Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bratrství jde dnes mimo, čeští fotbalisté večer zahájí stíhací bitvu o MS

Bratislava - Na vyprodaném Tehelném poli dnes nastoupí česká reprezentace k možná klíčovému zápasu kvalifikační skupiny o postup na MS v Jihoafrické republice. Slovenský soupeř, současný lidr tabulky se sedmibodovým náskokem na ČR, se bude snažit navázat na úspěch z posledního dubnového měření sil, kdy dokázal výsledkem 2:1 připravit náš tým o všechny body na tradičně nedobytné Letné. Česko by se i přes případný neúspěch mohlo na konci kvalifikace s notnou štěstěnou dostat na druhé, barážové místo skupiny, národní tým pod vedením Ivana Haška a s navrátilci Kollerem a Rosickým však prohlašuje jasně: Každý zápas je pro nás nyní jako finále. Oba týmy jsou ve svých výjádřeních spíše zdrženlivé. Hašek diplomaticky uvádí, že mírným favoritem je dle celkových výkonů z poslední doby spíše soupeř, Slováci tyto výroky odmítají a hovoří o tom, že pohled na kvalifikační tabulku v současnosti neodráží faktickou sílu českého týmu. Ten pro posílení ducha trénoval s nápisem "Věříme" na svých tréninkových dresech. O tom, zda český celek vyrukuje na soupeře s vícerem než jen vírou v postup, se můžete přesvědčit od 20:30 na programu ČT2 nebo na portálu ČT24.

Hráči se netají tím, že touží svému bývalému federálnímu sousedovi oplatit dubnovou porážku z pražského duelu. "Slováci jsou tentokrát favoritem zápasu. Výhrou u nás si získali respekt. Na Letné však nehráli nic extra, takže sa sobotní Bratislavy nebojíme," tvrdí středopolař David Jarolím. V Praze Slováci vyhráli senzačně 2:1 a výhra v sobotním utkání by je ještě víc přiblížila k vysněné první účasti na velkém turnaji od rozpadu Československa. "Mají k tomu výborně nakročeno. Vedou o sedm bodů a všichni musejí uznat, že právem. Ale až teď se začne lámat chleba, my musíme jednoznačně vyhrát," prohlásil český obránce Marek Jankulovski a v podobném duchu se vyjadřovali i jeho spoluhráči.

Tým povede znovu jako kapitán Petr Čech. "Jsme tady od toho, abychom vyhráli a zachovali šance na postup. Máme v týmu spoustu hráčů s velkými zkušenostmi, jsme připraveni to zvládnout tak, abychom byli dál ve hře," řekl brankář. Čtyři zápasy před koncem kvalifikace Češi ztrácejí na vedoucí Slováky už sedm bodů, další ztráta v sobotu by pro ně už byla kritická.

Psychika může hrát ve vyhecovaném duelu velkou roli - u Čechů z vědomí nutnosti vyhrát, zatímco Slováci by mohli nést na svých bedrech břímě mírného favorita, do kterého je chytře pasoval i trenér Hašek. Nezaujatí bookmakeři na obou stranách řeky Moravy však věří spíš českému týmu.

109026.jpg90990.jpg99984.jpg

Hašek může spoléhat na Kollera, který s Barošem tvoří tabulkově silnou útočnou dvojici. Dohromady nastříleli 88 gólů a když spolu nastoupili v základní sestavě, prohrál český tým jen výjimečně. Tomáš Rosický, po příletu do Bratislavy s přehledem největší lákadlo slovenských médií, s týmem sice absolvoval večerní včerejší trénink s plnou intenzitou, do zápasu však spíše nenastoupí. Odpověď na velký otazník nedal ani trenér týmu na tiskové konferenci pro slovenské novináře.

Otázkou zůstává, jak Hašek sestaví středovou řadu, zvlášť pokud by Rosický nehrál. Pak by asi dirigentskou taktovku dostal Plašil a místo zraněného Poláka by mu mohl krýt záda stoper Rozehnal, jenž se v nové roli osvědčil v přípravě s Belgií. "Až zítra se rozhodnu, jaká bude role Tomáše Rosického. Sestavu neprozradím. Jedna věc je jasná, nastoupí Petr Čech a bude určitě kapitánem, bez ohledu na Rosického start," mlžil Hašek.

Možná ještě větším tajemstvím zůstává obestřeno složení obrany, zvláště po experimentech, které Hašek dělal v zápase s Belgií. V roli stoperů se pravděpodobně znovu objeví Hubník se Sivokem, není ale vyloučen ani návrat Jiránka, nebo využití Kadlece, jehož obvyklé místo na levém kraji zřejmě obsadí zkušenější Jankulovski.

Slováci se musí obejít bez Karhana

To soupeřův trenér Vladimír Weiss má o případném nasazení jedné ze svých hvězd už jasno. Kvůli zranění do sobotního klání jistě nenastoupí hráč německého Mainzu Miroslav Karhan. Celý týden netrénoval a dnešní trénink jeho start definitivně vyloučil. "Zkoušel to, ale nejde to. Bude nám chybět," uvedl slovenský kouč.

Na Slovensku je sobotní zápas hlavním diskusním tématem už několik dnů. Jako obvykle jsou tamní fanoušci laděni na vítěznou notu, téměř nikdo si nepřipouští jiný výsledek než výhru svých barev. Trenér Vladimír Weiss je ale ve svých výrocích zdrženlivý a - stejně jako Hašek - před zápasem příliš trumfů neodkryl. "Stěží se můžeme navzájem něčím překvapit," soudí slovenský kouč.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články