Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Čeká Viktorii Žižkov po letech strádání první liga? Snad do tří let, plánuje sportovní ředitel

Fotbalová Viktoria Žižkov se po letech plahočení staví na vlastní nohy. Klub dlouhodobě bojoval s dluhy, hrozila mu insolvence. Nyní to vypadá, že největší krize je zažehnána. "Situace je stabilizovaná," říká sportovní ředitel Žižkova Michal Dyml. Plány má velké. V horizontu tří let by dokonce rád viděl Viktorku zpátky v první lize.

Radost fotbalistů Žižkova
zdroj: ČTK autor: Ladislav Adámek

Nelehký úkol si na svá bedra naložil Jiří Rýva se svým týmem. Před třemi lety koupil bývalý akcionář klubu od Luďka Vinše sto procent akcií a stal se tak majitelem tradičního pražského celku. Do klubu přicházel za situace ekonomické krize. Viktorii hrozila insolvence a konec na stadionu.

"Situace je stabilizovaná, hráči dostávají výplaty, klub funguje na standardní bázi jako všechny ostatní. Teď by mělo přijít období, kdy bychom měli klub posunout dál, kam historicky patří," tvrdí sportovní šéf Dyml.

Ideální scénář by byl návrat do nejvyšší soutěže. To bude ale ještě běh na delší trať. Žižkov se momentálně nachází v druhé polovině tabulky Fortuna národní ligy na 10. místě, naposledy utrpěl debakl doma s Třincem 0:4.

"Řekli jsme si, že si dáváme tři roky na oddlužení, což se z 95 procent povedlo. Teď by měla nastat situace, kdy jednáme se strategickými partnery, potenciálními akcionáři a měli bychom si říct, kam ten klub chceme směřovat. To by mělo být v horizontu do dvou, tří let do první ligy," říká Dyml. Dříve se hovořilo mimo jiné také o tom, že Žižkov by mohl být farmou Slavie.

Žižkov dlužil ještě relativně nedávno desítky milionů. "Na něco málo jsou splátkové kalendáře, něco tam zbývá, ale 95 procent je oddlužených a klub je schopen normálního fungování," dodává sportovní ředitel.

Hodně si slibuje od mládeže, k tomu ale potřebuje spolupráci s radnicí Prahy 3. S tou ale klub neměl v posledním období zrovna nejideálnější vztahy. V minulosti byla Viktoria kvůli nezaplacenému nájmu několikrát ze stadionu vykázána. K reálnému stěhování ale nedošlo.

Ilustrační foto

"Na Žižkově máme třináct mládežnických družstev, to je 300 dětí," vypočítává Dyml a pokračuje: "Jsme ale až několikátí v řadě v Praze. Máme před sebou Spartu, Slavii, Bohemku, naše situace není jednoduchá."

Největší problém klubu spatřuje v absenci tréninkového centra. "To budeme muset udělat, budeme muset najít nové plochy. Nejvíc zklamaný jsem z radnice, kdy jsem čekal, že bude mít o mládež větší zájem. Na podzim by to měly být jedny z volebních priorit. Jinak nejsme schopni se poposunout o level výš," vysvětluje Dyml.

Vrásky na čele mu přidělává i poměrně nestabilní kádr, který má pod taktovkou trenér Bohuslav Pilný. Ten má k dispozici v obraně třeba bývalého stopera Sparty Ondřeje Šejdíka. V průběhu sezony ale ze Žižkova odešlo osm fotbalistů.

Ilustrační foto

"Je to obrovsky těžké. Jeden rok se to složit povede, druhý ne. Je to o charakteru těch hráčů. Hledáme partnery, abychom napumpovali do klubu víc peněz. Pokud nebudeme mít transferové peníze, nebudeme schopni klub postavit na pevných základech."

V právě končící sezoně doufalo vedení v lepší umístění. "Chtěli jsme hrát v horních patrech tabulky. V zimě přišel nějaký řez, na jaře se to trochu daří. Bohužel nejsme schopni vyhrávat doma. To je škoda, máme z druhé ligy největší počet fanoušků a musíme zapracovat na tom, aby jich na stadion chodilo víc," plánuje Dyml.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články