Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bitvu o Británii rozhodlo až nastavení. Triumf Anglii vystřelil Sturridge

Lens – Zatímco proti Rusku o vítězství v nastavení přišli, proti Walesu jim čas navíc tři body zajistil. Fotbalisté Anglie otočili střetnutí proti velkému rivalovi a bitvu o Británii ovládli 2:1. O jejich triumfu rozhodli střídající hráči. Vyrovnání zajistil Jamie Vardy a výhru vystřelil Daniel Sturridge. Albion je díky tomu velmi blízko osmifinále, v dobré pozici zůstávají i Velšané.

Když po pětačtyřiceti minutách odcházeli Angličané do kabiny, měl jejich trenér Roy Hodgson o čem přemýšlet. Albion si kromě jedné příležitosti nic nevytvořil a po standardní situaci Garetha Balea, jenž brankáře Harta po nejistém zákroku propálil střelou z dobrých 30 metrů, prohrával 0:1.

Zkušený lodivod se tak rozhodl k radikálnímu kroku. V kabině nechal Sterlinga a Kanea a na hřiště poslal Sturridge s Vardym, kterého si fanoušci žádali už proti Rusku, a tato volba se nakonec ukázala jako klíčová.

Byli to totiž oba střídající hráči, kteří se postarali o zvrat. V šestapadesáté minutě první jmenovaný zacentroval do vápna, kde míč nešťastně tečoval obránce Walesu Williams přímo k Vardy. Hvězda Leicesteru se tak ocidla úplně sama před gólmanem Hennesseyem a ukázala, proč dotáhla svůj klub k senzačnímu titulu v Premier League. V poklidu totiž srovnala.

Druhý zářivý moment zmíněného dua přišel v druhé minutě nastavení. Sturridge si narazil ve vápně míč s Vardym. Od něho se míč sice odrazil k Allimu, jenž však nezazmatkoval, posunul ho zpět Sturrdigovi a kanonýr Liverpoolu placírkou odpálil velké oslavy Albionu.

"Emoce jsou samozřejmě velké. Pro Wales je kruté dostat gól v nastavení, ale pro nás je to spravedlnost za gól, který jsme dostali s Ruskem," připomněl anglický kouč Roy Hodgson podobně pozdní vyrovnání Rusů.

Velký obrat Anglie tak zamíchal situací ve skupině. Albion má díky triumfu po dvou odehraných zápasech čtyři body a o osmifinále by ho mohla připravit jen velká shoda náhod. Velšané mají body tři a i oni jsou blízko. K postupu by jim měla stačit v závěrečném střetnutí s Ruskem remíza.

První půle zápasu přitom podobné drama nenaznačovala. Angličané měli sice převahu, jenže kromě solidní pozice Sterlinga, který střílený centr nedokázal nasměrovat na branku, si větší příležitost nevytvořili. Velšané na tom byli ještě hůř, jenže ve dvaačtyřicáté minutě mohli slavit.

Bale se díky druhé proměněné standardní situaci na turnaji stal teprve třetím hráčem v historii, kterému se na jednom šampionátu něco takového podařilo. Předtím se to povedlo v roce 1992 Thomasi Hässlerovi a v roce 1984 Michelu Platinimu.

V druhé části však Albion zejména díky střídajícímu duu, které ještě podpořil dvacet minut další útočník Rashford, zabral a na konci se mohl radovat z pátého vítězství v řadě nad svým rivalem.

"Potřebovali jsme hru zrychlit. Trenér udělal vydařené změny a vyplatilo se. Ukázalo se, jak máme široký kádr. Je skvělé takhle vyhrát, navíc zaslouženě, a už jsme postupu velmi blízko," řekl Wayne Rooney.

Anglie - Wales 2:1 (0:1)

Branky: 56. Vardy, 90.+2 Sturridge - 42. Bale. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Dankert, Fritz (všichni Něm.). ŽK: Davies (Wales). Diváci: 34 033.

Anglie: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Alli, Dier, Rooney - Lallana (73. Rashford), Kane (46. Vardy), Sterling (46. Sturridge). Trenér: Hodgson.

Wales: Hennessey - Gunter, Chester, A. Williams, Davies, Taylor - Allen, Ledley (67. Edwards), Ramsey - Robson-Kanu (72. J. Williams), Bale. Trenér: Coleman.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články