Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Damková plánuje nasadit brankové rozhodčí, jména pro Spartu s Plzní má v hlavě

Praha – Začátek jarní části první fotbalové ligy se blíží a na strat soutěže se nepřipravují jen kluby, ale i rozhodčí v čele s předsedkyní komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Dagmar Damkovou. Na listině sudích došlo k jediné a ještě vynucené změně, novinkou by ale mohlo být častější nasazení brankových rozhodčích.

Sport
zdroj: ČT4

Damková prý plánuje, že nasadí brankové rozhodčí možná i v každém kole na jeden zápas. "Šlo by o vybraná klíčová utkání. Určitě ne každé utkání, na to ani nemáme kapacitu rozhodčích. Do budoucna možná v každém ligovém kole bychom jedno utkání takhle vybrali," dodala Damková. "Během sezony jsme je použili dvakrát, a když jsem se zpětně bavila s hlavními, kteří ta utkání řídili, tak si to pochvalovali. Tlak je obrovský, dost jim to usnadnilo práce. Víc oči víc vidí," řekla.

V hlavě už má jména rozhodčích, kteří by měli řídit šlágr jara mezi druhou Spartou a první Plzní, a ty si musí "pochránit". "Člověk už si to od začátku sezony nějak připravuje. Ty rozhodčí si v uvozovkách nějak připravuje na to utkání. Když vím, že budu chtít rozhodčího X na nějaké utkání, nemůžu ho někde v uvozovkách zabít. Člověk ho musí pochránit, musí přemýšlet dopředu," řekla.

Damková ale přiznává, že na nátlak klubů, je ochotná delegaci rozhodčích změnit. "Stane se, že obsadím zápas a z klubu mi volají, že s konkrétním rozhodčím měli v minulosti problém. Poprosí, a když je to argument, že bylo něco špatně, tak vyhovím. Všechno je o komunikaci," doplnila.

Jedinou změnou je Bílek

Změny na listině pro profesionální soutěže nechystá, pouze skončil Jaroslav Bílek, který se stal skautem v Liberci. "V zimě změny neděláme. Pokud se nestane, že je někdo zraněný nebo ukončí kariéru, vždy se dělají změny na konci sezony," podotkla.

Z listiny ale zmizel sudí Bílek, který začal pracovat ve Slovanu Liberec. "Musím říct, že mě překvapil. Když mi to volal, byla jsem zaskočená. Ale jak Jardu znám, nemyslím, že by to bylo jen o tom posledním utkání," připomněla Damková, že Bílek chyboval v podzimním zápase mezi Mladou Boleslaví a Plzní, v němž upřel domácím penaltu.

Šéfka komise však z Bílkova "přestupu" nadšená není. Obecně prý nemá příliš ráda, když v klubech pracují bývalí rozhodčí. "A už vůbec ne na ligové úrovni," podotkla Damková.

S rozhodčími od neděle vyrazí na týdenní soustředění do Spojených arabských emirátů, kde by prý neměli sudí mrznout. "Rozhodčí si platí pobyt, zbytek mají hrazený od asociace. V emirátech je přece jen větší teplo než třeba v Turecku, kde jsme jednou v únoru mrzli. Také s nimi FAČR nedávno podepsala memorandum o spolupráci, takže se jejich rozhodčí přijdou podívat, jak to funguje u nás a případně by mohli přiletět i oni sem," dodala Damková. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články