Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Němci se chtějí postavit statistikám a přehrát neporažené

Gdaňsk (Polsko) - Fotbalisty Německa před semifinále mistrovství Evropy s Itálií nijak nestraší pohled do statistik a skutečnost, že čtvrtečního rivala ještě nikdy na velkém turnaji neporazili. Tým kouče Joachima Löwa doufá po sedmi zápasech v prolomení nepříznivé bilance. Čtvrtek má být pro Němce jedinečnou příležitostí. Nahrává jim i to, že Italové se vypořádávají se zraněním De Rossiho a Abateho.

Německá radost
zdroj: ISIFA

"Chceme přepsat historii a začít psát novou," prohlásil trenér brankářů Andreas Köpke. Sedm zápasů, tři výhry Itálie a čtyři remízy a žádný německý triumf, tak vypadá přehled dosavadních vzájemných duelů obou gigantů na vrcholných akcích. Německý tým se tím prý nestresuje.

"Takové statistiky, že jsme Itálii nikdy na turnaji neporazili, vůbec nepočítáme," uvedl Köpke, který se Itálii postavil na Euru v roce 1996 při bezgólové remíze. Němci budou mít před čtvrtečním semifinále ve Varšavě o motivaci postaráno. Dobře si pamatují na porážku se "squadrou azzurou" ve stejné fázi světového šampionátu před šesti lety, kdy na domácí půdě prohráli 0:2 po prodloužení a rozplynul se jim sen o zlatu, které nakonec získala právě Itálie.

Hodně bolestivé pro Němce byly i porážky ve finále MS v roce 1982 a v semifinále MS v roce 1970. "Nedíváme se dozadu. Nezajímáme se o to, co se dělo v minulosti. Když budeme hrát tak, jak umíme, můžeme je porazit. Itálie je každopádně překvapením turnaje, účast v semifinále si jednoznačně zaslouží. Před turnajem se o nich napsalo hodně negativního, ale teď ukazují, jak dobří jsou," řekl německý tahoun a klíčový záložník Mesut Özil.

Zranění De Rossi s Abatem by mohli přijít o semifinále ME

Italský tým zajímá také spíše současnost. Mužstvo trápí zdravotní stav záložníka Daniele De Rossiho a obránce Ignazia Abateho, kteří se zranili v závěru nedělního vítězného čtvrtfinále s Anglií. Zraněného De Rossiho vystřídal v 80. minutě Alessandro Diamanti, který proměnil v penaltovém rozstřelu rozhodující pokutový kop. "Kvůli sedacímu nervu se necítím úplně v pohodě. Po Diamantiho penaltě jsem nemohl ani vstát a běžet ho obejmout," uvedl středopolař AS Řím De Rossi.

Rooney se probíjí italskou obranou
zdroj: ČTK/AP autor: Gregorio Borgia

Pravý bek Abate z AC Milán opustil hřiště v poslední minutě normální hrací doby kvůli svalovému problému. Jeho náhradník Christian Maggio dostal druhou žlutou kartu na turnaji a v semifinále nebude trenérovi Cesaremu Prandellimu k dispozici. Kvůli zranění podkolenní šlachy navíc stále není připraven další obránce Giorgio Chiellini, jenž proti Anglii nenastoupil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články