Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparťanské body zachránil v nastavení Kadlec, Plzeň veze tři body z Liberce

Praha/Liberec – Sparťanskou misi s cílem odčinit nečekanou porážku z úvodního kola ligy v Hradci Králové zajistil před vlastním publikem až gól střídajícího Václava Kadlece v nastavení. Sparta se tak poprvé v sezoně raduje z vítězství. Osmnáctiletý domácí útočník zlomil v zápase proti Slovácku nerozhodný stav 1:1. Sparta předtím už jednou vedla brankou Třešňáka z 56. minuty, ale už po šesti minutách vyrovnal Košút. Fotbalisté Liberce podlehli po divokém průběhu Plzni 2:3. Domácí doplatili na nejhorší vstup do utkání nejvyšší soutěže v klubové historii, když už po třech minutách prohrávali 0:2. Dokázali sice snížit, domácí body však definitivně vykradl ve druhé půli plzeňský útočník Rezek. Západočeši tak bodovali pod Ještědem potřetí za sebou a vítězně se naladili na čtvrteční duel Evropské ligy s Besiktasem Istanbul.

Sparťané vyběhli na trávník ve značně obměněné sestavě. Kušnír, Hušek, Lačný, Kucka a Wilfried nenastoupili kvůli zranění, Sionka s Matějovským trenér Chovanec posadil jen na lavičku náhradníků a šetřil je na úterní první zápas 3. předkola Ligy mistrů s Lechem Poznaň. Proto se v základní sestavě poprvé objevil kamerunský obránce Adiaba, na hrotu útoku dostali šanci mladí útočníci Jeslínek s Třešňákem.

Na domácích ale bylo znát, že prahli po odčinění prohry z prvního kola z Hradce Králové a od počátku se nastěhovali před branku. Nápor domácích ale záhy ustal a fotbalisté Slovácka hru vyrovnali. Dlouho se pak hrál fotbal bez šancí. První střelu na branku vyslal až ve 39. minutě hlavou Třešňák, ale Filipko si s ní hravě poradil. O minutu později po centru Matějovského předvedl hostující gólman skvělý reflex, když akrobaticky v pádu míč vykopl.

Hned v úvodu druhého poločasu přihrál Třešňák volnému Jeslínkovi, který ale z dvanácti metrů zbrkle poslal míč vysoko nad branku. Tlak domácích sílil. V 54. minutě střelu Zemana z dálky Filipko neudržel, ale napodruhé si poradil s dorážkou Jeslínka. Chvíli poté už ale gólman Slovácka kapituloval. Žofčák se nádherně uvolnil, našel před brankou Třešňáka a dvaadvacetiletý hráč se kouči Chovancovi odvděčil za důvěru prvním ligovým gólem.

Hosté ale nečekaně rychle odpověděli. V 62. minutě Mezlík poslal do vápna centr a Košút hlavičkou do protipohybu brankáře Blažka vyrovnal. Sparta prahla po prvním tříbodovém zisku, ale když tvrdá střela Pamiče těsně minula roh branky, zdálo se, že se bude muset spokojit jen s bodem. Vysvobodil ji ale Kadlec, kterému prodloužil dlouhý nákop Hoheneder, a z hranice šestnáctky střelou k pravé tyči rozhodl.

Kapitán Řepka nechal opět projevit své emoce

Během zápasu došlo k nesportovnímu incidentu, jehož hlavním aktérem byl známý bouřlivák Tomáš Řepka. V 85. minutě za stavu 1:1 hostující Ladislav Volešák při napadání přišlápl Řepkovi kotník. Sparťanský kapitán se k záložníkovi Slovácka rozeběhl a plivl na něj. Rozhodčí Bílek ani asistent Slavík nereagovali. Tomáš Řepka po zápase mixzónou neprošel, Sparta tento incident zatím ponechala bez vyjádření.

Liberec zažil hororový vstup do zápasu

Navrátilec z Německa Štajner rozhodně nečekal, že při své obnovené premiéře na libereckém stadionu zažije se spoluhráči nejhorší vstup do ligového utkání v historii Slovanu. Po necelých dvaceti sekundách hry zatáhl míč po levé straně plzeňský Jiráček, přihrál do středu hřiště Rezkovi a hosté bleskově vedli.

Černý úvod Severočechů však dále pokračoval. Ve třetí minutě odvrátili domácí po závaru balon jen k Limberskému, který přesnou střelu z hranice vápna zvýšil. Liberečtí se z těžkého direktu chvíli vzpamatovávali a jejich prapor se snažil pozvednout hlavně dirigent zálohy Štajner. Po jeho centru z osmnácté minuty se Severočeši marně dožadovali penalty po údajné Radově ruce. O pár sekund později už se domácí radovali ze snížení. Chybujícího gólmana Krbečka obral o míč Kerič, obhodil si ho a střelou do prázdné branky vrátil Liberec do hry.

Hned po přestávce Štajner pěkně posunul míč na Keriče a hostující beci jeho pokus vykopli těsně před brankovou čárou. Slovan přidal na aktivitě, ale chvíli po hodině hry ho zmrazil svým druhým gólem v zápase Rezek, jenž doklepl do sítě rychlou Petrželovu akci. Domácí se však hodně zlobili, že soupeř nezakopl míč, neboť na zemi ležel zraněný Fleišman, který vzápětí musel ze hřiště.

Přesto Slovan nerezignoval a v 71. minutě snížil. Jeden z plzeňských zadáků zahrál po Štajnerově centru ve vápně rukou a Bosančič nařízenou penaltu s přehledem proměnil. Liberečtí vrhli všechny síly do útoku, zatlačili hosty do hluboké defenzivy, ale vytouženého vyrovnání se nedočkali. Ve velkých šancích neuspěli Nezmar a dvakrát Kerič.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články