Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Argentina si brzkým gólem proti Belgii zajistila účast v semifinále

Brasília – Účast mezi nejlepší čtyřkou si vítězstvím 1:0 nad Belgií zajistili fotbalisté Argentiny. Do semifinále postoupili poprvé po 24 letech. Jediný gól čtvrtfinálového utkání vstřelil v osmé minutě Higuaín. Jihoameričané se dál utkají s vítězem duelu Nizozemsko - Kostarika. Postřehy z utkání doplnili v on-line přenosu Luděk a Lukáš Zelenka.

Higuaín se raduje z gólu proti Belgii
zdroj: Isifa

Opatrnou belgickou kombinaci z úvodu zápasu narušil až úprk Messiho, který poslal křižný pas na Lavezziho. Následná přihrávka na Higuaína do malého vápna byla ale až moc čitelná. Jenže hned z další akce se už v 8. minutě radovala právě Argentina a opět u toho byl Messi. Ten našel Di Maríu, který chtěl před pokutovým územím přihrávat Zabaletovi. Tečovaný míč se ovšem odrazil k nohám Higuaína, který z první přesně zakončil na vzdálenější tyč. Courtois se po balonu natahoval marně.

Soubor Marca Wilmotse se poprvé zastřeloval až o pět minut později pokusem De Bruyneho, který však mířil hodně vedle. Stejně si počínal i při rohovém kopu, centr to byl prachmizerný. Zahrozit tak mohl až Vertonghen, který v rychlosti předčil Di Maríu, zleva si to suverénně štrádoval do šestnáctky, jeho centr ale odvrátil Garay.

Hra Belgie působila při rozestavení 4-2-3-1 těžkopádně, nejslabším článkem se zdál být Fellaini, pro Argentinu naopak nebyl problém lehce se propracovat až před pokutové území. To byl třeba příklad Di Maríovy chytré patičky na Higuaína, Messiho útoku po pravém křídle zastavený až Kompanym, nebo náběhu Di Maríi na dlouhý balon a pokus o obstřel, při němž se záložník Realu Madrid lehce zranil. A když se na zádech ocitl během minuty podruhé, kouč Alejandro Sabella jej stáhl dolů za Enza Pereze.

Fanoušci, kteří během utkání vzdávali skandováním "Neymar" hold brazilskému útočníkovi, jenž skončil během čtvrtfinále s Kolumbií se zlomeným obratlem, sledovali ze strany Argentiny taktický fotbal a na druhé straně belgickou marnost, která nepřinášela ovoce. Utkání si Evropané navíc zkomplikovali faulem na Messiho na hranici šestnáctky, tvrdou střelu ze standardky ale využít nedokázal. Nejnebezpečnější belgická akce tak přišla až těsně před koncem první půle, kdy po Vertonghenově centru zakončoval těsně vedle tyče Mirallas.

Utkání Argentina - Belgie
zdroj: Isifa

S cílem kontrolovat hru vstoupili Argentinci i do druhého poločasu a plán se jim dařilo plnit. Do slibné akce se dostal Huguaín, jeho střelu ale odrazil van Buyten. K zakončení se nedostal ani nikdo ze spoluhráčů Lavezziho, jehož míč prosvištěl kolmo těsně kolem Courtoise. Argentinské šance pak korunovalo Huiguaínovo břevno, které následovalo po jesličkách Kompanymu.

Na druhé straně nuda a šeď, bezzubá Belgie se nezmohla takřka na nic. Wilmots se proto jal střídat Origiho a Mirallase, které nahradili Lukaku s Mertensem. Tým následně chvilkově vytrhl z letargie nebezpečný hlavičkový pokus Fellainiho po centru Vertonghena a malém také vlastňák – to když si Garay až moc naběhl na centr De Bruyneho. Ani to ale Belgičany po sedmdesáti minutách moc neprobudilo, byť kroužili před modro-bílým vápnem a zkoušeli vymyslet kloudnou akci.

Sabellův tým si hrál své. Nikam nepospíchal, ležérně kombinoval a spíše byl stáhlý na vlastní polovině. Hra postrádala drajv, posledních deset minut se už dohrávalo vyloženě z nutnosti. Belgie se několikrát ocitla v ofsajdu, nepomáhaly jí ani dlouhé nákopy. Tečku za utkáním mohl udělat Messi, který šel tváří v tvář proti Courtoisovi, ale jeho úmysl gólman Chelsea přečetl. O medaile tak bude hrát Argentina, naopak Belgie po hodně nevýrazném výkonu končí.

Argentina - Belgie 1:0 (1:0)

Branka: 8. Higuaín. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Biglia - Hazard, Alderweireld. Diváci: 68 551. 

Argentina: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Basanta - Lavezzi (71. Palacio), Biglia, Mascherano, Di María (33. Pérez) - Messi, Higuaín (81. Gago). Trenér: Sabella.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen - Witsel, Fellaini - Mirallas (60. Mertens), De Bruyne, Hazard (75. Chadli) - Origi (59. Lukaku). Trenér: Wilmots.

Alejandro Sabella (trenér Argentiny): "Máme obrovskou radost, bylo to excelentní utkání. Překročili jsme Rubikon! Patříme mezi nejlepší čtyři celky světa. Co se týče taktiky a strategie, odehráli jsme prvotřídní zápas. Jsme velice spokojeni. Těší mě, že se trefil Higuaín."

Marc Wilmots (trenér Belgie): "Odehráli jsme dobrý zápas. Argentinci dost zdržovali a rozhodčí se tím nezabýval. Zkoušeli jsme všechno, abychom se vrátili do hry, prakticky celý zápas jsme museli dohánět jednogólové manko. Měli jsme tři nebo čtyři šance, Argentina si ale zasloužila zvítězit. Celkově to pro nás ale byl dobrý turnaj, jsem na své hráče pyšný."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články