Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Němci jsou počtvrté v řadě v semifinále. Postup jim vystřelil Hummels

Rio de Janeiro – Němečtí fotbalisté dokázali počtvrté v řadě postoupit do semifinále mistrovství světa. Na Maracaná udolali Francii 1:0. Rozhodující gól vstřelil Mats Hummels už ve 13. minutě. Semifinálovým soupeřem pro Německo bude domácí Brazílie. Postřehy z utkání připojili David Jarolím a Martin Hyský v podobě on-line textového přenosu.

Němečtí fotbalisté
zdroj: ČTK/AP

"Je to další splněný sen. Je neuvěřitelné, kam jsme tady došli... všechno nám vychází. Doufám ale, že naše cesta ještě není u konce," prohlásil šťastný střelec Hummels. "Nebylo to jednoduché. Bylo brutální horko, hlavně na sluníčku. Zvládli jsme to jako tým, byli jsme výborně organizovaní. Vstřelili jsme první gól a oni museli dotahovat," popsal německý kapitán Philipp Lahm.

První střelecký pokus Müllera ve třetí minutě Francouzi na hranici pokutového území zablokovali. Jinak se začátek na vyprodaném Maracaná nesl na vlně opatrnosti. Němci se snažili najít v pevně sevřené obraně skuliny, ale první velmi nebezpečnou střelu vyslal z voleje Francouz Benzema. V 11. minutě pustila německá defenzíva za svá záda pas mířící na Griezmanna. Ten však nenašel volného Benzemu.

Na začátku 13. minuty tak udeřili Němci. Hummels se dokonale vyšponoval na centr a přesně zakončil hlavičkou pod břevno. Jeho strážce Varane zaváhal a Lloris už byl bezmocný. Zatímco Němce branka uklidnila, Francouzům vázla rozehrávka.

Ve 24. minutě dostával balon za obranu Klose, ve vápně upadl, ale sudí Pitana zůstal chladný. Němci se dožadovali odpískání pokutového kopu. Opakovaný záběr skutečně prokázal, že Debuchy zatahal Kloseho za dres, německý forvard však pádu hodně přidal. Podobně podezřelý moment se odehrál o devět minut později a opět u toho byl Debuchy. Tentokrát se ocitl na zemi Müller, ale Pitana znovu nepískal.

Vzápětí se do obrovské šance dostal Valbuena. Zleva pokutového území vypálil, jeho ránu vytěsnil před sebe německý gólman Neuer a dorážející Benzema už neměl při zakončení klid. Tentýž útočník a na turnaji si našel ve 42. minutě prostor pro hlavičku, ale přes německou obranu míč neprocedil. O dvě minuty později to byl opět nejlepší střelec Francie, který z hranice vápna po dvou kličkách prozkoušel Neuera.

Němci nepouštěli Francouze do vyložených šancí

Francouzští hráči se snažili na počátku druhé půle zvýšit aktivitu. Benzemovi se podařilo odcentrovat z levé strany a najít na malém vápně Griezmanna. Tomu ovšem míč odskočil od kopačky. Matuidi prošel přes obránce, ale před branku v tísni odcentrovat nedokázal. Griezmann ani napodruhé nezkrotil pas za obranu a vztekle švihnul rukama. Griezmannovu nabídku nezpracoval agilní Valbuena. Náznaků bylo hodně, ale Francii chyběla střelba. Až v 60. minutě prověřil Neura hlavou Varane.

V 69. minutě bylo jasné, že Klose ani v tomto klání nepřekoná střelecký rekord Brazilce Ronalda. Místo něj šel na hřiště Schürrle. Hned se zapojil do akce, ale polostřelu Müllera mezi tyče usměrnit nedokázal. Také Francie se pokusila oživit útok příchodem Remyho.

Německo ještě více utáhlo šrouby v obraně a Francie vsadila vše na útok. Benzemovu ránu zblokovali obránci, Matuidiho pokus z úhlu vyboxoval Neuer. Na druhé straně se do otevřené francouzské obrany vřítil Özil – Müller byl na jeho nabídku příliš krátký, Schürrle stál před Llorisem zcela osamocený, ale francouzský gólman stačil proti ne příliš přesné ani razantní ráně zasáhnout nohama. Schürrle pak v 88. minutě nevyužil ani druhou vyloženou šanci, místo branky trefil před sebou stojícího obránce. Když Neuer reflexivně vyrazil Benzemovu ránu pod břevno, bylo rozhodnuto.

"Je to škoda a jsme velmi zklamaní, protože se nám tu povedly skvělé věci a získali jsme chuť vyhrávat. Dnes nám chyběla efektivita. Měli jsme hodně šancí, ale nedokázali je proměnit. Německo tolik možností nemělo, jenže stejně z jedné dalo gól," uvedl francouzský záložník Mathieu Valbuena.

Německo vyřadilo Francii stejně jako při předchozích dvou vzájemných soubojích na MS v semifinále v letech 1982 a 1986. Tým ze země galského kohouta našel přemožitele poprvé po devíti zápasech, naopak Löwův výběr prodloužil sérii bez porážky už na 16 utkání.

Francie - Německo 0:1 (0:1)

Branka: 13. Hummels. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.). ŽK: Khedira, Schweinsteiger (oba Německo). Diváci: 74 240.

Francie: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho (71. Koscielny), Evra - Cabaye (73. Rémy), Matuidi, Pogba - Valbuena (85. Giroud), Benzema, Griezmann. Trenér: Deschamps.

Německo: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Khedira - Müller, Kroos (90.+2 Kramer), Özil (83. Götze) - Klose (69. Schürrle). Trenér: Löw.

Didier Deschamps (trenér Francie): "Udělali jsme vše, co jsme mohli. Vypracovali jsme si šance, ale oni jsou zkušenější. Kontrolovali zápas a dobře si pohlídali jednobrankové vedení. Na konci jsme do toho dali všechno a Karim Benzema byl blízko, ale Neuer odvedl dobrou práci. Náš tým není na tak velké zápasy zvyklý, ale dnes mezi námi a Německem nebyl takový rozdíl."

Joachim Löw (trenér Německa): "Byl to neuvěřitelně vzrušující zápas. Hráči jsou opravdu fyzicky na dně, bylo šílené horko a hrálo se nahoru dolů. Změny v sestavě hráče nepřekvapily, všichni musí hrát dobře. Náš tým skvěle bojoval a byli jsme dobře soustředění."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články