Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Trenér mistrů z roku 1978 Menotti: Němci vždy vědí, co mají na trávníku dělat

Buenos Aires – Ví, jaké to je vést fotbalisty ve finále fotbalového mistrovství světa. Dokonce ví, jaké to je ho vyhrát. Ba co víc, je jedním ze šesti trenérů, kteří to dokázali s národním týmem ve vlastní zemi a před vlastním publikem. César Luis Menotti přivedl Argentinu k titulu mistrů světa na šampionátu v roce 1978 v Buenos Aires. 

César Luis Menotti, trenér argentinských mistrů světa z roku 1978
zdroj: ullstein-author autor: Sven Simon

Pětasedmdesátiletý vytáhlý bělovlasý pán nyní sedává ve městě svého největšího úspěchu ve vyhlášené kavárně Saint Moritz a jako "Stammgast" tam sleduje počínání svých krajanů na dnes končícím šampionátu v Brazílii. Před finále Německo – Argentina mluvil s reportérem německé veřejnoprávní televize ZDF a k šancím argentinského týmu na zlato byl spíše skeptický.

Pane Menotti, je pro vás překvapení, že Argentina a Německo jsou ve finále právě končícího mistrovství světa v Brazílii? A nebo jste to očekával?

V historii fotbalu vlastně téměř vždy vyhrávali favorité. Od začátku jsem říkal, že favorité z Jižní Ameriky jsou Argentina a Brazílie. A z Evropy Německo a Holandsko.

Staví semifinálová výhra 7:1 nad Brazílii Německo do role favorita finále?

Ne. Ten výsledek nelze brát jako měřítko. Občas se ve fotbale přihodí zvláštní věci a to byla jedna z nich. Navíc v něm existují dvě základní věci: čas a prostor. Mužstvo, které s nimi umí nejlépe nakládat, je Německo.

Argentina má velkou sílu v útoku, ale střílí málo gólů. Za to dobře brání. Čím to je?

Na fotbale je těžké dobře bránit a ještě dobře útočit. Ty týmy, co dobře brání, to však dělají na úkor útočení. A to je nyní i případ Argentiny. Stáhli hráče z útoku, aby mohli lépe bránit. No a za zbyteček toho útočení je zodpovědný Messi.

Argentina má v Messim neobyčejného hráče, který vyčnívá nad ostatními. Koho takového má Německo?

Německo má hned tři takového hráče. V první řadě brankář Manuel Neuer. Pro mě je to nejlepší brankář historie. Fakt, ne jen současnosti, ale všech dob. Obránce Mats Hummel je momentálně jedním z nejlepších na světě. A ten režisér Bayernu Mnichov. Toni Kroos. Jeho hra je neuvěřitelně přesná.

Jaký je tedy váš tip na výsledek finále Argentina – Německo?

To je skutečně těžké říct. Finále mistrovství světa je vždy nevypočitatelné. Jak bude hrát Německo, vím. Musejí hrát jako do teď, protože jim to přineslo úspěchy a postup. Navíc vždy vědí, co mají na trávníku dělat. No a Argentina se bude soustředit, aby neprohrála.

Zdroj
ZDF

Hlavní zprávy

Nejčtenější články