Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Liberec třemi góly ve 2. půli zničil Košice a došel si pro postup

Liberec – Liberečtí navázali na loňskou jízdu Evropskou ligou a nad Košicemi dokázali zvítězit 3:0, ačkoliv se jim herně příliš nedařilo. Košice sice měli především v první půli převahu, Slovan ale třemi brankami v druhém poločase utnul naděje slovenského týmu, navázal na vítězství z prvního utkání 1:0 a může se těšit na 3. předkolo Evropské ligy proti rumunskému týmu Astra Giurgiu. Utkání jsme sledovali v podrobné on-line reportáži.

Dzon Delarge
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Liberec nastoupil s dvěma změnami v sestavě oproti prvnímu duelu. Zraněného záložníka Jarolíma nahradil uzdravený Delarge a na hrotu útoku dostal místo Hadaščoka šanci Hamulák. Nová slovenská posila se hned po devíti minutách mohla dočkat první soutěžní branky v dresu Slovanu, pomezní rozhodčí ale Hamulákovu gólovou dorážku kvůli ofsajdu neuznal.

Liberec začal aktivně, další šanci mu ale počáteční nápor nepřinesl a iniciativu postupně přebrali Košice. V polovině první půle tak mohly udeřit Košice, když domácí gólman Hroššo podběhl centr na zadní tyč, který se rychle vrátil zpět před branku. Nikdo z hostujících hráčů ale nedokázal míč dopravit za brakovou čáru.

Slovenský začal čím dál tím častěji hrozit. Liberec měl velké problémy především s centry ze stran. V 32. minutě jeden z nich vyboxoval Hroššo jen ke košickému Bukatovi, který sice nádherně trefil těžký míč z voleje, o několik desítek centimetrů ale přestřeli branku Slovanu a chybující brankář si mohl oddechnout. Hosté byli dál lepším týmem, ale neprosadili se ani v 45. minutě, kdy vyběhnuvší Hroššo vychytal Viazanka.

Po půli přišlo liberecké oživení

Po přestávce se Liberec vrátil k aktivní hře z úvodu utkání a záhy se dočkal odměny. V 54. minutě se do Šuralova centru akrobaticky položil Ďubek a přesnou hlavičkou k tyči vsítil svůj první soutěžní gól za Slovan po nedávném příchodu ze Slovenska. 

Liberec, který v minulé sezoně došel v Evropské lize až do jarních vyřazovacích bojů, se uklidnil a v 62. minutě mohl zvýšit. Delarge ale sám před brankou selhal. Český trenér Košic Radoslav Látal zkusil oživit hru dvojitým střídáním, čtvrt hodiny před koncem stáhl i defenzivního kapitána Šinglára, který dříve hrával za Liberec. Jeho svěřenci už ale pátou porážku v pátém soutěžním zápase sezony a vyřazení neodvrátili.

Samuel Slovák, trenér Liberce: "Měli jsme dobrý start do utkání, ale pak Košice takovým silovým fotbalem získaly na zbytek prvního poločasu převahu, i když my jsme se dobře bránili. Druhý poločas jsme se uklidnili, hráči chytili herní pohodu a začali si víc věřit. Druhý poločas byl z naší strany velmi dobrý, bojovný, běhavý. V těžkém zápase s dobrým soupeřem jsme uhráli velmi dobrý výsledek a zaslouženě jsme vyhráli." 

Radoslav Látal, trenér Košic: "Už před dvojutkáním jsem říkal, že Liberec je zkušené mužstvo, a že budou rozhodovat chyby. Oba dva zápasy to platilo. Dneska nám prvních deset patnáct minut moc nevyšlo, potom jsme se dostali do hry a měli i šance, které jsme bohužel neproměnili. Do druhé půle jsme chtěli nastoupit stejně, ale pak jsme inkasovali z první střely na branku gól a bylo o postupujícím rozhodnuto." 

Naopak Liberec přidal ještě dvě branky. Poté, co v 81. minutě Ostojičovi zabránila ve vyrovnání branková konstrukce, ztratili košičtí míč, do rychlého náběhu se vydal Delarge a nekompromisní střelou zvýšil na 2:0. Definitivní tečku za utkáním učinil v 90. minutě velmi dobře hrající Šural, kterého před brankou nalezl báječně načasovanou přihrávkou střídající Hadaščok, a libercký záložník nezaváhal.

Liberec tak vcelku pohodlně postoupil do 3. předkola Evropské ligy, kde na něj čeká rumunská Astra Giurgiu. "Astra Giurgiu je silný soupeř, skončil druhý v rumunské lize, která má velmi slušnou úroveň. Budeme se o nich snažit získat co nejvíc informací, oni určitě ví, že jsme mužstvo, které v minulé sezoně hrálo v pohárech velmi dlouho. To by mohla být naše psychologická výhoda," uvědomuje si trenér Liberce Samuel Slovák. 

Slovan Liberec - MFK Košice 3:0 (0:0) Branky: 54. Ďubek, 81. Delarge, 90. Šural. Rozhodčí: Edvartsen - Lundberg, Gundersen (všichni Nor.). ŽK: Pavelka - Viazanko, Diaby. Diváci: 7100. První zápas: 1:0, postoupil Liberec.

Liberec: Hroššo - Coufal, Rajnoch, Karišik, Fleišman - Sackey - Delarge (87. Kolár), Pavelka, Ďubek (84. Hadaščok), Šural - Hamulák (75. Luckassen). Trenér: Slovák.

Košice: Tofiloski - Kavka, Ostojič, Bašista - Šinglár (77. Novák), Korijkov - Viazanko (67. Pačinda), Bukata, Sekulič - Skvašík (68. Haskič) - Diaby. Trenér: Látal. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články