Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrba: Chceme dojít až do semifinále jako kdysi Slavia

Plzeň – Plzeňská Viktorie šokovala nejen české a italské fanoušky svým hladkým postupem přes vysoce favorizovanou Neapol. Italského soupeře dokázala porazit v obou utkáních s celkovým skóre 5:0 a v osmifinále Evropské ligy se může těšit na souboj s Fenerbahce Istanbul. "Jsem rád, že můžeme konkurovat takovým mužstvům, jako je Neapol," zářil po utkání trenér Plzně Pavel Vrba. Viktoriáni jsou si ale vědomi své síly a vědí, že osmifinále pro ně zdaleka nemusí být konečnou.

Hráči Plzně
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Před dvojzápasem jsme favoritem nebyli, jsem rád, že jsme Neapol porazili takovým výsledkem. V kariéře tenhle výsledek řadím na druhé místo za postup do Ligy mistrů. Je to obrovský úspěch," radoval se po utkání trenér Pavel Vrba. 

A vyřazení jednoho z elitních týmů italské Serie A si dosyta užívali i hráči Viktorie. "Musím říct, že jsem si ten postup vychutnal. Neapol na mě v těch dvou zápasech nepůsobila moc sympaticky. Ani si s námi nepodali ruce a byli arogantní. I rozhodčí byl takový zvláštní. O to víc nás hřeje, že jsme vyhráli i podruhé a postoupili," řekl záložník Daniel Kolář.

"Měli jsme i štěstí"

Trenér Vrba ale krotí emoce a je si vědom, že zejména v prvním utkání dopomohla Plzni k senzační výhře i paní štěstěna. "Že jsme vyhráli 5:0, mě samozřejmě nesmírně těší. Buďme ale upřímní, narazili jsme na velice těžkého soupeře. Musíme si uvědomit, kolik šancí Neapol hlavně v prvním zápase neproměnila. Měli jsme i štěstí, možná, že to štěstí přálo těm, kteří chtěli srdcem a hlavou víc postoupit," podotkl Vrba.

Daniel Kolář ale upozorňuje, že za skvělým výsledkem stála především skvělá taktická příprava a organizace hry Plzně. "Na to, že jsme hráli proti italskému týmu, a Italové jsou vyhlášení taktickou připraveností, jsme jim v tomhle zdatně sekundovali. Byli jsme dobře takticky připraveni," ocenil Kolář práci trenéra Pavla Vrby.

"Mohli jsme si dovolit přepych a nechat víceméně hrát Neapol do plné obrany. Čekali jsme na příležitost, která přišla. Ve druhém poločase jsme ukázkově vyřešili dvě šance a dali dva góly. Jsem spokojený s výsledkem i předvedenou hrou," dodal Vrba.

Za Plzeň se v odvetném utkání trefili obě velké zimní posily – Jan Kovařík a Stanislav Tecl. "Chtěl jsem to prostě propálit do sítě. V poslední době jsem při šancích v Jablonci mířil a mířil a nic z toho nebylo. Tak jsem teď prostě zavřel oči a napálil to tam," popsal svou trefu z 51. minuty Kovařík. "Když jsem oči otevřel, tak jsem viděl, jak se míč šourá za čáru a tlačil jsem ho tam. Pak už to byla jen neskutečná radost," dodal.

Fenerbahce už Plzeň nepodcení

V dalším kole Plzeň čeká Fenerbahce Istanbul. Západočeši už na tureckého soupeře za éry trenéra Vrby narazili, když před dvěma sezonami navzdory sympatickým výkonům vypadli s Besiktasem Istanbul. "První zápas hrajeme doma, to je trochu nevýhoda, spíše nám to zatím vyhovovalo naopak. Doufám, že teď zúročíme zkušenosti. Myslím, že i když jsme s Besiktasem hráli velice dobře, byla tam ta nezkušenost, která nás stála lepší výsledek," zavzpomínal Vrba." Soupeř bude favorit a myslím si, že s námi už budou počítat trochu jinak než Neapol," doplňuje Stanislav Tecl, že Fenerbahce zápas s Plzní ale nyní těžko podcení.

Plzeň se stala po devíti letech prvním českým týmem, který postoupil do osmifinále evropského poháru. A Vrba věří, že cesta Viktorie bude ještě pokračovat třeba až do semifinále, kam postoupila před sedmnácti lety Slavia.

"Tehdy jsem trénoval mladší dorost Baníku Ostrava a netušil jsem, že se někdy můžu dostat tak daleko, abych mohl konkurovat tehdejší Slavii," uvedl. "Slavia tehdy došla dva roky za sebou daleko a pan Cipro toho s ní hodně dokázal. My bychom chtěli Slavii napodobit. Tenkrát také postoupili na úkor italského soupeře, takže je trochu kopírujeme," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
FC Viktoria Plzeň - SSC Neapol
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články