Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Trenér Kovač: Jestli tohle byla penalta, tak hrajeme basketbal

Sao Paulo – Jen těžko krotil svoje emoce. Trenér Chorvatska Niko Kovač se po prohře 1:3 s Brazílií pustil do japonského rozhodčího Juičiho Nišimury, který ve prospěch favorita chybně odpískal penaltu po nasimulovaném pádu Freda. "Pokud se bude takhle pískat dál, budeme z toho mít cirkus," řekl rozzlobený Kovač.

Trenér Chorvatska Niko Kovač
zdroj: ISIFA/GETTYIMAGES/ autor: Dennis Grombkowski

K inkriminované události došlo v 69. minutě. Chorvaté do té doby drželi s favoritem krok, ale poté Dejan Lovren sáhl ve vápně na Freda, a když to brazilský útočník ucítil, nafilmoval pád. Nišimura odpískal pokutový kop, který Neymar proměnil a poslal Brazílii do vedení 2:1.

"Jestli tohle byla penalta, tak už nehrajeme fotbal, ale basketbal. V takovém případě musí být na šampionátu odpískáno tak sto penalt," rozčiloval se po utkání trenér Chorvatska Niko Kovač. "Já se Freda nedotkl. Je to skandál pro fotbal a pro FIFA. Brazilci hráli ve dvanácti," zlobil se stoper Lovren. 

Kovače rozezlila i situace 12 minut před koncem, kdy Chorvaté dostali míč do branky, ale Nišimura gól neuznal kvůli předchozímu faulu Ivici Oliče na brankáře Julia Césara. Podle opakovaných záběrů se však zdálo, že Olič šel spíše do běžného vzdušného souboje a César zaváhal. Navíc gólu Oscara na konečných 3:1 předcházel faul na chorvatského hráče.

"Já si normálně na rozhodčí nestěžuji, ale tohle bylo vážně šílené. Pokud se bude takhle pískat dál, budeme z toho mít cirkus. Rozhodčí byl úplně mimo," dodal Kovač. 

Za pravdu mu dali i experti v čele s bývalými rozhodčími. Že se nejednalo o penaltu, prohlásil bývalý anglický sudí Graham Poll i švýcarský arbitr Urs Meier, který pískal na dvou šampionátech.

"Penaltu sudí pískat neměl. Rozhodčí světové úrovně by měl vidět, že to Fred přihrál. Naopak měl Freda potrestat, což by byl dobrý signál pro začátek turnaje. Takhle rozhodčí moc dobře nezačali," řekl Meier. 

Záhřebský tisk: Chorvati ukázali, že nejsou "malá myš"

Vlnu vášní vzbudilo rozhodnutí i v záhřebských médiích. "Naši byli krůček od skvělého výsledku a do okamžiku, kdy Japonec viděl penaltový zákrok, to vypadalo, že nám Brazilci nejsou schopni dát gól, ani kdyby se hrál ještě jeden zápas," píše Jutarnji list. 

"Chorvatsko prohrálo po krajně podezřele odpískané penaltě," dodává deník, podle kterého je výraz podezřelý ještě příliš mírný, protože Fred faul "skvěle zahrál". Chorvatsko ukázalo, že se s ním musí na šampionátu počítat a že není "malá myš", přestože skóre (3:1) nakonec vypadá zcela přesvědčivě v brazilský prospěch, uzavírá záhřebský list.

Chorvatští fotbalisté obklopili sudího Nišikoriho po nařízené penaltě
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/

Podobně, včetně stížností na penaltu, vidí výkon hráčů v dresech s červenobílou šachovnicí i Večernji list. "Chorvatsko se před dvěma miliardami lidí, kteří sledovali zápas, ukázalo jako skvělý tým. Pokud budeme hrát na podobné úrovni proti Mexiku a Kamerunu, můžeme věřit v postup do osmifinále," píše deník s tím, že Chorvaté měli na začátku obou poločasů převahu, kterou ale nedokázali proti zprvu nervózním Brazilcům využít.

"Nišimura by nikdy neodpískal takovou penaltu proti Brazílii nebo jinému favoritu," tvrdí komentář listu Slobodna Dalmacija, který také podotýká, že Chorvaté v prvním zápase možná přišli o víc než jen o tři body. "Byla to skvělá podívaná, ale jen pokud se jedná o zahajovací ceremoniál. Zápas byl plný chyb, nepřesných přihrávek a špatných rozehrávek," dodává dalmatský deník, který si všímá i nedostatků ve hře Brazilců, jimž prý možná dá velkou práci uspět proti silnějším týmům. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články