Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Čestný předseda FIFA položil funkci. Kvůli úplatkům

Curych - Bývalý šéf světového fotbalu Joao Havelange rezignoval kvůli skandálu s úplatky na funkci čestného předsedy FIFA. Šestadevadesátiletý Brazilec vedl Mezinárodní fotbalovou federaci v letech 1974 až 1998, a když úřad opouštěl, stal se čestným prezidentem. Loni v létě však vyšlo najevo, že v 90. letech bral úplatky ve spojitosti s prodejem televizních práv na mistrovství světa.

Havelange se nezákonně obohacoval společně se svým bývalým zeťem, někdejším šéfem brazilského fotbalu Ricardem Teixeirou, a to prostřednictvím společné firmy, nadace nebo rovnou od bývalého marketingového partnera FIFA společnosti ISL.

Takto inkasovali platby v celkové výši 22 milionů švýcarských franků (zhruba 463 milionů korun), míní švýcarští vyšetřovatelé. Společnost ISL zkrachovala v roce 2001.

Podle dnešního prohlášení FIFA rezignoval Havelange již 18. dubna. Zřejmě tím předešel svému odvolání, o kterém měla FIFA rozhodovat na kongresu na konci května. Pro Havelangeova nástupce Seppa Blattera bylo toto rozhodnutí prý satisfakcí. On sám byl vyzýván k rezignaci, protože údajně o všem věděl, a jeho odchod by podle mnohých pomohl federaci se očistit.

"Tento případ napáchal nevyčíslitelné škody na pověsti FIFA," reagoval Blatter a přiznal, že dvanáct let starý případ hodně poznamenal i jeho předsednické období. Etická komise FIFA dnes uvedla, že pro ni je případ ISL uzavřený. Po Havelangeovi je pojmenován i Olympijský stadion v Riu de Janeiru, který bude za rok dějištěm fotbalového mistrovství světa a za tři roky bude hostit olympijské hry. Brazilci už loni deklarovali, že jeho jméno navzdory korupčnímu skandálu z názvu nezmizí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články