Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Italové v úchvatném zápase porazili Japonce a budou hrát o finále

Recife (Brazílie) - Italští vicemistři Evropy si vítězstvím nad Japonskem 4:3 zajistili postup do semifinále Poháru FIFA. Japonci po trefách Hondy a Kagawy vedli 2:0, Italové ale dokázali otočit skóre, když Balotelli upravil z penalty stav utkání na 3:2 pro Jihoevropany. Okazaki sice srovnal, ale v 86. minutě o výhře Italů rozhodl Giovinco. Po dvou kolech je tak jasné, že ze skupiny A do semifinále postupují Brazílie s Itálií.

Andrea Pirlo (vpravo) a Šindži Kagawa (uprostřed)
zdroj: Getty Images autor: Michael Regan

Japonci vedení italským koučem Zaccheronim začali aktivněji než ve svém prvním utkání s Brazílií, které prohráli 0:3. Z dobrého nástupu vytěžili dvougólové vedení, byť brankám předcházely sporné situace. Ve dvacáté minutě Buffon zachraňoval skluzem De Scigliovu špatnou malou domů, zasáhl současně míč i protihráče a argentinský sudí Abal odpískal penaltu. Honda s ní naložil s přehledem.

Ve 33. minutě Japonci po zaváhání italské defenzivy udeřili znovu, když se pohotově z otočky trefil Kagawa. V jeho těsné blízkosti ale vybíhal z ofsajdového postavení Okazaki.

Úřadující vicemistři Evropy se z nepříznivého vývoje oklepali. V 41. minutě snížil po Pirlově rohu hlavičkou De Rossi a ještě do pauzy mohl srovnat Giaccherini, kdyby se proti jeho střele nepostavila tyč.

Po změně stran už ale Italové otočili skóre. Nejprve v 50. minutě obral u lajny chybujícího Jošidu o míč Giaccherini a Ušida si srazil míč do vlastní sítě. Za dvě minuty zahrál Hasebe se vápně rukou a Balotelli ukázal, proč zatím proměnil všechny penalty ve své profesionální kariéře.

Vítězové mistrovství Asie se ale nechtěli smířit s vyřazením a Okazaki v 69. minutě zařídil hlavou vyrovnání. Japonci pak ve snaze získat všechny body sevřeli soupeře, hned třikrát jim ale pokazila gólovou oslavu branková konstrukce, jednou ofsajd. Z ojedinělé akce naopak rozhodl Giovinco a rozesmutněl svého krajana na lavičce Japonska.

Itálie - Japonsko 4:3 (1:2)

Branky: 41. De Rossi, 50. vlastní Učida, 52. Balotelli z pen., 86. Giovinco - 21. Honda z pen., 33. Kagawa, 69. Okazaki. Rozhodčí: Abal (Arg.). Diváci: 35 000.

Itálie: Buffon - Maggio (59. Abate), Barzagli, Chiellini, De Sciglio - Pirlo - Montolivo, De Rossi, Aquilani (30. Giovinco), Giaccherini (68. Marchisio) - Balotelli. Trenér: Prandelli.

Japonsko: Kawašima - Učida (73. Sakai), Konno, Jošida, Nagatomo - Hasebe (90. Nakamura), Endo - Okazaki, Honda, Kagawa - Maeda (79. Havenaar). Trenér: Zaccheroni.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články