Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Fotbalovými trenéry roku jsou del Bosque a Guardiola

Wiesbaden (Německo) - Nejlepším fotbalovým reprezentačním trenérem roku 2009 je podle Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) kouč Španělska Vicente del Bosque. Mezi klubovými trenéry jednoznačně vyhrál Josep Guardiola z Barcelony před Alexem Fergusonem z Manchesteru United. Žádný český trenér se v anketách neumístil a nenavázal na předchozí úspěchy Karla Brücknera, který byl v roce 2003 mezi reprezentačními trenéry druhý a dvakrát skončil na čtvrté pozici.

Na reprezentační úrovni podruhé za sebou vyhrál trenér Španělska, když devětapadesátiletý del Bosque napodobil svého předchůdce ve funkci Luise Aragonése. Zároveň získal svou druhou cenu od IFFHS, protože v roce 2002 byl vyhlášen klubovým trenérem roku za výsledky Realu Madrid. Za del Bosquem, pod kterým Španělsko v roce 2009 nevyhrálo jen jediný ze 16 zápasů, skončil druhý Fabio Capello trénující Anglii a třetí místo připadlo kouči Brazílie Carlosu Dungovi.

Na klubové úrovni potvrdil roli hlavního favorita osmatřicetiletý Guardiola, který hned při svém prvním velkém angažmá dovedl Barcelonu k šesti trofejím včetně výhry ve španělské lize i Lize mistrů. Celkem 69 z 85 hlasujících expertů ho zařadilo na první místo. Guardiola tak získal rekordních 300 hlasů, o 163 více než loňský vítěz Ferguson, na něhož zbylo druhé místo. Třetí skončil vítěz z roku 2005 José Mourinho z Interu Milán.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články