Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Vršovické kluby ve formě i nejistotě. Bohemians a Slavia vkráčejí do derby

Praha - Je tomu pět let, co vršovičtí rivalové šli do derby v podobně dobrém rozpoložení - i když v případě obou klubů je dobrá nálada dosti relativní pojem. Pravdou však je, že jak Bohemians, tak Slavii mohou výsledky na hřišti do jisté míry vyvážit nejistotu, která nyní okolo obou klubů panuje. Přímý přenos můžete sledovat od 19:40 na ČT sport. Náš web vám z utkání nabídne podrobný textový on-line přenos.

Utkání Slavia - Bohemians 1905
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Situace ve vršovických klubech snad nikdy nemůže být klidná. Když už Ďolíček před minulou sezonou konečně nabyl parametry prvoligového stadionu, zdálo se, že Bohemians zůstává alespoň jedna jistota. Klokani se navíc loni oproti očekáváním v posledních kolech vzepjali k parádním výkonům a uchovali si příslušnost mezi elitou i pro letošní ročník.

V probíhající sezoně jsou Bohemians zatím zdaleka nejlepším venkovním týmem, ze čtyř utkání na hřištích soupeřů vydolovali již devět bodů, a i díky nim jsou na velmi slušném devátém místě. Jenže zatímco venkovní forma zatím může fanoušky Bohemians těšit, spoléhat se na ni je velmi ošemetné. Tím spíš, že na domácím hřišti klokani vybojovali pouze jediný bod ve třech utkáních. 

Pravdou je, že Bohemians doma prohráli proti velmi silným soupeřům - Spartě a Jablonci - a zvláště proti Letenským podali velmi sympatický výkon. Nicméně je zřejmé, že týmu Romana Pivarníka vyhovuje hra z defenzivního bloku na protiútoky. A pouhá remíza proti Hradci Králové může být dokladem toho, že v domácím prostředí proti kvalitativně srovnatelným soupeřům, kdy by Bohemians měli útočit do zformované obrany soupeře, to klokani budou mít těžké. "Stadion je vyprodaný a doufám, že nám diváci pomohou. Musíme znovu podat stoprocentní týmový výkon s maximálním nasazením," upozornil kouč Bohemians Roman Pivarník. 

Pro zelenobílé je situace složitější tím spíš, že klub musí znovu řešit veskrze existenční problémy. Od prosince by kvůli politickým průtahům a výpovědi ze stadionu v Ďolíčku mohli Bohemians působit na jiném pražském hřišti - což samozřejmě na nervozitě v celém klubu pouze přidává.

Bohemians Praha 1905 (9.) - Slavia Praha

Výkop: sobota 20. září, 20:15 (ČT Sport)
Rozhodčí: Orel - Jiřík, Hock
Bilance: 24 4-5-15 21:40
Poslední zápas: 0:1

Předpokládané sestavy:
Bohemians: Švenger - Pauschek, E. Brabec, Šmíd, Šírl (Engelmann) - Jindřišek, J. Rada - Moravec, Mosquera, Bratanovič - Mikuš.
Slavia: Hrubeš - Nitrianský, Latka, Kodr, Juhar - Baéz, Zmrhal - V. Vukadinovič, Boudjemaa, M. Černý - Milan Škoda.
Absence: nikdo - Mičola, Berkovec, Vyhnal (všichni rekonvalescence), Piták (zranění). Disciplinární ohrožení: nikdo - V. Vukadinovič (3 ŽK)
Nejlepší střelci: Mikuš, Moravec (oba 2) - Milan Škoda (6)

Zajímavosti
- Bohemians prohráli poslední 3 ligové zápasy se Slavií
- z posledních 9 vzájemných zápasů v lize vyhráli Bohemians jediný
- Bohemians v posledních 3 kolech neprohráli a získali v nich 7 bodů
- Bohemians spolu se Slavií jako jediné týmy skórovaly ve všech 7 kolech
- Bohemians v této sezoně čekají na domácí ligové vítězství, ze 3 zápasů v Ďolíčku získali jediný bod
- naopak s 9 body jsou "klokani" nejlepším venkovním celkem ligy
- Slavia po skvělém startu do ligy prohrála 3 z posledních 4 kol
- E. Brabec a Šmíd (oba Bohemians) působili ve Slavii, Milan Škoda, Vyhnal a Berkovec (všichni Slavia) nastupovali za "klokany"
- Nitrianský (Slavia) může odehrát 100. ligový duel
- Salašovič (Slavia) slaví v den zápasu 20. narozeniny 

Jen o pár set metrů od Ďolíčku je nyní nálada poněkud pokojnější. Po dvou turbulentních letech působí Slavia s příchodem zkušeného trenéra Beránka o poznání stabilizovaněji. Obrana je s návratem Martina Latky daleko organizovanější a s přesunem Milana Škody na hrot útoku ožila i ofenziva. Rozehrávají se i mladí hráči, svými výkony obzvláště zaujal gólman Hrubeš a záložník Jaromír Zmrhal. Zvláště oproti loňským výkonům se viditelně proměnilo i nasazení týmu.

Nedalo se jistě čekat, že Slavia bude útočit na titul, tým zjevně má své limity, které do značné míry nahrazuje svou bojovností. Nicméně zatímco sešívaní měli po prvních pěti kolech na svém kontě 12 bodů a vyhoupli se až na první místo, v posledních utkáních včetně pohárového klání se Žižkovem Slavia třikrát prohrála. A zdá se, že protivníci velmi rychle dokázali rozklíčovat přednosti týmu.

Vršovické derby tak pro oba kluby přichází v klíčovou chvíli. Jak Bohemians, tak Slavii může výhra dodat důležitou vzpruhu, naopak prohra další nepříjemný úder do zad, z něhož by se tým mohl těžko zvedat. "Věděli jsme, že ta cesta, po které jdeme, nebude přímá, a že porážky přijdou," prohlásil kouč Slavie Beránek. "Věřím, že my i Bohemka předvedeme enormní nasazení, a zápas tak bude pro diváky zajímavý," doplnil sedmapadesátiletý trenér.


Poslední Příbram povede na hřišti předposlední Jihlavy v obnovené premiéře trenér Pavel Tobiáš, který v pondělí nahradil Petra Čuhela. Středočeský tým chce ukončit čekání na první ligovou výhru v sezoně. "Je to zápas, ve kterém můžeme hodně získat. Je venku, takže nemůžeme nasbírat minusové body, zatímco když uspějeme, bude to jen plus do tabulky pravdy," konstatoval Tobiáš.

Třetí Jablonec před svým publikem vyzve dalšího nováčka České Budějovice. Brno přivítá Liberec, který bude usilovat o teprve druhou ligovou výhru v ročníku. Slovácko doma změří síly s Duklou. Pražský celek v posledních dvou kolech nebodoval.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články