Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Brazilské zoufalství. Bronz berou Nizozemci po vítězství 3:0

Brasília - Fotbalisté Nizozemska berou po vítězství 3:0 nad reprezentací Brazílie poprvé v historii bronzové medaile ze světového šampionátu. Ve 3. minutě otevřel skóre z pokutového kopu Van Persie, další dva góly přidali Blind a Wijnaldum. Domácí hráči si naopak z posledních dvou zápasů odnesli nelichotivé skóre 1:10 a zbyly jim jen oči pro pláč. Postřehy z utkání připojili v on-line textovém přenosu Josef Csaplár a Petr Mikolanda.

Utkání Brazílie - Nizozemsko
zdroj: Isifa

Brazilci chtěli odčinit totální výbuch v semifinále s Německem a okamžitě začali vysoko napadat, jenže jedna pohroma jakoby jim nestačila. De Guzmán, který se do základní sestavy dostal na poslední chvíli poté, co se při rozcvičení zranil Sneijder, našel v náběhu Robbena. Silvovo zatáhnutí opory Bayernu Mnichov jdoucí k zemi, znamenalo pokutový kop, který van Persie s přehledem už ve 3. minutě proměnil. Historicky nejlepší kanonýr Nizozemska díky tomu vůbec poprvé skóroval ve vyřazovací fázi MS.

Studená sprcha. Kanárci chtěli okamžitě kontrovat, ale centr se s Ramiresovou napřaženou nohou nesetkal. Trenér Nizozemců Louis Van Gaal, pro něhož se jednalo o poslední vystoupení na lavičce reprezentace, sice před utkáním sebevědomě prohlašoval, že duel o třetí místo je nespravedlivý a hrát by se neměl, jeho svěřenci nicméně neměli v úmyslu vypustit ani vteřinu. Brazílie se o tom ostatně přesvědčila v 16. minutě. De Guzmánův centr nepochopitelně odhlavičkoval Luiz přímo před Blinda, který nabídku z dobré pozice stoprocentně využil. Obrana Jihoameričanů byla opět v plamenech.

První brazilská střela prověřila Cillessenovy reflexy po dvaceti minutách hry, ale nejednalo se o nic vážného. Nebezpečně vypadal o chvíli později až přesný pas Williana na Oscara, který si naběhl za obranu a sám stál tváří v tvář nizozemskému brankáři. Míč si však špatně zpracoval. Tým Luize Felipe Scolariho měl od té chvíle balon na nohou daleko víc. Šanci alespoň snížit měli v rychlém sledu Jo, Maicon i Gustavo.

Vyloženě kloudný nápad ale nepřicházel, což pokračovalo i v úvodu druhé půle. Scolari stáhl Gustava za Fernandinha a zavelel neúprosný tah na bránu. Ramiresův sprint ale překazil De Vrij. Nizozemci hráli duel o bronz teprve podruhé a vše nasvědčovalo tomu, že jejich snaha přinese ovoce. Scolariho ansámbl si vystačil jen s přihrávkami, defenzivní blok Nizozemců se mu nedařilo přelstít, což se nezměnilo ani po příchodu Hernanese.

Trenér Brazílie Luiz Felipe Scolari
zdroj: Isifa

Domácí fanoušky vytrhl z letargie až Ramiresův střelecký pokus. Cillessen nicméně nemusel ani zasahovat, míč šel vedle brány. Brazilci následně zkoušeli hru oživit několika centry, ale na parádně bránícího Vlaara si nepřišli. A když už hlediště vidělo možnost změny skóre alespoň skrze penaltu, alžírský sudí Haimúdí po střetu Oscara s Blindem v pokutovém území překvapivě vytáhl pro brazilského záložníka žlutou kartu za simulování.

S ubíhajícími minutami bylo stále víc jasné, že boj Brazilců o třetí místo nebude mít podruhé v historii zdárný konec. Na obranu si průniky do šestnáctky brousil zuby střídající Hulk, ale perfektní Vlaar neponechal nic náhodě. A několikeré Oscarovy pokusy zase byly spíše výsměchem. Nizozemci se nikam nehnali, střádali čas přihrávkami a nechali Robbena a Van Persieho, aby žluté obraně pletli hlavu, což obecenstvo neslo velice nelibě. Zaplněnému Estádiu Nacional to ale nebylo nic platné. Nizozemci pohodlně doklusali k vítězství, které v nastavení podtrhl po centru Janmaata závěrečný gól Wijnalduma.

Zklamaní hráči Brazílie
zdroj: Isifa
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články