Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Trenér Šachtaru: Plzeň je jedním z nejlepších týmů ve střední a východní Evropě

Doněck - Dlouholetý trenér Šachtaru Doněck Mircea Lucescu má pouhá slova chvály pro svého nadcházejícího soupeře v Evropské lize, Viktorii Plzeň. Ta je podle něj jedním z nejlepších týmů ve střední a východní Evropě. Rumunský kouč přitom lépe než mnozí zahraniční trenéři zná obě hlavní postavy Plzně - jak trenéra Dušana Uhrina, tak kapitána Pavla Horvátha.

Mircea Lucescu
zdroj: DPA autor: Marius Becker

"Viktoria je velmi silný tým s velkými zkušenostmi. V posledních letech dosahuje vynikajících výsledků. My se s nimi utkali před třemi roky v přípravě a už tehdy byli silní, teď se ještě zlepšili," řekl Lucescu. "Je to jeden z nejlepších týmů ve střední a východní Evropě," dodal.

Velkými zbraněmi Plzně jsou podle něj organizace hry, disciplína, individuální vybavenost hráčů a kvalitní ofenziva. Nic na tom prý nezmění ani prosincová změna trenéra, když se po Pavlu Vrbovi týmu ujal Uhrin.

"Mají sice jiného trenéra, ale je to hlavně o týmu samotném. Kouč nemůže vše za měsíc změnit. Za rok to možná bude Uhrinova Plzeň, ale teď se hlavně snaží navázat na práci svého předchůdce. Vím, že to má Dušan těžké, ale je to inteligentní trenér, který si s tím poradí," myslí si rumunský kouč.

Lucescu se s Uhrinem zná dobře, český kouč dlouhá léta působil v rumunských klubech Temešváru a Kluži. "Dělal na mě velmi dobrý dojem. Je to velký profesionál. Asi i proto, že pochází z fotbalové rodiny," připomněl Dušana Uhrina staršího. "Jeho otce sice neznám osobně, ale jako trenéra samozřejmě ano," dodal rumunský kouč.


Velmi pozitivní vztah má Lucescu k Horváthovi, kterého si v roce 2001 jako trenér Galatasaraye dokonce přivedl do týmu. "Bohužel se tehdy neaklimatizoval na turecký fotbal. Ale jako hráče ho mám opravdu hodně rád. Je to agresivní hráč s velmi rychlým myšlením. Má velký talent a výjimečné individuální schopnosti. Navíc je to velká osobnost. I ve svém věku je klíčovým hráčem, který je zapojen do všech ofenzivních akcí. Tak chytrému hráči nesmíme dát prostor a čas," prohlásil Lucescu.

S analýzou hry Plzně si hodlá poradit sám se svým realizačním týmem. Od českého reprezentanta Tomáše Hübschmana, který obléká dres Šachtaru, informace nezískává. "S Tomášem jsem se o Plzni nebavil a ani se nechystám. Informace, které potřebuji, zjišťuji z videa a internetu," dodal Lucescu.

Formu Šachtar ladil během soustředění v Abú Zabí, Tel Avivu a nyní v turecké Antalyi. Dnes se utká s Mariborem, který Plzeň vyřadila v předkole Ligy mistrů, a v páteční generálce na duel s Plzní vyzve Partizan Bělehrad.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články