Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Graffiti proti šampionátu. Brazilci odmítají fotbalové mistrovství světa

Sao Paulo - Téměř padesát procent obyvatel Brazílie nesouhlasí s konáním mistrovství světa ve fotbale, které začíná již za necelé dva týdny. Svůj odpor vyjadřují i graffiti umělci. Nelíbí se jim, že země za fotbalový svátek utratila v přepočtu 220 miliard korun, zatímco občané země žijí v chudobě.

Je nám líto, video expirovalo.
Graffiti proti fotbalovému šampionátu

Slum Vila Flavia, vzdálený deset kilometrů od Sao Paula, leží jen nedaleko od nově vybudovaného fotbalového stadionu, který stál v přepočtu desítky miliard korun. Většina obyvatel slumu přitom nemá tekoucí vodu ani elektřinu. Celá Brazílie počítá takové čtvrti na stovky. Podle pouličních umělců je mezinárodní sportovní událost pro chudou brazilskou ekonomiku obrovskou zbytečnou zátěží. "Tyhle malby by měly upozornit veřejnost na to, co se děje. Kolik se utrácí, když nemáme školy ani nemocnice," říká writer Roma.

Fandit proti Brazílii

Proti šampionátu svým uměním protestuje i Toddy. Patří mezi poslední členy aktivistické skupiny graffiti umělců vystupujících pod zkratkou OPNI. Kdysi jich bývalo dvacet, většina však skončila ve vězení nebo zemřela. "Nemáme šanci veřejně promluvit a vyjádřit svůj názor. Jediným možným jazykem je graffiti," tvrdí Toddy.

V únoru letošního roku sice starosta Rio De Janeiro graffiti zlegalizoval, přesto většina obrazů z ulic dále mizí, nejrychleji ta s choulostivými politickými tématy. "Ulice je jediné místo, které skutečně patří lidem. To je demokracie. A teď nám ji během Světového poháru seberou," zlobí se Roma. Rozčilení přitom nejsou pouze writeři.

Tisíce lidí demonstrují v těchto dnech v ulicích velkých měst proti sociální politice vlády, která by podle nich měla spíše než do drahého pořádání mistrovství vložit peníze do školství či zdravotní péče. Vadí jim rovněž netransparentní postup úřadů během přípravy mistrovství. Nevole vůči vládě prezidentky Dilmy Rousseffové a radnicím velkých měst se projevuje i mezi fanoušky, kteří se chystají podporovat týmy soupeřů.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články