Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Chelsea chce získat druhý evropský titul v řadě, Benfica atakuje treble

Amsterodam - Přestože je Evropská liga tradičně ve stínu prestižnější Ligy mistrů, finále "druhé" evropské soutěže slibuje pozoruhodný souboj dvou týmů, které se mohou postarat o historický úspěch. Chelsea si může jako jeden z mála týmů zajistit druhý titul v evropských soutěžích v řadě. A Benfica si zase bude chtít zajistit první vítězství v jedné ze tří soutěží, kde má titul na dosah. Přímý přenos sledujte od 20:30 na ČT sport nebo na našem webu.

Frank Lampard
zdroj: ISIFA

Benfica přitom na velkou mezinárodní trofej čeká od roku 1962, kdy vyhrála Pohár mistrů evropských zemí. V následujících šesti finále vždy odešla jako poražená, což už nechce znovu dopustit. "Vítězství v Evropské lize by bylo velmi důležitým momentem v historii klubu. Dostat se do finále je velký úspěch, ale slavit celkové vítězství je až ten dokonalý pocit," řekl trenér Jorge Jesus. "Benfica má slavnou historii, ale chceme se postarat i o slavnou přítomnost," dodal.

Naopak Chelsea tři z dosavadních čtyř finálových duelů vyhrála. Nestačila jen v roce 2008 v Lize mistrů na Manchester United. Do Evropské ligy se letos stejně jako Benfica dostala poté, co nezvládla základní skupinu Ligy mistrů. "Poté co jsme v této sezoně vypadli z Ligy mistrů, bylo v týmu zklamání. Teď jsme ale všichni odhodlaní získat pro klub další trofej. Víme ale, že to bude velmi těžký úkol, jelikož Benfica je silný tým s velmi dobrým trenérem," řekl kouč anglického celku Rafael Benítez.

Ten v roce 2004 získal Pohár UEFA, předchůdce Evropské ligy, s Valencií a může se stát po Giovannim Trapattonim teprve druhým koučem, který soutěž vyhraje s dvěma různými týmy. Pro brankáře Čecha je speciální motivací, že v případě triumfu se Chelsea dostane do Superpoháru, který se v srpnu odehraje v Praze na stadionu v Edenu.

"Zahrát si v Praze je pro mě samozřejmě velké lákadlo. Navíc bychom se rádi s Chelsea pokusili napravit loňský Superpohár, který nám vůbec nevyšel," připomněl Čech porážku Chelsea 1:4 s Atlétikem Madrid. Čech navíc může být teprve druhým českým fotbalistou, který by se pyšnil výhrou v Lize mistrů i v Evropské lize (Poháru UEFA). Dosud se to povedlo jen Vladimíru Šmicerovi.

Rafael Benítez, trenér Chelsea

Rafael Benítez před zápasem se Spartou"Jak už jsem ale mnohokrát říkal, jsem profesionál, a dokud budu v Chelsea, budu dělat maximum, abychom vyhrávali. Kvůli tomu fotbal děláme. I pro mě je důležité získávat trofeje. Takže teď myslím jen na to, jak vyhrát Evropskou ligu. Každé finále je jiné. Můžete nějak začít, ale pak na to musíte reagovat podle průběhu. Třeba o poločase úplně všechno změnit. Hlavní je mít sebedůvěru a dobrý pocit. V tom mi zkušenosti s finálovými zápasy mohou trochu pomoci."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články