Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Dortmund jde do svého zápasu desetiletí s pachutí, Real chce konečně do finále

Dortmund - Dva španělsko-německé duely, čtyři mistři z posledních dvou sezon. Zatímco včera se potkali ti letošní, večer dojde k duelu loňských šampionů. Utkání má však ještě další rozměr. Je to jen den, co vestfálský tým potvrdil odchod největšího talentu německého fotbalu Maria Götzeho do Bayernu. Jak se s touto událostí Borussia vypořádá před svým největším zápasem v Evropě za poslední roky? Přímý přenos sledujte od 20:30 na ČT sport a na našem webu.

Mario Götze
zdroj: Getty Images autor: David Ramos

"Čas nevyléčí všechny rány, ale při léčení každopádně pomáhá," posteskl si napůl ironicky na předzápasové tiskové konferenci trenér Dortmundu Jürgen Klopp. Jeho tým ani fanoušci moc času na to, aby se s jednou takovou ránou vyrovnali, nedostali. Ve skutečnosti zpráva vybuchla v nejhorší možný moment. Špatný by byl jakýkoliv, teď se však mají postavit ještě stále úřadujícímu španělskému mistrovi v semifinále Ligy mistrů. V největším evropském zápase pro klub od roku 2002, kdy se Borussia dostala do finále Poháru UEFA.

"Dovedu si představit ještě horší načasování. Třeba čtyři hodiny před zápasem. Na škále od 1 do 10, kde 10 je nejhorší, hodnotím situaci číslem 9," řekl Klopp, jehož výstup před médii měl i přes očividně velký šok daleko k tryzně. "Dopřejte nám zítra speciální večer, udělejte z něho noc BVB. Všechny negativní emoce nechte doma! Musíme ukázat, že Borussia je nade vše. Kdo z fanoušků to nedokáže, měl by raději vstupneku předat někomu jinému," dodal.

Fotbal Fokus: Proč je letošní semifinále Ligy mistrů nejkvalitnější za posledních 10 let? (//sport/exkluzivne-na-ct-sport/223062-proc-je-letosni-semifinale-ligy-mistru-nejkvalitnejsi-za-poslednich-10-let/) Bayern, Barcelona, Dortmund, Real. Momentálně na světě neexistují lepší fotbalové kluby, a všechny z nich se potkají v semifinále Ligy mistrů již příští úterý. Ta sestava týmů je úžasná – a pravděpodobně nejkvalitnější za posledních deset let.

Ještě větší outsider

Jestli se už při letmém pohledu na sestavu semifinalistů zdálo, že Dortmund je přece jenom asi největším outsiderem ze čtyř kandidátů, momentálně je ještě větším. Není jasné, jak hráči na zprávu o Götzem zareagují. Klíčové bude kromě taktického hlediska to, zdali Klopp dokáže hráče přimět k tomu, aby fanouškům dali zapomenout na chmury, či jestli poslední vývoj v klubu fotbalisty Dortmundu naopak spíše demoralizuje. To by však při Kloppových motivačních schopnostech nejspíš problém být neměl.

Z fotbalového hlediska půjde o velký souboj podobných stylů - jak Dortmund, tak Real sázejí na rozestavení 4-2-3-1 a rychlý přechod do protiútoků. Protože jde o dvojzápas, bude si Dortmund muset v domácím zápase vytvořit dobrou pozici do odvety. Bude tedy zajímavé, jakým způsobem o to bude usilovat - v pohárové matematice je velmi slibný i výsledek 0:0, jak ukázala Málaga.

Fantastická sezona

"Prožíváme v Lize mistrů fantastickou sezonu. Rádi bychom Real porazili, ale ani bezbranková remíza by nebyla špatná. Proti Málaze jsme sami viděli, jak může být těžká odveta po úvodním výsledku 0:0," řekl obránce Lukasz Piszczek. "Pamatujeme si, co se stalo v první fázi, ale věci se od té doby změnily. Real Madrid teď vypadá mnohem silnější, ale kvůli němu nebudeme měnit svůj styl hry," uvedl trenér Dortmundu Jürgen Klopp.

Za normálních podmínek by šlo očekávat spíše opatrný přístup ze strany Dortmundu, aby příliš nenahrával do karet Realu. Co však doopravdy uvidíme - i v souvislosti s přestupem Götzeho do Bayernu -, se příliš předvídat nedá. Jedna věc je však jistá. Stejně jako v případě Bayernu s Barcelonou rozhodne to, který z dvou týmů nastaví efektivnější způsob presinku.

Forma je jinde

Dortmund by proti hvězdnému Realu rád zopakoval loňský podzim, kdy "Bílý balet" doma porazil 2:1, v Madridu s ním remizoval 2:2 a odsunul ho na druhé místo základní skupiny. Soupeři se potkali v semifinále soutěže už v ročníku 1997/1998. Real tehdy po výsledcích 2:0 a 0:0 vyřadil Borussii jako úřadujícího vítěze LM. Ve druhé skupinové fázi ročníku 2002/2003 si pak madridský tým připsal výhru 2:1 a remízu 1:1, když obě branky vestfálského celku vstřelil český kanonýr Jan Koller.

Madridští věří, že jsou na tom lépe než na podzim. "Když jsme hráli předchozí zápasy, nebyli jsme v takové formě jako nyní. Máme velké sebevědomí, které nám dovoluje hrát velmi dobře," prohlásil záložník Realu Ángel di María. Zároveň ale upozornil na sílu protivníka. "Na vlastní kůži jsme zažili, jak jsou dobří v protiútocích. Potřebujeme hrát na hranici svých možností, abychom postoupili," doplnil argentinský reprezentant.

Zdroj
ČT sport, ČTK, FotbalJinak.cz [fotbaljinak.cz]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články