Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Sparta je po vydřené výhře nad Jabloncem v čele ligy

Praha - Sparťanští fotbalisté se po těsné výhře 1:0 nad Jabloncem probojovali do čela prvoligové tabulky. Vydrží tam nejméně do pondělí, kdy dosud vedoucí Slavia nastoupí k dohrávce ve Zlíně. Vítězný gól dnes na Letné vstřelil v 15. minutě Miroslav Slepička, pro kterého to byl desátý přesný zásah v sezoně.

Miroslav Slepička
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Chladné počasí přivedlo do hlediště méně než šest tisíc diváků, kteří o náladu málem brzy přišli, protože už v páté minutě odskočil při odkopu na malém vápně míč domácímu stoperovi Řepkovi. Za ním stojící Straka měl před sebou jen opuštěnou branku, kterou však trefit nedokázal.

Sparťané přežili kritický okamžik a pak už měli navrch. Jejich kombinace často přiváděly soupeře do úzkých, přestože Jablonec rozhodně nepůsobil odevzdaným dojmem. Na Letnou přijel sice s defenzivní taktikou, ale také s ofenzivními plány po získání míče.

Sparťanská chvíle přišla v 15. minutě po trestném kopu Kadlece: u vzdálené tyče stojící Sivok přiťukl hlavou míč k Vackovi a jeho posunutí do odkrytého středu obrany využil Slepička.

Sparta nadále vytrvale útočila a brzy po vstřeleném gólu měla druhou velkou možnost při Kuličově zaběhnutí za obranu. Domácí útočník se pokusil o lišácký oblouček, míč ale přelétl i branku. Další šanci měl znovu Slepička, který možná získal další body u reprezentačního kouče Brücknera, který zápas sledoval osobně v hledišti.

Domácí sice měli navrch a míč často na kopačkách, ale Severočeši dál působili kompaktním dojmem a favorita stále drželi v napětí. A měli i možnost vyrovnat, když v 53. minutě Valenta hlavičkoval do rohu branky, ale Grigar svůj tým po několika nejistých zákrocích podržel.

Na kopačky domácích se začala vkrádat nejistota, Jablonec se totiž s každou další akcí zvedal a sbíral sebevědomí. Severočeši okupovali domácí šestnáctku, zatímco sparťané marně hledali cestu ke Špitovi. Hra domácích s přibývajícími minutami upadala i přes sílící fandění v letenských ochozech. Fanoušci očekávali jednoznačný zápas, ale Sparta dlouze kombinovala na půlící čáře a hráči marně hledali volné kolegy.

V závěru se favorit sice znovu natlačil na delší dobu na polovinu soupeře, ale šance stále nepřicházely, i když rozhodčímu Patákovi domácí tábor nemohl odpustit neposouzený sporný zákrok na Kadlece z 80. minuty. I tak se nakonec obhájce titulu výhry a posunu do ligového čela dočkal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články