Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Pět "nej" fotbalového šampionátu

Rio de Janiero – Brazilský šampionát je u konce. Z titulu mistrů světa se radují Němci, domácí tým utápí v slzách ostudné porážky v semifinále i utkání o třetí místo. Mistrovství světa ale není jen o vítězstvích a porážkách. Co bylo pět nejvýraznějších událostí šampionátu, kterými se brazilský šampionát zapíše do historie? 

Branková technologie

Poprvé se na mistrovství světa představila brankové technologie. V utkání skupiny E pomohla technologická novinka Francii k druhému gólu v utkání s Hondurasem (3:0). Branková technologie se dostala ke slovu ve 48. minutě, neobešlo se to však bez zmatků. Benzema totiž nejprve trefil tyč a v tu chvíli dostal rozhodčí Sandro Ricci signál, že míč v brance neskončil. Balon se ale vzápětí odrazil od gólmana Valladarese a tehdy už sudí dostal informaci, že o pár centimetrů přešel čáru.

Suárezovo kousnutí

O největší skandál šampionátu se postaral uruguayský útočník Luis Suárez. Sedmadvacetiletý hráč se v 79. minutě klíčového střetnutí základní skupiny s Itálií zakousl do ramene obránce Giorgia Chielliniho. Rozhodčí incident nepostřehl, a tak v utkání nebyl Suárez potrestán. Navíc vzápětí vstřelila Uruguay vítězný gól a postoupila na úkor Italů ze skupiny.

Trestu ale útočník jihoamerického celku neunikl, přestože své provinění dlouho popíral. Od disciplinární komise FIFA dostal zákaz činnosti na čtyři měsíce, a to včetně klubového fotbalu, a na devět reprezentačních zápasů. Zároveň musel zaplatit pokutu sto tisíc švýcarských franků (asi 2,26 milionu korun). Ani to však nezabránilo Barceloně, aby útočníka koupila z Liverpoolu.

Rekordman Klose

V mnohem lepším světle se předvedl německý útočník Miroslav Klose. Šestatřicetiletý hráč římského Lazia se stal historicky nejlepším střelcem mistrovství světa. Před startem turnaje měl na svém kontě 14 vstřelených branek a ztrácel na rekord Brazilce Ronalda jediný gól. A potřebné dvě branky nakonec dokázal Němec vstřelit.

Nejdříve se Klose trefil v základní skupině v utkání s Ghanou a rekordní gól vsítil ve 23. minutě semifinále proti Brazílii, v němž Němci nakonec zvítězili 7:1. Šestnáct gólů si Klose připsal ve 23 zápasech na mistrovství světa. Pět branek dal před dvanácti lety i v roce 2006, čtyřikrát se trefil na minulém šampionátu. Ve 36 letech je také nejstarším německým střelcem na mistrovství světa. Jako třetí hráč v historii po krajanu Uwem Seelerovi a brazilské legendě Pelém dokázal skórovat na čtyřech světových šampionátech.

Gólové hody

Brazilské mistrovství potěšilo fanoušky velkým množstvím vstřelených branek. Světový šampionát vyrovnal díky 171 brankám střelecký rekord z turnaje před šestnácti lety ve Francii. Nejvíce se na tom podíleli vítězní Němci, jimž ve statistikách výrazně pomohla semifinálová výhra 7:1 nad Brazílií.

Čerství šampioni zaznamenali v sedmi zápasech osmnáct branek a jako jediní z 32 účastníků se dostali nad průměr 2,5 gólu na zápas. Stříbrnou Argentinu dovedla do finále úspornější gólová produkce, vstřelila jen osm branek. Víckrát skórovaly Kolumbie i Francie, byť odehrály o dva zápasy méně. Kolumbijci se v pěti utkáních radovali dvanáctkrát a s průměrem 2,4 gólu na zápas byli po Německu druhým nejlepším celkem.

Nejvyšší počet branek - čtrnáct - inkasovali Brazilci, hned polovinu v semifinále od Němců. Nejčastěji ale dostali gól Australané a Kamerunci, průměrně za jeden zápas jejich brankáři lovili míč ze sítě třikrát. O moc lépe na tom překvapivě nebyli ani Portugalci a obhájci předchozího titulu Španělé s průměrem 2,33 branky na utkání.

Chybující rozhodčí

Na startu turnaje se pod palbou kritiky ocitli rozhodčí. V úvodním utkání šampionátu daroval japonský rozhodčí Juiči Nišimura vítězný gól Brazílii, když nařídil penaltu po nasimulovaném pádu Freda v pokutovém území. Ještě hůře si o den později vedl v duelu stejné skupiny mezi Mexikem a Kamerunem kolumbijský asistent, který neuznal hned dva zcela regulérní góly Mexika. Tým z Latinské Ameriky si však s nepřízní sudí poradil a nakonec přeci jen zvítězil 1:0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články