybu napravil, když v 87. minutě hlavičkou rozhodl o vítězství pátého týmu tabulky.

Leicester udělal důležitý krok v boji o záchranu, když porazil Newcastle 3:0. Už po 36 vteřinách "Lišky" vedly zásluhou Ulloy, který také na začátku druhého poločasu uzavřel skóre z penalty. Newcastle prohrál poosmé v řadě.

Výsledky 35. kola anglické fotbalové ligy

Leicester - Newcastle 3:0 (1. a 48. z pen. Ulloa, 17. Morgan), Aston Villa - Everton 3:2 (10. a 45. Benteke, 64. Cleverley - 59. Lukaku z pen., 90.+2 Jagielka), Liverpool - QPR 2:1 (19. Coutinho, 87. Gerrard - 73. Fer), Sunderland - Southampton 2:1 (21. a 55. Gómez z pen. - 22. Mané), Swansea - Stoke 2:0 (76. Montero, 90.+2 Ki Song-jung), West Ham United - Burnley 1:0 (24. Noble z pen.), Manchester United - West Bromwich 0:1 (63. Olsson),  Chelsea - Crystal Palace 1:0 (45. Hazard), Hull - Arsenal 1:3 (56. Quinn - 28. a 45.+1 Sánchez, 33. Ramsey). 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články