Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

FAČR a ČAFH se přou o podobu smluv profesionálních fotbalistů

Praha Česká asociace fotbalových hráčů a Fotbalová asociace ČR vedou spor o nové podobě smluv pro profesionální fotbalisty. Zatímco podle názoru ČAFH je třeba, aby byl ve smlouvě zahrnut pracovněprávní vztah mezi hráčem a klubem, jinak budou hrozit sankce ze strany UEFA, podle FAČR to není pravda.

Ilustrační foto

Důvodem sporu je dokument z dubna 2012, ve kterém se Světová asociace hráčů FIFPro, UEFA, Evropská asociace klubů ECA a zástupci Evropských profesionálních fotbalových lig EPFL dohodly na základních údajích, které musejí být zaneseny do profesionálních smluv u fotbalistů v členských zemích UEFA. Tato dohoda mimo jiné uvádí, že mezi hráčem a klubem musí být pracovněprávní vztah. "To není náš výmysl, chce to po nás UEFA a FIFPro. Jinak hrozí sankce. My se do toho zapojujeme jen proto, abychom pro hráče zajistili co nejlepší podmínky, když se to musí zavést," řekla předsedkyně ČAFH Markéta Haindlová.

FAČR však odmítá, že by kvůli absenci pracovně právního vztahu v hráčských smlouvách hrozily sankce ze strany UEFA. Ta totiž prý ví o legislativních problémech v ČR, které tento krok komplikují. "Předsedkyně ČAFH se snaží uměle vytvořit dojem sporu mezi asociacemi, ovšem opak je pravdou. FAČR si je plně vědoma naléhavosti dané problematiky a intenzivně se jí zabývá. Jednal o ní i na posledním jednání výkonný výbor," řekl ředitel legislativního oddělení FAČR Jan Pauly.

FAČR má již připravený koncept hráčské smlouvy. "Už v červnu byl doručen na ČAFH koncept, do kterého byly ve spolupráci s Ligovou fotbalovou asociací zapracovány všechny připomínky UEFA, avšak tento dokument zůstal ze strany ČAFH do dnešního dne bez odezvy," dodal. Podle Haindlové v tomto konceptu chybí požadovaný pracovněprávní vztah. ČAFH kvůli tomu podala stížnost k Evropské komisi, což je podle FAČR další důvod průtahů schválení nové podoby smlouvy.

"Je nežádoucí, aby FAČR učinila závažný zásah do svých předpisů v době, kdy není postaveno najisto, zda se Evropská komise přikloní k tomu či onomu závěru," vysvětlil Pauly. "I přesto činí FAČR potřebné úkony k tomu, aby bylo termínům a požadavkům ze strany UEFA učiněno zadost," dodal. Podle dohody z Bruselu musí být v profesionální smlouvě mimo jiné jasně stanovený plat, délka platnosti, prémiový řád, zdravotní pojištění, penzijní fond či sociální pojištění.

ČAFH bojuje za to, aby v nových smlouvách získali hráči mnohem více práv než dosud. Mimo jiné aby kluby nemohly uplatňovat jen jednostrannou opci, aby hráči měli možnost ukončit smlouvu v případě, že jim klub tři měsíce nedá výplatu či aby si hráči ponechali osobnostní práva pro využití v marketingu, jako jsou například počítačové hry. Pokud dojde k dohodě o podobě nových smluv, měly by být zavedeny už od sezony 2015/2016. Pak by kluby musely se svými hráči přepracovat všechny dosavadní platné smlouvy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články