Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Ujfaluši míří na Letnou. Jednání se Spartou probíhala několik měsíců

Praha – Sparta představila překvapivou posilu – na Letnou míří bývalý reprezentační stoper Tomáš Ujfaluši. Hráč sice dlouhodobě vyhlašoval, že by rád zůstal v zahraničí, nyní však přiznal, že námluvy s Letenskými probíhaly již několik měsíců. Ujfaluši byl sice spojován hlavně s Olomoucí, jejímž je odchovancem, v případě návratu do české ligy prý ale nikdy nepřipadal v úvahu jiný klub než právě Sparta.

Tomáš Ujfaluši podepsal na Letné smlouvu na jeden rok s opcí
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Sparta jednoznačně zklamala fanoušky i vedení, když vypadla ve 2. předkole Evropské ligy s neznámým švédským Häckenem. Ač v Gambrinus lize zatím neprohrála, ani výkony v domácí soutěži nejsou přesvědčivé. Dlouhodobě se spekuluje, že Letenským chybí především lídr, který by tým povzbudil v okamžicích, kdy se Spartě nedaří. Takovým lídrem by se mohl stát právě Ujfaluši, který jako kapitán vedl v několika utkáních i českou reprezentaci, Hamburk, Fiorentinu i Atlético Madrid.

Tomáš Ujfaluši: "Přemýšlel jsem nad tím, jestli ještě nepůjdu do zahraničí, ale nakonec jsem si řekl, že těch let venku už bylo hodně. Chtěl jsem zůstat doma a se Spartou jsem byl v kontaktu dlouho. Byla to pro mě jediná varianta." 

Bývalý fotbalový reprezentant podepsal se Spartou roční smlouvu s opcí. Pětatřicetiletý stoper nedávno skončil v Galatasaray Istanbul, a tak se mohl po dvanácti letech vrátit do české ligy jako volný hráč zadarmo. Ve Spartě obdržel dres s číslem 3 a jako cíl vyhlašuje zisk ligového primátu. "Věřím, že Spartě k titulu pomůžu. Navíc vítězství v české lize mi stále chybí," uvedl Ujfaluši. 

V poslední sezoně vinou přetrženého zkříženého vazu v koleni odehrál Ujfaluši pouze dva zápasy a ještě nedávno hovořil o tom, že není zcela fit. Středeční zdravotní prohlídka prý ale ukázala, že koleno je v pořádku a že se stoper hned může zapojit do plného tréninku. Poslední soutěžní zápas odehrál Ujfaluši 26. srpna loňského roku, pak nuceně stál kvůli poraněnému kolenu. Nyní chce zasáhnout do ligových bojů co možná nejrychleji.

"Zítra se začínám připravovat s kondičním trenérem, pak to může jít rychle. Nechci říkat, že to bude za týden nebo dva. Ale možné to je," uvedl. Spekuluje se, že stoper by mohl zasáhnout již do utkání 6. kola proti Příbrami, které je na programu 24. srpna. Ujfaluši patří se 78 mezistátními zápasy k nejzkušenějším českým fotbalistům. Má na kontě bronz z mistrovství Evropy v roce 2004 a byl jednou z vůdčích osobností Brücknerova týmu, v mnoha zápasech i jeho kapitánem. V roce 2009 se reprezentace vzdal.

Během bohaté kariéry sklízel úspěchy v Hamburku, Fiorentině i Atlétiku Madrid, s nímž vyhrál v roce 2010 Evropskou ligu. V Galatasarayi slavil dvakrát mistrovský titul, před sezonou se ale kvůli vleklému zranění a tréninkovému výpadku dohodl s tureckým klubem na rozvázání smlouvy.

Potká se na Letné Kadlec s Dočkalem?

Vedení Sparty přiznalo, že dál probíhají jednání s Frankfurtem o prodeji Václava Kadlece. Bundesligový klub nedávno vyhlásil, že mladého útočníka chce získat do konce týdne. Vedení Sparty zároveň nezastírá, že má zájem o angažování Bořka Dočkala z Rosenborgu Trondheim, který by Kadlece mohl zastoupit v sestavě Letenských. "Intenzivně jednáme, do konce týdne by mohlo být vše hotové," řekl personální ředitel Sparty Jakub Otava.

Příchod bývalého libereckého záložníka na Letnou ale prý není podmíněn prodejem Václava Kadlece. "Příchod Dočkala neznamená automaticky odchod Kadlece, Bořka chceme získat bez ohledu na další záležitosti. Jednání s Frankfurtem o Kadlecovi běží dál, ale my se s ním (Kadlecem) nechceme loučit. Zatím to je bez konkrétního závěru," komentoval Otava aktuální přestupové dění.

Je nám líto, video expirovalo.
Ujfaluši jde do Sparty
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články