Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Liberec dvěma góly Rabušice otočil utkání se Slavií

Liberec - Slovan Liberec má za sebou bezchybný vstup do ligové sezony. Výborným výkonem ve druhém poločase dokázal otočit nepříznivý vývoj zápasu, když po úvodní pětačtyřicetiminutovce prohrával 0:1 krásnou trefou Karola Kisela. Po přestávce se však probudil útočník Michael Rabušic, který stejně jako celý jeho tým zlepšil pohyb bez míče a dvěma góly během čtvrt hodiny zvrátil stav zápasu na svou stranu. Liberec je tak se šesti body třetí o skóre za Plzní a Spartou, Slavia po dvou utkáních má pouhý bod za domácí remízu s Baníkem.

Michael Rabušic
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Po první půli nic nenasvědčovalo tomu, že bychom měli odjet s prázdnou. Úvod druhé půle nás ale nezastihl v dobré formě. Máme dost zkušených hráčů na to, že bychom měli dovést takový zápas do vítězného konce. Je to strašná škoda," litoval kouč Slavie Michal Petrouš. Naopak liberecký Jaroslav Šilhavý měl velké výhrady k první půli. "Byli jsme horším týmem, hráli jsme bez pohybu a Slavia dominovala. Navíc jsme dostali gól do šatny, to byla sprcha," řekl. "Ale jsem rád, že vstup do druhé půle se nám vydařil a dali jsme dva rychlé góly. Jsem rád, že jsme to zvládli a dotáhli k vítězství," pochvaloval si.

Do utkání oba týmy nastoupily v dosti jiném rozpoložení. Liberec chtěl přenést úspěchy z posledních dvou zápasů - jak ze zápasu s Rigou v předkole Evropské ligy, tak z utkání na hřišti Olomouce - i do svého úvodního ligového utkání na domácí půdě. V sestavě Slovan oproti letošnímu debutu v domácí soutěži neudělal jedinou změnu, naopak základní jedenáctka Slavie zaznamenala dvě změny. Brankář Černý se po osmi a půl letech vrátil do slávistické branky symbolicky v Liberci, kde za červenobílé odchytal předchozí ligový duel. Útočníka Škodu zase nahradil Fenin.

V prvním poločase nemusel navrátilec do českého prostředí vážněji zasahovat, protože hostující obrana nepustila třetí tým uplynulé sezony do jediné šance. Zápas měl i v tropickém vedru dobré tempo, oba týmy se ale zpočátku soustředily na defenzivu. Aktivněji začali hosté a gólman Kovář měl co dělat, aby v devatenácté minutě vyškrábl křížnou střelu Juhara. Když už se zdálo, že poločas skončí bez branek, udeřila Slavia. Fenin, který dostal v útoku přednost před Škodou, vysunul ve 44. minutě Nitrianského, ten posunul míč na Kisela a hostující kapitán krásnou technickou střelou do levého horního rohu otevřel skóre.

Sešívaní však záhy po změně stran inkasovali. Liberec zvýšil aktivitu při hře bez balonu, byl důraznější, a nejvíce se to projevilo na klíčovém muži domácích - Michaelu Rabušicovi. Ten si dvakrát během čtvrt hodiny skvěle našel prostor v šestnáctce hostí a dokázal Kušnírovy centry z pravé strany dovést do brány. Nejdříve si nepočínal ideálně Černý, který nesměle vyběhl z brány, ale Rabušic dokázal tělem usměrnit balon do sítě. Poté si třiadvacetiletý útočník poradil s dalším nakopávaným míčem, nechytatelnou hlavičkou dolů k pravé tyči dostal svůj tým do vedení.

Hosty zvrat ve skóre zaskočil a dorazit je mohl Delarge, jenže v úniku na Černého si moc předkopl míč. Slávistickou hru rozhýbal střídající Koreš, v 66. minutě měl na noze vyrovnání, ale z hranice penalty přestřelil. Pražané se tlačili za vyrovnáním, ale otvírali tím prostor pro liberecké brejky. V nich nedokázal pojistit vítězství aktivní Delarge, který nastřelil po uvolnění se přes slávistickou obranu tyč, Liberec si však zbytek utkání s přehledem pohlídal a Slavii porazil 2:1.

Slovan Liberec - Slavia Praha 2:1 (0:1)

Branky: 47. a 59. Rabušic - 44. Kisel. Rozhodčí: Zelinka - Mencl, Hájek. ŽK: Kušnír, Kelič - Kisel, Gecov, Škutka, Bortel, Nitrianský. Diváci: 6 638.

Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Frýdek - Hušek (76. Sackey), Rybalka (46. Fleišman) - Delarge, Pavelka, Kalitvincev (88. Kolár) - Rabušic. Trenér: Šilhavý.

Slavia: Černý - Nitranský, Petrák, Bortel, Čonka - Gecov, Zmrhal - Mičola (76. Štěpán), Kisel, Juhar (57. Koreš) - Fenin (66. Škutka). Trenér: Petrouš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články