Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kouč Hodgson litoval nevyužitých šancí, Prandelli velebil svou taktiku

Manaus - Kouč Angličanů Roy Hodgson skutečně chválil své hráče za vystoupení proti Itálii, přestože Albion prohrál na stadionu v tropickém Manausu 1:2. "Musíme teď pomoci hráčům zvednout hlavu a uvědomit si, že když budou schopni zopakovat tento výkon v dalších dvou zápasech, mají velkou šanci postoupit," řekl po utkání. To italského trenéra Cesare Prandelliho těšilo, jak dokonale mu vyšla taktika, kterou vymyslel proti fyzicky silnější Anglii. Po hráčích chtěl, aby v náročných klimatických podmínkách šetřili síly držením míče, kvůli čemuž i zahustil střed hřiště.

Roy Hodgson (vpravo) a Cesare Prandelli
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Je vždy těžké hledat pozitiva na porážce. Zvláště když jsme byli blízko lepšímu výsledku, protože ve druhé půli jsme byli poměrně dominantní. Ale bezpochyby to bylo to nejlepší, co jsem od týmu viděl od chvíle, co jsem k němu přišel," řekl Hodgson, který anglický tým převzal v květnu 2012.

Situaci Anglii navíc zkomplikovala překvapivá výhra Kostariky nad Uruguayí 3:1, takže nebude o postupu rozhodovat duel s Uruguayí, jak se mohlo podle předpokladů očekávat. "Faktem je, že když jsme prohráli, tak s největší pravděpodobností budeme potřebovat dvě výhry, abychom postoupili. Jiná šance na osmifinále není. Stále ale máme vše ve svých rukou," prohlásil Hodgson. "Doufali jsme v lepší start, ale svět není perfektní," dodal.

Na výkonu jeho týmu mu chyběla přesnost finálních přihrávek. "Je těžké přijmout prohru, když ve druhé půli byl náš brankář Joe Hart téměř bez práce. Ale v útoku pro mě byla zklamáním finální fáze. Tu umíme lépe. Měli jsme tam mnoho centrů a hráčů ve střeleckých pozicích, ale nedokázali jsme to zužitkovat. Na tom musíme zapracovat," ví Hodgson.

Důvodem prohry je podle něj i menší zkušenost týmu. "Dvě třetiny kádru jsou poprvé na mistrovství světa. Hráči jsou mladí a budou se zlepšovat," věří.

Střelce gólu Marchisia postihla halucinace

"Vycházeli jsme z toho, že nemáme tak fyzicky silné hráče jako Anglie. Ale zase jsme technicky zdatnější, proto jsme se snažili v první půli držet míč," popisoval Prandelli. "Kvůli tomu jsme do sestavy k Pirlovi a De Rossimu zařadili ještě Verattiho, abychom měli početní převahu ve středu hřiště," prozradil.

Šetření silami se vyplatilo zejména v závěru zápasu, kdy Italové udrželi výhru 2:1, kterou v 50. minutě vystřelil hlavou Mario Balotelli. "Bylo bláznivé, že v takových podmínkách, jaké jsou v Manausu, nebyly přestávky na pití. Hráči už v závěru trpěli, ale i tak byla jejich koncentrace a odpovědnost výjimečná," chválil své svěřence.

"Bylo takové horko, že jsem měl halucinace, ale tým ukázal silný charakter a výdrž," uvedl autor vedoucí italské branky Claudio Marchisio, osmadvacetiletý středopolař, který v 35. minutě poslal Itálii do vedení.

Výhry si Prandelli cení o to více, že Anglie předvedla velmi dobrý výkon. "Byl to památný zápas. Podle mě je Anglie jedním z nejsilnějších týmů na šampionátu. Už jen nenakopávají míče, ale hrají kombinačně a mají nebezpečný útok. Opravdu se zlepšili. My ale zahráli skvěle," dodal.

Radost Italů po brance Balotelliho (uprostřed)
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Podle autora vítězné branky Balotelliho šlo o typicky italskou výhru. "Sice jsme se museli bránit, ale to my umíme. Hlavní je, že jsme vyhráli. Teď jen musíme zůstat nohama na zemi a soustředit se na další zápasy," řekl útočník AC Milán. "Gól věnuji své budoucí ženě, rodině a přátelům," dodal Balotelli, který se těsně před mistrovstvím zasnoubil.

Pro Balotelliho šlo o první gól za reprezentaci od loňského října, ale podle Prandelliho to není jeho první gól na šampionátu. "Může jich dát mnohem víc. Má neskutečný potenciál. Jen je třeba ho přesvědčit, že jeho pohyb na hrotu je klíčový pro útočné akce. Dává do toho vše, ale já ho přesvědčil, že může být ještě lepší," dodal italský kouč.

Duel bývalých mistrů světa se hrál ve vysokém tempu, obě mužstva ho dohrávala na pokraji vyčerpání. Několik anglických hráčů postihly křeče. "Naštěstí rozhodčí vždy zasáhl, ale je to absurdní. Chceme-li zábavný zápas, musíme hráčům dovolit podat vynikající výkon," upozornil Prandelli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články