Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Češi po výhře nad Lotyši postupují na Euro. Pomohla jim prohra Nizozemska

Riga – Až se bude za rok konat mistrovství Evropy ve fotbale, mezi účastníky nebude chybět česká reprezentace. Svěřenci trenéra Pavla Vrby si zajistili letenku do Francie díky vítězství v Lotyšsku 2:1 a prohře Nizozemců v Turecku. Dva zápasy před koncem skupiny už je nikdo z dvou postupových pozic nemůže sesadit.

Slavící čeští fotbalisté
zdroj: REUTERS autor: Ints Kalnins

Národní tým rozhodl o šestém vítězství v probíhající kvalifikaci už v prvních 25 minutách, kdy se v reprezentaci premiérově trefili David Limberský a Vladimír Darida, v 73. minutě už jen snížil Arturs Zjuzins.

Samostatný národní celek tak postoupil i z šesté kvalifikace mistrovství Evropy. Soupeře pro šampionát ve Francii určí Čechům 12. prosince los v Paříži. Kvalifikační skupinu zakončí svěřenci Pavla Vrby říjnovými zápasy s Tureckem a v Nizozemsku.

Vrba udělal oproti čtvrtečnímu utkání s Kazachstánem (2:1) tři změny v základní sestavě. Poprvé v kariéře dostali šanci v zahajovací jedenáctce dospělé reprezentace autor obou branek útočník Škoda se středopolařem Šuralem a na pozici ofenzivního středního záložníka nastoupil Kolář. Jen na lavičce začali sparťané Lafata s Krejčím.

Vrbovi změny vyšly. Hlavně Šural patřil k nejaktivnějším hráčům na trávníku a ve 13. minutě si připsal gólovou asistenci. V obležení protihráčů dokázal vysunout Limberského, a ten z úhlu prostřelil Vaninse. Ve 34. utkání za reprezentaci si připsal premiérovou branku.

Za chvíli pálil na zadní tyči Procházka a domácí gólman jeho střelu vyrazil na roh. Na opačné straně přečetl Limberského hlavičku zpět na Čecha Karašausks, ale pak podklouzl. Místo toho udeřilo na opačné straně. Pavelka přiťukl Daridovi a ten povedenou střelou zpoza vápna zvýšil. V 27. duelu za dospělou reprezentaci dal stejně jako Limberský svůj první gól.

Téměř vyprodaný stadion Skonta Riga ožil až krátce poté, co lotyšský kouč Pahars už v 33. minutě podruhé střídal. Zjuzins se probil až před Čecha, ale hostující gólman skvěle zasáhl a velkou šanci vyrazil.

Brzy po přestávce musel ze hřiště Kolář, kterému jeden z domácích hráčů způsobil poranění v obličeji. Lotyši, kteří v březnu po remíze 1:1 v Edenu jako první sebrali českému týmu v probíhající kvalifikaci body, po pauze přidali.

Po hodině hry hlavičkoval Tarasovs a Čech musel předvést další výborný zákrok. V 73. minutě už ale inkasoval. Na tečovanou Zjuzinsovu střelu z hranice vápna si sice sáhl, ovšem v cestě od tyče do sítě jí nezabránil. Lotyšsko se v závěru tlačilo za vyrovnáním, ale Češi už výhru udrželi a po závěrečném hvizdu zahájili vítězným kolečkem oslavy postupu.

Lotyšsko - ČR 1:2 (0:2)

Branky: 73. Zjuzins - 13. Limberský, 25. Darida. Rozhodčí: Aytekin - Kleve, Häcker - Welz, Siebert (všichni Něm.). ŽK: Maksimenko, Dubra (oba Lotyšsko). Diváci: 7913.

Lotyšsko: Vanins - Freimanis (32. Gabovs), Dubra, Gorkšs, Maksimenko - Tarasovs - Rakels, Fertovs, Zjuzins, Kamešs (28. A. Višnakovs) - Karašausks (66. Cauna). Trenér: Pahars.

ČR: Čech - Kadeřábek, Suchý, Procházka, Limberský - Darida, Pavelka - Dočkal (90. Gebre Selassie), Kolář (54. Krejčí), Šural (77. Vaněk) - Škoda. Trenér: Vrba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články