Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Vrba: Dlouhá pauza a změny v sestavě se projevily na souhře. Do Eura to napravíme

Praha - Předposlední přípravné utkání před červnovým mistrovstvím Evropy českým reprezentantům nevyšlo. V utkání se Skotskem předvedli matný výkon a výsledkem byla porážka 0:1. Podle trenéra Pavla Vrby byla na vině především čtyřměsíční pauza od posledního reprezentačního srazu a množství změn v sestavě. Vrba věří, že dvoutýdenní soustředění, které má tým v plánu těsně před startem Eura, ale všechny neduhy napraví.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

"Zápas nám ukázal, že to na Euru nebudeme mít vůbec jednoduché. Bylo vidět, že jsme se zase čtyři měsíce neviděli. Pokud má navíc ještě mužstvo nějakých pět, šest změn, projeví se to. Hned to klapat nebude, souhra nebyla ideální," řekl Vrba, jemuž chyběly zraněné opory brankář Petr Čech, kapitán Tomáš Rosický a záložníci Jaroslav Plašil s Davidem Pavelkou.  

Do soustředění na přelomu května a června v Rakousku český celek sehraje už pouze úterní přípravné utkání ve Švédsku. "Uklidňuje mě to, že máme ještě další dva měsíce, že se nám uzdraví hráči a pokud spolu budeme nějakých 14 dní před mistrovstvím Evropy, určitě se dá něco udělat. Teď přijedou hráči po nedělních zápasech, hrajete ve čtvrtek, takže moc toho nacvičovat nemůžete. Věřím, že budeme mít čas v Seefeldu na to, abychom na sehranosti zapracovali," dodal Vrba.  

Reprezentace pod jeho vedením vyhrála jediný z osmi přípravných zápasů. "Neklidný nejsem, ty zápasy jsou od toho, abychom si určité věci vyzkoušeli. Nebudu tvrdit, že přípravné zápasy nechceme vyhrát. Hráči ten prostor dostávají a já to budu dělat furt, i když se to nebude výsledkově vyvíjet možná optimálně. Ale pak se nám to vyplatilo v těch kvalifikačních utkáních. Radši zkouším v přípravě než v soutěžních utkáních," řekl Vrba.

Frýdek s Koubkem mě nezklamali  

Proti Skotsku nasadil dva debutanty brankáře Tomáše Koubka a záložníka Martina Frýdka. "Ten gól byl od soupeře zahraný dobře, z takové vzdálenosti mezi nohy to těžko mohl nějak líp vyřešit. Nezklamal mě, chytal bez chyb," uvedl Vrba na Koubkovu adresu. "Ani Frýdek mě určitě nezklamal. Střídal jsem z toho důvodu, že jsem chtěl něco změnit. Chtěl jsem posílit útočné postavení, protože jsme ve vápně neměli tolik hráčů," dodal Vrba.  

Zápas se Skotskem podle něj znovu ukázal, že českému celku se hraje hůř, pokud musí dobývat obranu. "Víc nám vyhovuje hrát spíše ze zabezpečené obrany. Ten způsob hry je nám milejší a řekl bych, že i v těch zápasech v kvalifikaci jsme byli úspěšní, když jsme vycházeli ze zajištěné obrany. Je to asi i o kvalitě ofenzivních hráčů," připustil kouč.  

"Myslím, že se projevuje, že někteří nehrají tolik, jak byli zvyklí na podzim. Je to škoda. Máme ale ještě dostatek času. Věřím, že až se uzdraví ti zranění a zkušení hráči, ofenziva do té plné obrany se díky tomu zlepší. I když na ME spíš budeme hrát do otevřené obrany," mínil Vrba, jehož celek čeká na Euru ve skupině Španělsko, Chorvatsko a Turecko. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články