Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Ukrajina: Domácí outsider spoléhá na Ševčenka

Praha – Fotbalisty Ukrajiny nečeká na domácím šampionátu snadná práce. Los jim nadělil do skupiny silné týmy Anglie, Francie a Švédska a mužstvo kolem stárnoucích hvězd Ševčenka a Voronina čeká spousta práce, aby postoupilo alespoň do čtvrtfinále. Ukrajince navíc trápí propustná obrana a před šampionátem přišli hned o tři brankáře.

Andrej Ševčenko
zdroj: ČT24 autor: Jürgen Feichter

Pro Ukrajince je letošní Euro teprve druhým velkým turnajem od získání samostatnosti. Před šesti lety se pod vedením současného kouče Olega Blochina probojovali na mistrovství světa v Německu.

Na šampionátu v roce 2006 došli překvapivě až do čtvrtfinále, ve kterém podlehli pozdějším vítězům z Itálie. V následujících dvou kvalifikacích vždy selhali. Na letošní Euro už ale jako pořadatel projít zákrutami kvalifikace nemuseli a na šampionát postoupili automaticky.

V posledních dvou letech tak Ukrajinci nenastoupili do soutěžního zápasu a svou formu testovali jen v přátelských duelech. Na konci loňského roku se postavili i české reprezentaci, které podlehli 4:0 a trenéru Bílkovi darovali nejvyšší výhru za dobu na lavičce národního týmu.

Ukrajinci v posledních měsících obecně hodně inkasují. V nedávném utkání s Německem remizovali 3:3, Rakušanům podlehli 3:2 a defenziva zdá se být hlavní slabinou ukrajinského mužstva. Na šampionátu chybí zraněný bývalý stoper Barcelony Čigrinskij, na Euro neodcestovala hned trojice ukrajinských brankářů.

Předpokládaná jednička Olexandr Šovkovskij se zranil, stejně jako Andrij Dikaň. Blochin nemohl počítat ani s Olexandrem Rybkou, jenž dostal trest za doping. Mezi tyče se tak nejspíš jako číslo jedna postaví Andrij Pjatov ze Šachtaru Doněck, který má na kontě 24 reprezentačních zápasů.

Předpokládaná sestava:

Pjatov – Gusev, Kučer, Michalik, Rakickij – Jarmolenko, Timoščuk, Rotaň, Konopljanka – Voronin - Ševčenko

V posledním přípravném zápase před ostrým startem, ve kterém čeká Ukrajince Švédsko, pořádně potrápila ukrajinské fotbalisty neznámá nemoc. Někteří hráči skončili na kapačkách po duelu s Tureckem, kterému podlehli 2:0. Do startu šampionátu by ale všichni fotbalisté měli být v pořádku.

V kádru mají Ukrajinci až na výjimky jen hráče z domácí a ruské soutěže. Nejznámějšími postavami týmu jsou stárnoucí hvězdy Ševčenko, Voronin a Tymoščuk. Jedna z největších postav historie ukrajinského fotbalu, vítěz Zlatého míče z roku 2004, Andrej Ševčenko je navíc lehce zraněný a ani v kyjevském Dynamu, kde momentálně působí, nenastupuje pravidelně. Přesto by bývalému kanonýrovi AC Milán a Chelsea nemělo uniknout místo v základní sestavě.

Program ukrajinské reprezentace v základní skupině

Pondělí 11. června 20:45 vs. Švédsko (Kyjev)

Pátek 15. června 20:45 vs. Francie (Doněck)

Úterý 19. června 20:45 vs. Anglie (Doněck)

Velká očekávání se nicméně váží především k talentovanému ofenzivnímu záložníkovi Andriji Jarmolenkovi. Dvaadvacetiletý hráč Dynama Kyjev, kterému ukrajinská média přezdívají "nový Ševčenko", se blýskl dvanácti góly ve dvaceti ligových utkáních loňské sezony. V reprezentaci má levonohý středopolař na kontě sedm přesných zásahů, na které potřeboval 20 startů v národním týmu.

K Ukrajině nebyl los základních skupin Eura příliš milosrdný. Ve skupině D je čeká Anglie, Francie a Švédsko. Bylo by překvapením, pokud by neskončili Ukrajinci na posledním místě.

Nominace Ukrajiny na mistrovství Evropy

brankáři: Andrij Pjatov (Šachtar Doněck), Olexandr Gorjainov (Metalist Charkov), Maxim Koval (Dynamo Kyjev)

obránci: Olexandr Kučer, Jaroslav Rakickij, Vjačeslav Ševčuk (všichni Šachtar Doněck), Evgen Chačeridi, Taras Michalik (oba Dynamo Kyjev), Evgen Selin (Vorskla Poltava), Bogdan Butko (Illičivec Mariupol)

záložníci: Olexandr Alijev, Denis Garmaš, Oleh Gusev, Andrij Jarmolenko (všichni Dynamo Kyjev), Evgen Konopljanka, Ruslan Rotaň (oba Dněpr Dněpropetrovsk), Serhij Nazarenko (Tavrija Simferopol), Anatolij Timoščuk (Bayern Mnichov)

útočníci: Arťom Milevskij, Andrej Ševčenko (oba Dynamo Kyjev), Marko Děvič (Metalist Charkov), Andrij Voronin (Dynamo Moskva), Jevgenij Selezňov (Šachtar Doněck)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články