Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Kauza Baník: Do hry o záchranu vstoupí ministerstvo vnitra

Praha/Ostrava – Fotbalový Baník Ostrava přežil klinickou smrt. Jednadevadesátiletému fenoménu, který bojoval o existenci, píchli ostravští zastupitelé oživující injekci. Od klubu jménem města koupili za 114 milionů stadion na Bazalech. Komu ale veřejné peníze odklepli, neví ani primátor. Firma, která Baník vlastní, má totiž anonymní akcie. Rozhodnutí se teď snaží zvrátit část zastupitelů, kteří se chystají usnesení o odkupu právně napadnout. Jejich podnět by mělo prošetřovat ministerstvo vnitra.

Ostravský Baník v krizi
zdroj: isifa/MAFRA autor: Alexandr Satinský

"Byla by škoda, kdyby zrovna klub, jako je Baník, zbankrotoval," říká Milan Baroš, vítěz Ligy mistrů a odchovanec Baníku. Trofej mistrů ligy zvedli jeho hráči nad hlavu čtyřikrát - naposledy v roce 2004. Slavné a úspěšné období Baníku Ostrava však skončilo. Tým se trápí a poslední roky bojuje o záchranu. Naposledy ho finančně zachránili ostravští zastupitelé, když si od klubu za 114 milionů koupili stadion na Bazalech.

"Před rokem a čtvrt jsme Baník přebírali s obřími dluhy. Dostali jsme se do situace, kdy byli věřitelé již tak netrpěliví se splácením svých pohledávek, že jsme museli přistoupit k prodeji majetku," vysvětluje předseda představenstva klubu Petr Šafarčík. Hlasování o odkupu ale tak hladké nebylo, na první pokus neprošelo o jediný hlas. "Na jednu mikrosekundu všichni zastupitelé, diváci, kteří tam byli, mlčeli a s otevřenou pusou koukali na to, co se to vlastně stalo," dodává ostravský zastupitel Aleš Juchelka.

Je nám líto, video expirovalo.
Baník pi*o

Pak se spustila zákulisní hra s dodatečným sháněním hlasů a při druhém hlasování už odkup stadionu prošel. Ne každý to ale slaví. "Veřejné prostředky se nemůžou používat na sanaci soukromých dluhů soukromého profesionálního klubu," je přesvědčen předseda hnutí Ostravak Lukáš Semerák. "Jen málokdo by se odvážil ten Baník nepodpořit, v případě, že by to udělal, příští volby stoprocentně není zvolen," myslí si sociolog Jiří Siostrzonek.

Primátor Ostravy Petr Kajnar: "Město si nemůže nedovolit podpořit klub, který má pro něj takový význam."

Majitelem stadionu byl FC Baník Ostrava, jehož vlastníkem je z 95 procent firma Baník Invest. Ta tvrdí, že jde o transparentní akciovou společnost s jasnými majiteli. Ve skutečnosti se ale jedná o akciovku s tzv. akciemi na majitele. Ten není nikde uveden a je jím jedině člověk, který akcie zrovna fyzicky drží v ruce. Podle Kajnara nelze vyloučit, že je vlastní i někdo z vedení města. "Jestli tam jsou anonymní akcie, tak je může vlastnit kdokoliv, třeba já."

Ostravské Bazaly
zdroj: ČT24

Ostravský magistrát šetří - omezuje dopravní spoje, nemá peníze na městskou policii, zároveň však neváhá přihrát tak velkou sumu z veřejných peněz, aniž by si zjistil, komu přesně. "Řeknu majitelům Baníku, že by tohle měli napravit, aby to bylo jasné," ujišťuje zpětně primátor Ostravy. Část zastupitelů, kteří chtějí zůstat v anonymitě, hodlá ale podle deníku Insider podat na ministerstvo vnitra podnět k prošetření celého jednání, kde se o koupi rozhodovalo. "Je pravděpodobné, že byl porušen ústavní pořádek a zákony České republiky," tvrdí ostravský právník Petr Langer. Baník Ostrava tak ještě nemá vyhráno.

Zdroj
ČT sport, ČT24, deník Insider

Hlavní zprávy

Nejčtenější články