Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Rumunsko: Nejlepší obrana a postup bez porážky

Jen reprezentanti Anglie, Itálie a Rakouska se mohou pyšnit stejnou kvalifikační bilancí jako nástupci legendárního George Hagiho. Nejenže se rumunští fotbalisté na evropský šampionát probojovali, při postupové cestě do Francie dokonce ani jednou neprohráli.

Rumunská fotbalová reprezentace
zdroj: imago sportfotodienst autor: imago sportfotodienst

Při pohledu na konečnou tabulku kvalifikační skupiny F lze bez dlouhého přemýšlení velmi snadno definovat, proč tomu tak bylo. Hlavní síla mužstva, jemuž se přezdívá Tricolorii, spočívá v propracované defenzivní činnosti celého týmu. Velezkušený trenér Anghel Iordanescu vštípil svým svěřencům v současném fotbale zaběhlý systém 4-2-3-1 a výsledky se velice rychle dostavily.

Pouhé dva inkasované góly z deseti odehraných zápasů mluví jasnou řečí. Nejlepší kvalifikační obranou tak disponovala, pro mnohé možná překvapivě, právě skvadra ze země nacházející se v jihovýchodní části Evropy.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Rumunsko

Kvalifikace: Skupina bez favoritů, ve které nepadaly góly

Nutno podotknout, že skupinu, do níž bylo Rumunsko nalosováno, nehrál žádný z velikánů evropského fotbalu. Žebříčkově nejvýše postaveným mužstvem bylo Řecko, které je však v současné době pouze stínem týmu, který před dvanácti lety opanoval portugalský šampionát.

Právě Řecko bylo prvním kvalifikačním soupeřem Tricolorii. V Aténách rozhodl proměněným pokutovým kopem Ciprian Marica a odstartoval tažení za kýženým postupem na turnaj, jehož součástí byla rumunská reprezentace naposledy v roce 2008. Vítězství rovněž předznamenalo úspěšnou sérii na hřištích soupeřů.

Obrana dirigovaná Vladem Chirichesem, stoperem italské Neapole, totiž v zápasech venku ani jednou neinkasovala. Defenzivní pojetí hry se ovšem promítlo v produktivitě útočné vozby. Při jedenácti vstřelených brankách proto není překvapením, že nejlepší kanonýři rozvlnili síť pouze ve dvou případech.

Klíčový hráč: Vlad Chirices. Bývalý velký talent shořel v Tottenhamu a v Neapoli odehrál jen osm zápasů v Serii A. Před dvěma lety se proslavil zejména opileckým excesem v Bukurešti. Ale v reprezentaci je hlavní postavou, která drží obranu pohromadě.

Vycházející hvězda: Nicolae Stanciu. Dvaadvacetiletý ofenzivní záložník Steauy se letos rozehrál do výborné formy, která mu vynesla i nominaci do národního týmu. Tam se podíval poprvé v podstatě až letos v březnu, od té doby si zahrál ve čtyřech zápasech a ve třech z nich skóroval.

Nejdůležitější absence: Žádná. Na Euro jede nejsilnější tým, který si i vybojoval Euro. Snad jen s výjimkou Gabriela Tamase, jehož kariéra v posledních letech utrpěla kvůli problémům s alkoholem.

Trenér Iordanescu sázel především na týmový výkon, pracovitost a obětování vyvolených hráčů ve prospěch celku. Hlasy domácích fanoušků, vyčítající mu nepříliš pohlednou hru, vnímat příliš nemusel. Národní tým dovedl po osmi letech opět mezi evropskou elitu.

Hvězda týmu: Ciprian Tatarusanu

Třicetiletý brankář, jenž se trvale zabydlel v základní sestavě italské Fiorentiny, měl na postupové kvalifikační jízdě nemalou zásluhu. Připsal si celkem osm čistých kont. Společně s Vladem Chirichesem byl klíčovou postavou rumunské reprezentace.

Na rozdíl od vytáhlého stopera Neapole prokazoval vysoký standard i na klubové úrovni. V barvách celku z Florencie nastoupil k sedmatřiceti ligovým zápasům a pomohl svému týmu k pátému místu v Serii A. Na podzim se tak může těšit na zápasy ve skupině Evropské ligy.

Šampionát otevřou duelem s Francií

Rumunsko vstoupí do kolotoče mistrovství Evropy hned v úvodní hrací den. Na Stade de France změří síly s pořadatelskou Francií. Favorit utkání je zřejmý. Pokud se však svěřencům kouče Iordanescua podaří navázat na kvalifikační výkony, můžou domácím Les Bleus řádně zatopit.

Klíčová utkání nicméně budou teprve následovat. Druhý zápas proti Švýcarsku a závěrečný s Albánií napoví o postupových šancích Tricolorii mnohem víc.

Nominace Rumunska na ME

Brankáři: Ciprian Tatarusanu (Fiorentina/It.), Costel Pantilimon (Watford/Angl.), Silviu Lung (Giurgiu).

Obránci: Cristian Sapunaru (Targu Jiu), Alexandru Matel (Dinamo Záhřeb/Chorv.), Vlad Chiriches (Neapol/It.), Valerica Gaman (Giurgiu), Dragos Grigore (Al Sajlíja/Katar), Cosmin Moti (Ludogorec/Bulh.), Razvan Rat (Vallecano/Šp.), Steliano Filip (Dinamo Bukurešť).

Záložníci: Alexandru Chipciu, Adrian Popa, Mihai Pintilii, Nicolae Stanciu (všichni Steaua Bukurešť), Ovidiu Hoban (Hapoel Ber Ševa/Izr.), Andrei Prepelita (Ludogorec/Bulh.), Gabriel Torje (Osmanlispor/Tur.), Lucian Sanmartean (Al Ittihád/S. Arábie).

Útočníci: Claudiu Keserü (Ludogorec/Bulh.), Bogdan Stancu (Genclerbirligi/Tur.), Florin Andone (Córdoba/Šp.), Denis Alibec (Giurgiu).

Trenér: Anghel Iordanescu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články