Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Profily týmů PL: Swansea, Tottenham, W.B.A., West Ham, Wigan

Přinášíme vám profily všech týmů Premier League, jejich výhled do nové sezony a tipy na umístění. Kluby jsou rozděleny podle abecedy do čtyř článků po pěti, zde najdete rozbor Swansea, Tottenhamu, West Bromwiche, West Hamu a Wiganu.

Nový trenér Swansea Michael Laudrup
zdroj: Rex Features

Swansea

Totálním zjevením loňské sezony byla velšská Swansea, která ukázala, jak odvážně lze na nováčka překonat propast mezi první a druhou ligou. Strůjce úspěchu Brendan Rodgers, jehož práce s týmem byla obdivuhodná, však odešel od podmínek, kde všechno vytvářel v podstatě na koleně, za mnohem větším úkolem – vrátit Liverpool tam, kam by chtěl patřit. Podle loňských výkonů Swansea k tomu má Rodgers nakročeno skvěle, letos z toho ale právě Velšané tratí.

Rodgers si totiž ze Swansea přebral obrovský talent anglického fotbalu, Joea Allena, a než stačil k přestupu na Anfield přesvědčit další objev sezony, Gylfiho Sigurdssona, Islanďan zamířil do Tottenhamu. Swansea s novým manažerem Michaelem Laudrupem přivedla skvělou náhradu, Michua z Raya Vallecana. Záložník, který loni vsítil 15 gólů, bude hrát okolo brilantního Leona Brittona (ten měl dokonce v polovině sezony lepší procento přesných přihrávek než Xavi), talentovaného Nathana Dyera a dalších.

Záloha, kterou posílil i De Guzman z Villarealu, by měla být hlavním těžištěm síly Swansea, otázkou však bude, nakolik se dokáže Laudrup ve Swansea aklimatizovat a dosáhnout podobných výsledků. Nováček navíc často prochází syndromem druhé sezony a bude zajímavé sledovat, jak se s novými podmínkami právě teď vyrovnají na Liberty Stadium. (vma)

Tip na umístění: 17. (Umístění v minulé sezoně: 11.)

Rafael van der Vaart
zdroj: AP autor: Sang Tan

Tottenham

Zdá se, jako by Spurs byli vzhledem k přestupové aktivitě jiných klubů tak trochu v pozadí, nicméně pod povrchem se schyluje k poměrně hodně zajímavým událostem. Klub od nové sezony namísto Harryho Redknappa povede André Villas-Boas. Jmenování trenéra, který loni neuspěl v Chelsea, ve fanoušcích nevzbuzuje přílišnou důvěru, v Tottenhamu však bude pod mnohem menším tlakem a navíc bude mít ke svým představám mnohem více nakloněný kádr než na západě Londýna.

Tým v loňské sezoně dlouho atakoval vedoucí příčky, ale nakonec nedokázal udržet svou formu a v závěru přišel i o místo v Lize mistrů kvůli Chelsea. Deziluze ze závěru sezony sice nakonec ovládla Luku Modriče, jehož přestup do Realu je v podstatě otázkou času, klubu se však podařilo podepsat nový kontrakt s Garrethem Balem. Spurs navíc posílili o Gylfiho Sigurdssona, který zazářil v záloze Swansea, a stopera Jana Verthongena, bývalého kapitána Ajaxu. Hráči tak posílí pozice, na nichž Tottenhamu chybělo více kvalitních fotbalistů, zároveň se ale budou muset na severu Londýna poohlédnout po nejednom útočníkovi a po Modričově odchodu také po kreativním záložníkovi. Brad Friedel v bráně neodvedl špatnou práci, nicméně už se ve 41 letech nezadržitelně blíží konci kariéry.

Právě to, jak se podaří Tottenhamu nahradit Modriče, obměnit nejméně čtyři místa v sestavě a naladit se na práci s novým trenérem, bude rozhodující faktor v jejich příští sezoně. Kádr zatím vypadá dosti kvalitně, ale bez Modriče to bude mít do velké čtyřky těžké, zvlášť když konkurenti posilují ještě lépe. (vma)

Tip na umístění: 5. (4.)

