Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Indonésii na MS v Brazílii reprezentují trestanci - alespoň svými balony

Jakarta - Pomyslnou jízdenku na fotbalové mistrovství světa v Brazílii dostali i někteří indonéští vězni. Vyrábějí totiž ručně šité míče, které se na brazilských ulicích prodávají fanouškům jako oficiální suvenýry. Zapojení vězňů do příprav fotbalového svátku je součástí programu, který je má naučit nové řemeslo před návratem na svobodu.

Trestanci z Cirebonu pracují na zakázku pro místní firmu Triple S, která spolupracuje i s dalšími nápravnými zařízeními. Vězňům poskytuje materiál a učí je. Míče pro Brazílii vyrábějí jen ti nejzručnější - pracují šest hodin denně a za každý míč dostanou v přepočtu asi dvacet korun.

Čtyřicet vězňů vyrobí za 14 dní 150 až 200 míčů. Pracovní tempo sice na první pohled není kdovíjak závratné, jde ale o pečlivou ruční práci, takže míče jsou vysoce kvalitní.

Nové dovednosti by měly vězňům ulehčit život, až jim vyprší trest. V Indonésii musí pracovat všichni zdraví odsouzenci mladší 65 let. Úřady spoléhají na pomoc různých firem, Triple S je ale jediná, která má v Indonésii licenci FIFA. S věznicí v Cirebonu spolupracuje od roku 2005, měsíčně vyprodukuje asi 100 tisíc balonů, jimiž zásobuje i domácí trh. V příštím roce hodlá dokonce navýšit produkci. "Jsme hrdí, že výrobky vězňů z cirebonské věznice jsou nyní známé ve světě," říká mluvčí indonéského ministerstva spravedlnosti Ajub Suratman.

Vězni z Cirebonu tak svým způsobem zemi zastupují lépe než národní tým - indonéská reprezentace se totiž na šampionát v Brazílii jako obvykle neprobojovala.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články