Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vrba: Věděl jsem, že to zvládneme i bez Rosického

Astana - Trenér reprezentace Pavel Vrba může být zcela spokojený. Po nepřesvědčivé přípravě, kdy tým často neproměňoval šance, mají nyní Češi na kontě osm branek ze tří soutěžních utkání. A hlavně, po náročném úvodu kvalifikace má reprezentace na kontě všechny body, o které usilovala. Sebevědomí roste, a Vrba se tak ani nebál toho, že do utkání v Kazachstánu nenastoupí kapitán Tomáš Rosický.

Ilustrační foto

"Věřil jsem, že to tým zvládne i bez Tomáše Rosického, protože získává psychickou sílu," prohlásil po utkání trenér. A nemusel se spoléhat pouze na psychickou sílu. Přes obavy fanoušků a odborné veřejnosti, že česká reprezentace zkrátka bez kapitána nemá takovou sílu, jsou zde statistiky, které hovoří odlišně. Od začátku roku 2010 se v soutěžních zápasech s Tomášem Rosickým v základní sestavě českému týmu podařilo vybojovat 56 % možných bodů. Přitom bez kapitána reprezentace Češi získali hned 63 %.

Jistě není nutné hned usuzovat, že česká reprezentace je s Tomášem Rosickým horší, anebo že čísla vypovídají o přílišné závislosti výběru na hlavní kreativní hvězdě. Zároveň však také nelze říci, že by Češi bez záložníka Arsenalu hráli pouze s papírově slabšími soupeři. Zvládli bez něj například klíčové utkání o postup ze skupiny na Euru 2012 proti Polsku, s ním v sestavě naopak prohrála domácí zápas s Litvou v kvalifikaci na tentýž turnaj.

Vrba měl hned několik možností, jak uspořádat záložní řadu. Do hry mohl nasadit zkušeného Jaroslava Plašila, nebo přesunout Dočkala na střed a na pravou stranu použít jednoho z krajních hráčů. A na pozici pod hrotem ještě mohl využít Matěje Vydru. Nakonec se však rozhodl pro svého bývalého svěřence z Plzně. "Hned jsem věděl, že místo něj postavím Dana Koláře, protože je typologicky podobný hráč," konstatoval trenér reprezentace.


A záložníkovi Viktorie mohl značně pomoci fakt, že tým okolo něj se již začíná sehrávat. V základní sestavě od začátku kvalifikace trenér Vrba provedl kromě tahu s Kolářem jedinou změnu. Do utkání proti Turecku na stoperský post přivedl Tomáše Sivoka místo Václava Procházky.

"V prvním půlroce angažmá u reprezentace jsem byl kritizovaný, ale i v klubu jsem využíval přípravné období na zkoušení. Pokud zkoušíte, tak soudržnost není ideální a ani výsledky. Ale já jsem za ten půlrok rád. Nyní se ukazuje, že mužstvo může být silné," myslí si Vrba.

V souvislosti s herním projevem českého týmu však stále přetrvávají jisté pochybnosti. Reprezentace v každém utkání inkasovala, defenziva hořela v prvním poločase proti Turecku a nejjistěji si nepočínala ani proti Kazachstánu. A také souhra stále není ideální, přestože si Vrba myslí, že už dnes působila lépe. "V kombinaci jsme byli lepší než v předchozích zápasech, kdy proti nám stáli kvalitnější soupeři. Tady na té umělce to však bude mít každý tým těžké. Každá nepřesnost je totiž poznat," přiznává Vrba.

Česká reprezentace se však učí ještě jednu věc - kontrolovat průběh utkání. To se dařilo ve velké míře v druhých poločasech jak proti Nizozemsku, tak proti Turecku. Nyní však koncentrace výběru poněkud polevila i díky dvěma vstřeleným brankám v prvním poločase a třetímu gólu zkraje druhé části. A Kazachstán se díky tomu dostával do několika slibných protiútoků, kterým jen scházela větší přesnost ve finální fázi.

"Ve druhé půli to bylo nahoru dolů, což se nám zas tolik nelíbilo. Ale v první půli jsme si vypracovali solidní náskok. Bylo by drzé říci, že jsem zápas kontrolovali, ale za stavu 3:0 jsme tam měli další šance a výsledek odpovídá průběhu hry," uzavírá Vrba. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články