Fotbalisté West Bromwiche Albionu
zdroj: ISIFA

West Bromwich Albion

Roy Hodgson se nestal manažerem Anglie jen kvůli svým dlouholetým zkušenostem ze zahraničí a schopností zapadnout do představ anglické Fotbalové asociace. Ve svém předešlém působišti dokázal West Bromwich, tradiční "jojo" tým pendlující mezi první a druhou ligou, napevno ustálit v elitní soutěži. V jeho práci teď bude pokračovat uznávaný kouč Steve Clarke, pro něhož to bude první opravdový test schopností. Působil sice dříve i v Chelsea pod Mourinhem či pod Dalglishem v Liverpoolu, až teď však vystoupí ze stínu svých zaměstnavatelů jako hlavní trenér.

Clarke bude mít k dispozici výborně organizovaný tým, do něhož citlivě přidal ze zahraničí kvalitní hráče. Z Brém přišel útočník Markus Rosenberg a do Birminghamu také zamířil záložník Gentu El Ghanassy. Potenciál chce zúročit v Chelsea opomíjený, avšak nesmírně talentovaný Romelu Lukaku, jenž přichází na hostování. W.B.A. tak doplnil zdravé jádro a i přesto, že ze začátku bude možná trvat, než se tým dokáže sžít s novým způsobem práce a odlišnými systémovými kroky, o sestup se nejspíš bát nemusí. (vma)

Tip na umístění: 14. (10.)

Carlton Cole proti Braze
zdroj: EPA autor: Hugo Delgado

West Ham United

Jako nováček vstoupí do sezony staronový účastník Premier League West Ham United. Cesta zpátky na výsluní svěřenců Sama Allardyce však nebyla asi tak bezproblémová, jak většina fanoušků kladivářů doufala. West Hamu přímý postup unikl o dva body a musel jít do nevyzpytatelné baráže. Tu ale zvládl, když ve finále porazil Blackpool 2:1.

O tom, že West Ham nechce hrát v Premier League jen druhé housle bojovat o udržení, svědčí hned několik zajímavých jmen, jež do klubu přišla. Z Marseille přišel zkušený francouzský reprezentant Allou Diarra, na místo Roberta Greena přišel jiný brankář Jussi Jääskeläinen, známý díky svému působení v Boltonu, obranu posílil James Collins z Aston Villy a za 6 milionů eur útočník Modibo Maïga. Krom toho je s příchodem do Londýna spojován bývalý anglický reprezentant a hráč WHU Joe Cole, kterému se vůbec nedaří v Liverpoolu.

Kladiváři nemohou čekat, že by měli bojovat o přední příčky tabulky, nýbrž s týmem, který mají, by se měli udržet. Zajímavé bude dozajista sledovat výkony Carltona Cola. Hráč, jenž byl neustále spojován s odchodem do jiného klubu, může opět v Premier League prokázat svoje kvality a fanoušci kladivářů na jeho branky budou dozajista spoléhat. (paj)

Tip na umístění: 15. (nováček)

Trenér Martínez za svého působení u Wiganu
zdroj: Getty Images autor: Chris Brunskill

Wigan

Zdá se to jako věčnost od doby, kdy se o trenéru Robertu Martinézovi mluvilo jako o hlavním kandidátovi na post liverpoolského manažerského křesla. Tehdy měl za sebou obdivuhodný závěr sezony, kdy neortodoxní rozestavení 3-4-3 konečně dokázal vštípit svému týmu a výrazně s ním překvapit soupeře, kandidoval pak mimo jiné i na manažera sezony. Čas však ukázal na konečné 16. umístění, a to na druhou stranu nebylo náhodné – jeho tým měl za sebou i kvanta žalostných výkonů.

Pro Wigan bude nezbytné adekvátně nahradit Rodallegu a podle všeho odcházejícího Mosese. Příchod Arouny Koného, který měl fantastickou sezonu v Levante, a hostující hvězdičky Arsenalu Rya Miaichiho však přináší velký příslib. Wiganu se navíc podařilo vyfouknout West Hamu spolehlivého stopera Ivana Ramise z Mallorky. Na výrazný posun od loňských pozic to sice nevypadá, nesčetné zkušenosti Wiganu se záchranou by mu však měly zajistit prvoligový fotbal i na další sezonu. (vma)

Tip na umístění: 16. (15.)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články