Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Němečtí fotbalisté po Enkeho smrti zrušili zápas s Chile

Hannover - Sobotní přípravný zápas německých fotbalistů s Chile byl kvůli úterní sebevraždě brankáře Roberta Enkeho zrušen. Vyslovila se pro to většina hráčů z výběru trenéra Joachima Löwa a po dnešní schůzce vedení reprezentace s předsedou svazu Theo Zwanzigerem padlo rozhodnutí, že utkání v Kolíně nad Rýnem se hrát nebude. Enke, který spáchal sebevraždu skokem pod vlak, trpěl mnoho let depresemi. Uvedl to na tiskové konferenci v Hannoveru lékař Valentin Markser, který mu poskytoval psychiatrickou péči. Opakování depresivních stavů u svého muže potvrdila i Teresa Enkeová.

Dvaatřicetiletý gólman bundesligového Hannoveru zahynul na železničním přejezdu. Záhy poté se začalo hovořit o sebevraždě, kterou potvrdil i fotbalistův poradce. Policie dnes oznámila, že se našel dopis na rozloučenou; jeho obsah ale nebyl zveřejněn. "V roce 2003 ještě za jeho působení v Barceloně mě poprvé vyhledal. Před šesti týdny opět přišel, protože nejméně od léta měl opět krizi," uvedl Markser. Dodal, že ale nic nenasvědčovalo tomu, že by byl Enke odhodlán k sebevraždě.

Enkeho smrt otřásla v Německu fotbalovou i laickou veřejností. Reprezentace nejprve zrušila dnešní trénink před přípravným utkáním s Chile a poté byl odvolán i samotný zápas. Vicemistři Evropy nastoupí až ve středu proti Pobřeží slonoviny. Už v den neštěstí se na místě tragédie a před hannoverským stadionem sešly davy fanoušků. Od rána se před arénou tvořila fronta příznivců, kteří se přišli zapsat na kondolenční listinu, kterou u hlavní brány doplňoval Enkeho dres a zapálené svíčky. Soustrast vyjádřili mezi mnohými i šéf FIFA Joseph Blatter či spolková kancléřka Angela Merkelová.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Jaroslava Šonky

Klub zvažuje, že Enkeho číslo 1 již nebude nikdy na hannoverských dresech použito. K uctění brankářovy památky nastoupí v nejbližším kole všechny týmy první i druhé ligy s černou páskou na rukávech. Zápasy začnou minutou ticha. K tomu se uchýlí i Enkeho bývalý klub FC Barcelona, který svému někdejšímu gólmanovi věnoval úterní večerní pohárové vítězství nad Cultural Leonesa.

Fanoušci vzpomínají na Roberta Enkeho
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články